Hoe zit het nu met de registratierechten bij aankoop van een woning

  BE   21 maart 2018 Bron: Volckaert & Van Melle
Hoe zit het nu met de registratierechten bij aankoop van een woning
Er is veel ophef over de wijziging van de registratierechten bij aankoop van een woning. De Vlaamse Regering heeft de hervorming goedgekeurd en besloten dat deze vanaf 1 juni in werking zal treden. Het verouderde kadastraal inkomen speelt geen rol meer. Er komt één globaal lager tarief voor de gezinswoning van 7%, met een extra korting voor wie een bescheiden gezinswoning koopt en/of een ingrijpende energierenovatie uitvoert. Volgens de regering zal de hervorming meer gezinnen in staat stellen om een eigen woning of appartement te kopen.

Kopers die in de steigers staan om een huis te kopen kunnen zich geen voordeligere positie wensen. Zij kunnen nu shoppen tussen de registratierechten. Het is de datum van de onderhandse overeenkomst (compromis) die bepaalt onder welk tarief je valt. Door te werken met een wederzijdse aankoop- en verkoopbelofte (in plaats van de klassieke compromis) kan je echter de totstandkoming van de verkoopovereenkomst opschuiven tot na 1 juni.

Concreet:
  • Koop je voor 1 juni een woning dat onder toepassing valt van het oude klein beschrijf, dan betaal je slechts 5% registratierechten.
  • Koop je voor 1 juni een woning dat onder het gewone tarief valt, dan betaal je in principe 10% registratierechten.

Door te werken met een wederzijdse aankoop- en verkoopbelofte schuif je de eigenlijke totstandkoming van de koopovereenkomst op tot na 1 juni (en betaal je 7%), zonder het huis van de dromen zomaar aan je neus te zien voorbij gaan. De komende maanden zijn dan ook uniek voor kandidaat-kopers die nog twijfelen om al dan niet de stap te wagen.

Om te weten wat voor jou het voordeligste is kan je op www.verlaagderegistratierechten.be gemakkelijk nagaan of je met een klassieke compromis dan wel een wederzijdse aankoop- en verkoopbelofte dient te werken. Dergelijke verruimde keuzemogelijkheid zal na 1 juni (vermoedelijk) nu eenmaal niet snel meer voorvallen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo