Woonprojecten

Voormalige Ford Joossens garage in Nekkerspoel maakt plaats voor OTTO

Voormalige Ford Joossens garage in Nekkerspoel maakt plaats voor OTTO
Team COGIVA, B&R Bouwgroep, Stad Mechelen
Kraan? Check! Veiligheidshelm? Check! Samen met burgemeester Bart Somers slopen Paul Cordier en Peter Breesch, managing partners van COGIVA, de eerste van een hele reeks muren van de voormalige Ford Joossens garage: hét startschot voor de afbraakwerken op de site tussen de Nekkerspoelstraat en de Lakenmakersstraat. De verlaten gebouwen maken plaats voor 'OTTO', een ambitieus woon- en werkproject met 11 woningen, 59 appartementen, 4 commerciële ruimtes, een ondergrondse parkeergarage en groen binnengebied. "Nekkerspoel is een buurt met bijzonder veel potentieel. Door de inspanningen van het stadsbestuur en private ontwikkelaars wordt de wijk stelselmatig opgewaardeerd", klinkt het bij burgemeester Bart Somers. Het is ontwikkelaar COGIVA die, samen met B&R Bouwgroep, het project in handen neemt. "Minder beton en meer groen. Dat is waar COGIVA en Stad Mechelen elkaar vinden," zegt Paul Cordier. De verkoop start aan het einde van de zomer. De oplevering is voorzien in december 2026.

Voormalige Ford Joossens garage in Nekkerspoel maakt plaats voor OTTO
Render OTTO

Vlakbij Mechelen centrum en het station Nekkerspoel, ligt meer dan 7600 m² grond te wachten op een nieuwe toekomst. En die toekomst begint vandaag écht. In 2019 diende ontwikkelaar Antvest al een vergunningsaanvraag in. Die werd goedgekeurd in februari 2022. Nadien bleef het stil omtrent de site. COGIVA nam het project recent over en geeft het de naam 'OTTO', een knipoog naar de lokale historiek.

"De grote lijnen van de ontwikkeling blijven dezelfde", zegt Peter Breesch, managing partner van COGIVA. "We gaan vier woonblokken bouwen rondom een groen binnengebied. We voorzien zowel één-, twee- en drie- en vierslaapkamer-appartementen alsook woningen. Samen met dmvA architecten optimaliseren we de bestaande plannen om te voldoen aan de noden van ons doelpubliek: jonge starters, singles en gezinnen die op zoek zijn naar een duurzame en betaalbare thuis. In het ontwerp is een ondergrondse parkeergarage voorzien, die voldoende ruim is om ook plaats te bieden aan buurtbewoners."


Stadsontwikkeling: de Nekkerspoel-buurt opwaarderen

Omringd door scholen, winkels, station en een sterk openbaar vervoersnetwerk lijkt Nekkerspoel de ideale uitvalsbasis voor de gezinnen van morgen te zijn. Dat ook De Nekkerplas, de Dijle en het Mechels Broek op loopafstand liggen, is een bijkomende troef voor de site. Ook het stadsbestuur gelooft in het potentieel van het – tot nu toe – vervallen bedrijventerrein.

Voormalige Ford Joossens garage in Nekkerspoel maakt plaats voor OTTO
Render OTTO

"Al tijdens de vorige legislatuur lag het zwaartepunt van de investeringsprojecten in wijk Nekkerspoel. En dat neemt de komende jaren alleen maar toe," zegt burgemeester Bart Somers. "Mede dankzij de inspanningen van projectontwikkelaars. 'OTTO' past in een reeks van geplande ontwikkelingen in Nekkerspoel. Denk aan de Senamsite, Nekker Nova, site Verbeemen, de extra parken, de voetgangersbrug aan De Borght of de doortrekking van de fietsostrade als fly-over over het kruispunt. Kortom, de morfologie van de wijk wordt de komende jaren grondig hertekend tot aantrekkelijke toekomstwijk."


"Er staan heel wat projecten op stapel in de wijk Nekkerspoel. Zowel kwalitatieve woonprojecten, aanleg van parken als de heraanleg van straten. Door dit verlaten bedrijfsterrein nieuw leven in te blazen, krijgt de Nekkerspoelstraat een nieuwe impuls. Naast een woonproject met een divers aanbod, komt er rondom nieuwe, publieke ruimte met onder meer een doorsteekmogelijkheid voor fiets- en voetgangers naar de Lakenmakerstraat. De ondergrondse parking wordt ook ingezet voor de buurt", aldus Greet Geypen, schepen van Stadsontwikkeling en Stedenbouw.


Voormalige Ford Joossens garage in Nekkerspoel maakt plaats voor OTTO
Render OTTO

Betaalbaar en energiezuinig wonen voor jonge starters

Met de veelzijdigheid aan woongelegenheden wil COGIVA een breed publiek aanspreken. Toch richten ze hun pijlen in eerste instantie op een jonger publiek:

Voormalige Ford Joossens garage in Nekkerspoel maakt plaats voor OTTO
Afbraak Ford Joossens garage

"Een eigendom kopen, is vandaag niet gemakkelijk voor jonge mensen. De hoge ratio eigen inbreng, zorgt ervoor dat startende gezinnen genoodzaakt zijn om kleinere of minder duurzame woningen te kopen. Met 'OTTO' willen we duurzame, betaalbare woningen op de markt brengen. De units worden voorzien van warmtepomp, doorgedreven isolatie, een sterk ventilatiesysteem en een groendak. Daardoor hebben ze een zeer laag E-peil" zegt Paul Cordier.


De oppervlakte van de woongelegenheden variëren tussen de 69m² en de 235m². Prijzen schommelen tussen 259.900 EUR en 528.900 EUR voor de grootste woonunit. De verkoop start aan het einde van zomer 2024. Wie interesse heeft, kan zich nu al inschrijven online en wordt op de hoogte gehouden. ​ COGIVA verwacht dat het project klaar zal zijn voor bewoning eind december 2026. Meer info via de website.

Voormalige Ford Joossens garage in Nekkerspoel maakt plaats voor OTTO
Render OTTO

Ook interessant