Architectuur

Sporthal 'De Zande' wint Belgische Prijs voor Architectuur en Energie

In het West-Vlaamse Beernem werd exact een jaar geleden de laatste hand gelegd aan Sporthal 'De Zande', het eerste passieve sportcomplex in België. BURO II & ARCHI+I en Cenergie stonden in voor het ontwerp en wisten tal van energie-efficiënte technieken te integreren in een uiterst gebruiksvriendelijk ontwerp dat moeiteloos de passiefnorm haalt. Het was echter vooral het doorgedreven isolatieconcept dat BURO II & ARCHI+I op de uitreiking van de Belgische Prijs voor Architectuur en Energie de Rockwool-isolatieprijs opleverde.

Masterplan

De realisatie van sporthal 'De Zande' kadert in een masterplan voor de uitbouw van gemeenschapsinstelling 'De Zande'. De nieuwe campus vertaalt in zekere zin het traject dat de aanwezige jongeren gedurende hun verblijf moeten doorlopen. De gebouwen, die ontworpen werden door architectenbureau BURO II & ARCHI+I en studiebureau Cenergie, zijn gegroepeerd rond een binnenstraat die symbool staat voor het 'rechte pad' dat de jongeren opnieuw dienen te bewandelen. De sporthal, die ook toegankelijk is voor de lokale sportliefhebbers, fungeert als sluitstuk van het domein. Het permanente gebruik van de sporthal (overdag voor de jongeren van de jeugdinstelling, 's avonds voor de gewone sportbeoefenaar) maakt dat het passiefconcept beter tot z'n recht komt.

Functioneel en energie-efficiënt

Na een jaar sportbeleving in het nieuwe complex blijk dat het doordachte energetische concept en de strakke, functionele architectuur van sporthal 'De Zande' elkaar perfect aanvullen en de sportieve beleving alleen maar ten goede komen. Het complex biedt plaats aan een grote sportzaal, enkele sanitaire ruimtes, twee squashterreinen, een danszaal, een fitnesslokaal en een cafetaria. Het hoogteaccent van de traphal aan de voorgevel hangt samen met de installatie van een klimmuur. Het relatief gesloten volume heeft slechts een beperkt aantal raamopeningen.

Lees verder op Architectura.be