Architectuur

Artist Impressions: wat is dat en hoe kan het gebruikt worden in de bouw?

Artist Impressions: wat is dat en hoe kan het gebruikt worden in de bouw?
Artist Impression: dreamvisuals.nl
Kijken we naar de woningmarkt anno 2024 dan zien we dat er de laatste jaren van alles op aan het gebeuren is. We kunnen wel stellen dat de meeste mensen geen moeite hebben met het verkopen van hun huis, hoewel dat natuurlijk het ene jaar sneller gaat dan het andere jaar. Visuele representatie speelt hierbij een hele grote rol.

Er zijn verschillende manieren om aan een huis, kantoor of een ander gebouw visueel te presenteren aan mogelijke kopers, investeerders en projectontwikkelaars. Een van de meest krachtige vormen hiervan is zonder twijfel het zogeheten concept Artist Impressions. Wat is Artist Impressions precies en hoe wordt het zoal gebruikt in de bouw? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat houden Artist Impressions precies in?

Binnen architectuurvisualisatie is al langer van alles mogelijk om nieuwbouwprojecten, bestaande huizen en complete nieuwe panden via een scherm tot in detail te kunnen bekijken zonder dat je de locatie fysiek bezoekt. Een vorm daarvan is Artist Impressions; digitale afbeeldingen die gemaakt zijn om een concept of ontwerp van een nieuw of bestaand gebouw weer te geven voordat het daadwerkelijk wordt gebouwd. Ook kunnen deze beelden gemaakt worden van bestaande gebouwen om zo te dienen als extra visuele presentatie voor mogelijke kopers en/of investeerders. Hierbij kan zowel het interieur als het exterieur worden nagebootst of weergegeven.

Artist Impressions worden gemaakt door professionele illustratoren die voor speciale bureaus of voor zichzelf werken. Hierbij wordt vaak nauw samengewerkt met 3D-artiesten en architecten. De beelden worden gemaakt met behulp van speciale software en technieken om op die manier visualisaties te creëren die enorm gedetailleerd en realistisch zijn. Hiermee trekken dit soort visualisaties de aandacht en zorgen ze ervoor dat een project net even anders is op de markt en daarmee opvalt. Allerlei soorten projecten kunnen mooier gemaakt worden met Artist Impressions. Denk bijvoorbeeld ook aan marketingcampagnes en aanbestedingen.

Zo wordt het concept Artist Impressions in de bouw gebruikt

Waar dit concept een grote rol speelt, is natuurlijk de bouw. Artist Impressions worden bijvoorbeeld gebruikt bij het presenteren van ontwerpideeën aan investeerders, klanten en andere belangstellenden. Nu de woningmarkt in Nederland nog steeds booming is, komen dit soort visualisaties goed van pas omdat ze een duidelijk beeld geven van hoe een gebouw eruit zal zien zonder dat belangstellenden het gebouw al kunnen bekijken. Dat helpt uiteraard het verkoopproces te versnellen, wat prettig is voor verkopers en projectontwikkelaars. Mogelijke kopers en andere belangstellenden krijgen zo al een duidelijk beeld van de materialen, kleuren en texturen die er gebruikt gaan worden, omdat alles gedetailleerd in beeld te zien is.

Daarover gesproken: Artist Impressions worden dus ook gebruikt als marketing materiaal, bijvoorbeeld om vastgoedprojecten te promoten en potentiële kopers of investeerders mee aan te trekken. Dit soort visualisaties worden gebruikt in advertenties, presentaties en op online platforms om zo de aantrekkelijkheid van een project al te laten zien voordat het gebouwd wordt. Daarbij komen ze ook goed van pas in het plannings- en ontwikkelingsproces om zo verschillende mogelijkheden te ontdekken en evalueren. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin het uiteindelijke design nog niet zwart op wit staat en er nog mensen zijn die mee willen denken over de vormgeving van een bepaald gebouw. Met Artist Impressions kunnen verschillende mogelijkheden worden ontdekt. Ook ideaal: dit concept wordt ook gebruikt bij renovatieprojecten om mogelijke klanten een idee te geven hoe gebouwen en ruimtes kunnen worden getransformeerd. Kortom: er is van alles mogelijk.

Verschillende voordelen van Artist Impressions

Logischerwijs zitten er veel voordelen aan Artist Impressions toegepast in de bouw- en vastgoedsector. Die voordelen zijn er voor zowel architecten als voor ontwikkelaars en mogelijke kopers en investeerders. Een aantal voordelen waar je aan kunt denken, zijn onder andere:

  • Het grootste voordeel voor iedereen is natuurlijk dat men een inkijkje krijgt in een vastgoedproject, woning, kantoor of ander gebouw dat nog gebouwd gaat worden en/of verkocht moet worden. Op die manier krijg je een duidelijk beeld van een gebouw zonder dat je het gebouw en de omgeving in het echt hoeft te zien.

  • Daarnaast zijn Artist Impressions een krachtig marketingmiddel om vastgoedprojecten mee te promoten en om mogelijke kopers aan te trekken. Hoewel dat in de huidige vastgoedmarkt waarschijnlijk niet heel moeilijk is, kan het net dat extra zetje geven waar verkopers en/of ontwikkelaars naar op zoek zijn.

  • Wat ook ideaal is, is dat Artist Impressions kunnen leiden tot kostenbesparing, omdat het helpt om mogelijke ontwerpfouten of bouwfouten vroegtijdig op te sporen en te verbeteren. Dat kan nog voordat er investeringen worden gedaan, wat dus ideaal is om geld mee te besparen.

Kortom: Artist Impressions bieden meerwaarde aan zowel de verkopers en ontwikkelaars als aan de mogelijke klanten en kopers. Deze manier van visuele presentatie is door de vele voordelen ervan niet meer weg te denken uit de moderne bouw- en vastgoedsector.

Ook interessant