Architectuur

Belgische prijs voor architectuur & energie 2013

Belgische prijs voor architectuur & energie 2013
Tisselt ono architectuur
De organisatie van de `Belgische Prijs voor Architectuur & Energie 2013` door de Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB) en Electrabel GDF-SUEZ kan zich voor deze 10de editie verheugen op een record aantal inzendingen. Na een oproep aan alle Belgische architecten via advertenties in A+, rappelmails en aankondigingen op diverse websites werden 392 inschrijvingen genoteerd, waarvan er na controle 345 in aanmerking komen voor de Architectuurjury en 65 voor de Energiejury. Dit is een toename van meer dan 40% t.o.v. het gemiddelde van vorige edities en bevestigt het vertrouwen van de deelnemers in deze organisatie.

Architectuur prijs
In het Architects' House te Brussel, maakte de Belgische jury op 27 april een eerste architectuurselectie. De jury, bestaande uit de architecten Nicolas Firket (NFA Office), Oscar Rommens (import.export Architecture), plaatsvervanger Leo Van Broeck (Bogdan & Van Broeck Architects), Steven Verbeke (Voltarchitecten), Eric Van Overstraeten (Atelier-lieux-et-traces) en Luc Dutilleux (Artau) duidde de realisaties aan die in aanmerking komen voor de eindjury. Door het onverwacht groot aantal inzendingen hebben de juryleden de categorie eengezinswoningen vooraf individueel kunnen beoordelen en werden ze voor de andere categorieën bijgestaan door vier jurybegeleiders die alle projecten en teksten vooraf grondig hadden doorgenomen en objectief moesten toelichten tijdens de eerste beoordelingsfase. Nadien werden de hoogst scorende realisaties per categorie, in een soms geanimeerde groepsdiscussie, al dan niet voor deelname aan de eindjury bevestigd.

Audrey Comtesse (hoofdredacteur A+) was de waarnemer voor mediapartner A+.

Hieronder een kort overzicht van elke categorie:
  • ééngezinswoningen: 134 inzendingen waarvan 34 geselecteerd
  • meergezinswoningen en groepswoningbouw: 63 inzendingen waarvan 16 geselecteerd
  • niet-residentiële gebouwen private sector: 45 inzendingen waarvan 14 geselecteerd
  • niet-residentiële gebouwen publieke sector: 91 inzendingen waarvan 25 geselecteerd
  • publieke ruimte: 12 inzendingen waarvan 6 geselecteerd.

Alle geselecteerde projecten zijn te bekijken op de site www.fab-arch.be

De ontwerpers van deze 95 weerhouden realisaties voor de Architectuurprijs, werden uitgenodigd om hun inzending op panelen te presenteren voor de eindjury en latere tentoonstellingen. De eindjurering vindt plaats op woensdag 5 juni in Brussel met de buitenlandse juryleden: - Emanuel Christ (Christ & Gantenbein uit Basel), Shelley McNamara (Grafton Architects uit Dublin) en Edouard François (Parijs) - en met drie vertegenwoordigers van de binnenlandse jury. Deze jury bepaalt de genomineerden, categorie-laureaten en de winnaar van de Belgische Prijs voor Architectuur 2013.

Op de vooravond van de eindjury zullen Shelley McNamara en Yvonne Farrell een lezing verzorgen over het werk van Grafton Architects in het Paleis van Schone Kunsten in het kader van de cultuurprogrammering van A+/ Bozar Architecture.


complexe le lorrain - molenbeek st-jean - mdw-architecture

Energie prijs
Voor de Energieprijs werden alle ingestuurde projecten onderzocht op hun conformiteit met de eisen gesteld in het wedstrijdreglement. Van de 85 inzendingen werden er uiteindelijk 65 realisaties weerhouden. De verdeling is al volgt:
  • eengezinswoningen: 31 inzendingen waarvan 25 geselecteerd
  • meergezinswoningen en groepswoningbouw: 18 inzendingen waarvan 10 geselecteerd
  • niet-residentiële gebouwen private en publieke sector: 36 inzendingen waarvan 30 geselecteerd

Alle geselecteerden dienen voor de eindjury hun project verder toe te lichten in een visietekst die met cijfergegevens objectief wordt onderbouwd. Begin september zal de eindjury, samengesteld uit Ir.Arch. Rik Van Rossen (voorzitter), Arch. Luc Dedeyne (Energieconsulent BVA), Prof.dr.ir. Jean-Marie Hauglustaine (ULg), Dr.Sc.Georges Timmermans (Directeur CIR Isolatieraad), Ing. Kris van Dingenen (Directeur TECNOLEC), Arch. Marc Muylle (Patrimoniumbeheer Electrabel GDF-SUEZ) en arch. Eddy Vanzieleghem (FAB-Awards), de projecten evalueren en de genomineerden categorielaureaten en de winnaar van de Belgische Prijs voor Energie 2013 aanduiden. Bruno Vander Maelen (Electrabel GDF-SUEZ) en het redactieteam van A+ zullen als waarnemer de jurering bijzitten.

Prijsuitreiking en publicatie
De officiële prijsuitreiking, waarop alle deelnemers worden uitgenodigd, vindt plaats op 10 december 2013 in het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) te Brussel. Dit evenement met interviews, beeldprojectie, prijsuitreiking en tentoonstelling van alle laureaten wordt afgesloten met een walking dinner voor alle genodigden.

Om deze wedstrijd voor kwaliteitsarchitectuur en energiebesparende gebouwen nog meer uitstraling te verlenen, zal de categorielaureaat met de grootste voorbeeldfunctie voor respectievelijk architectuur en energie de Belgische Prijs voor Architectuur 2013 of de Belgische Prijs voor Energie 2013 ontvangen.

Als themaprijzen zijn er binnen de architectuurselectie de Wienerbergerprijs voor de beste toepassing van keramische materialen en de Veluxprijs voor het meest originele daglichtgebruik. De Viessmannprijs gaat naar de nominatie van de energieselectie met de beste warmtepomptoepassing.

Naast een maximale persaandacht komen alle geselecteerden en laureaten uitgebreid aan bod in het speciaal decembernummer 2013 van de officiële mediapartner A+. Na de prijsuitreiking zullen de genomineerde en gelauwerde projecten te bezichtigen zijn in het Architects’ House te Brussel.

Ook interessant