Woonprojecten

Bouw van klimaatvriendelijke woonbuurt Tonkin van start

Bouw van klimaatvriendelijke woonbuurt Tonkin van start
Op de site van Tonkin, vlakbij natuurgebied 't Spei, draait de bouw van 21 energieneutrale woningen stilaan op volle toeren. Oudenaards burgemeester Marnic De Meulemeester bracht vanochtend een bezoek aan de werf en legde meteen ook de symbolische eerste steen van de nieuwe woonbuurt. Als alles goed gaat, worden in de lente van 2025 de eerste bewoners verwelkomd.

Burgemeester De Meulemeester legt eerste steen van klimaatvriendelijke woonbuurt Tonkin
Tonkin is, na het stadsvernieuwingsproject De Ham, de tweede publiek-private samenwerking tussen de Stad Oudenaarde en de tandem Steenoven-Alheembouw. De site ligt in de Tonkinstraat, in Leupegem, en grenst aan het acht hectare grote natuurgebied ’t Spei, vlakbij de oevers van de Schelde. In december gingen de eerste werken van start en inmiddels zijn de vloerplaten van de eerste fase afgewerkt. Traditioneel is dat het signaal voor een symbolische eerste steenlegging. Die eer viel vanochtend te beurt aan burgemeester Marnic De Meulemeester.

"Tonkin is een goed voorbeeld van hoe we in Oudenaarde kunnen tegemoetkomen aan de vraag naar kwaliteitsvolle en klimaatvriendelijke nieuwbouwwoningen. Het wordt bovendien een van de duurzaamste woonbuurten van onze stad, aangezien ze gasloos en energieneutraal zullen zijn. Elke woning verbruikt jaarlijks evenveel energie als ze zelf opwekt. Kortom: Tonkin is een toekomstbestendig woonproject." ​

​Marnic De Meulemeester, burgemeester van Oudenaarde


Concreet zijn alle 21 woningen uitgerust met een warmtepomp, vloerverwarming en zonnepanelen. Door verder met goede isolatie en kwalitatieve materialen te werken, halen ze allen een E-peil 0. Tot slot hebben alle woningen een regenwaterreservoir, terwijl de groendaken bij hevige regenval het water bufferen.

Burgemeester De Meulemeester legt eerste steen van klimaatvriendelijke woonbuurt Tonkin

Afwerking op maat

Met Tonkin mikt Steenoven-Alheembouw op een gezonde mix van starters, gezinnen met kinderen en vijftigplussers. De woningen worden instapklaar opgeleverd, maar de kopers hebben nog keuze op het gebied van afwerking. Concreet zal de woonbuurt uit drie types woningen bestaan, met keuze tussen 3 en 4 slaapkamers en een bewoonbare oppervlakte tussen circa. 130 en 175 vierkante meter.

"De instapklare woningen hebben verder een volledig afgewerkte tuin die perfect georiënteerd is en voorzien is van een handige tuinberging. Extra troef voor de nieuwe bewoners is dat de Markt van Oudenaarde, net zoals de Donkvijver, op slechts vijf minuutjes fietsen ligt, en het openbaar vervoer bevindt zich op wandelafstand. Dankzij het verkeersluwe karakter van de nieuwe woonbuurt is het er niet alleen rustig, maar ook veilig wonen in het groen." ​

​Louis Vercaemst, Project Developer Steenoven-Alheembouw


Burgemeester De Meulemeester legt eerste steen van klimaatvriendelijke woonbuurt Tonkin

Tweede fase start in zomer

De komende maanden wordt volop verder gewerkt aan de eerste fase, met in totaal zeven woningen (waarvan het merendeel reeds verkocht). Als alles vlot verloopt, nemen de eerste bewoners er hun intrek vanaf de lente van 2025. Tegen komende zomer worden ook de werken aan de tweede fase opgestart, samen goed voor 14 nieuwe woningen.

Meer info over het project vind je terug op www.tonkin.be. Geïnteresseerden zijn ook altijd welkom op het infomoment op de site op zaterdag 2 maart, van 13 tot 16 uur.

Burgemeester De Meulemeester legt eerste steen van klimaatvriendelijke woonbuurt Tonkin

Ook interessant