Woonprojecten

Nieuw groen project met 30 appartementen en een coworkingruimte in Kortrijk

Nieuw groen project met 30 appartementen en een coworkingruimte in Kortrijk
De plannen voor de voormalige site van de Kortrijkse fietsenfabriek Roode Leeuw/Lion Rouge zijn zonet bekendgemaakt. Op de hoek van de Kasteelstraat en de Oude Kasteelstraat komt binnenkort een nieuw woon- en werkproject, met onder meer 30 éénslaapkamer-appartementen en twee groene daktuinen van ongeveer 350 vierkante meter. De plannen voorzien ook verschillende gemeenschappelijke ruimtes, zoals een gedeelde coworkingplek met een (koffie)bar, een ontspanningsruimte en een wassalon. "Met 'Arlys' krijgt Kortrijk tegen de zomer van 2026 een eerste 'smart living hub': een combinatie van appartementen en tal van gemeenschappelijke voorzieningen", aldus Wouter Vantornout, Managing Partner van projectontwikkelaar BYGG. "De vergunning is goedgekeurd en de voorbereidende werken starten tegen eind dit jaar."

De site op de hoek van de Kasteelstraat en de Oude Kasteelstraat – waar 50 jaar lang de Roode Leeuw/Lion Rouge fietsfabriek gevestigd was – wordt momenteel als een kleine parking gebruikt. Maar daar komt binnenkort verandering in: tegen de zomer van 2026 bouwt projectontwikkelaar BYGG er een nieuw woon- en werkproject.

"Kortrijk krijgt een eerste 'smart living hub': een combinatie van 30 betaalbare éénslaapkamer-appartementen en verschillende gemeenschappelijke voorzieningen. De coworkingruimte met (koffie)bar is daarvan wellicht de meest opvallende, maar we voorzien bijvoorbeeld ook een ontspanningsruimte en een wassalon. Alle toekomstige bewoners zullen dus een volwaardig appartement hebben, maar krijgen tegelijk ook uitgebreide plekken om hun buren te ontmoeten: de bedoeling is dat er dus echt een sterk community-gevoel ontstaat. Het is een concept dat vooral aanslaat bij jonge starters: zij hechten vaak veel waarde aan een goede balans tussen privacy en een sociale sfeer – en ze vinden flexibiliteit ook heel belangrijk." ​

​Wouter Vantornout, Managing Partner BYGG


Nieuw groen project met 30 appartementen en een coworkingruimte in Kortrijk
Het project voorziet ook een grote fietsenstalling en een parking met de nodige voorzieningen voor laadpalen. Het nieuwe bouwwerk kreeg de naam Arlys: enerzijds een verwijzing naar de zogeheten "The Arley" fietsen van één van de voormalige fietsfabrieken in Kortrijk, anderzijds naar de ligging vlak aan de Leie.

"Kortrijk trekt opnieuw jonge mensen tussen 25 en 35 jaar aan. We kunnen spreken van een nieuwe stedelijke dynamiek. Kortrijk investeert veel in de publieke ruimte en profileert zich als een aantrekkelijke studentenstad. Met een toenemend aantal studenten als gevolg. Jonge mensen wensen ook na hun studies in de stad te blijven wonen. Een ideale uitvalsbasis voor hun eerste stappen op de woon- en werkladder. Het is dan ook speerpunt binnen ons Kortrijkse Woonplan. Met het project Arlys wordt ingespeeld op de behoefte van Young Professionals. Een kwalitatief compact appartement met een aantal gemeenschappelijke functies die met woongenoten gedeeld worden." ​

​Wout Maddens, Kortrijks schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten


Nieuw groen project met 30 appartementen en een coworkingruimte in Kortrijk

Groene daktuinen

Op het eerste verdiep komt er een heuse groene daktuin van zo'n 230 vierkante meter met terrasmeubels en een barbecue, centraal tussen de appartementen. En ook op het vierde verdiep staat een, weliswaar kleiner, dakterras met bijkomend groen ingetekend, waar je tevens een panoramisch zicht over Kortrijk krijgt. Ze zijn beide ontworpen door het Roeselaarse Buro Groen, die eerder al de groenruimtes van de One Broel site ontwikkelden.

"We zetten overigens niet alleen in op groene daktuinen, maar ook op groene energie. Elk appartement krijgt stroom van de zonnepanelen en wordt verwarmd via warmtepompen. Er komt dus geen fossiele brandstof meer aan te pas. Bovendien wordt ook al het regenwater op de daken opgevangen om het groen van water te voorzien – de daktuinen worden dus voor een stuk zelfvoorzienend." ​

​Wouter Vantornout, Managing Partner BYGG


Nieuw groen project met 30 appartementen en een coworkingruimte in Kortrijk
De vergunning van Arlys werd intussen goedgekeurd door de stad en als alles volgens plan verloopt, starten de voorbereidende werken eind dit jaar. De verkoop gaat vandaag officieel van start.

Meer info over Arlys vind je op www.arlys.be.

Nieuw groen project met 30 appartementen en een coworkingruimte in Kortrijk

Ook interessant