Tuin

Ecologische trends en tips voor je gazon

Ecologische trends en tips voor je gazon
De tijd van een strakke groene grasmat is voorbij... en hoeft ook niet meer terug te komen, als het aan tuinarchitecte Ann Muyldermans ligt. "We moeten leren omgaan met vrije plantengroei in ons gras. Door samen te werken met de natuur, krijg je een tuin waarin je echt tot rust komt. En dat hoeft heus geen wilde of verwilderde tuin te zijn." De specialiste in hedendaagse natuurlijke tuinen deelt samen met Tuinaannemer.be enkele gazontrends en ecologische tips.

Trend 1: biodivers gazon

Tuinarchitecte Ann Muyldermans: "De trend van het supercleane strakke gazon is voorbij. Dat is ook niet meer haalbaar. Een biodiverse tuin is een gezonde tuin. Bijvoorbeeld met de groei van madeliefjes zorg je voor een voedselbron voor bijen, vlinders en andere insecten. Anderzijds is het ook gewoon hoe je ernaar kijkt: de ene ziet klaver als vrije plantengroei, de ander als een 'biodivers gazon'. Gelukkig zijn heel wat mensen intussen klimaatbewust, ik zie dat ze het niet erg vinden om geen strakke groene grasmat te hebben. Meer zelfs, heel wat mensen kiezen bij de aanleg van hun gazon voor een grasmengsel dat al microklaver bevat. Klaver is een vlinderbloemige die stikstof uit de lucht haalt en vasthoudt in de bodem, goed voor een natuurlijke bemesting. Ook kan klaver water uit diepere lagen van de bodem halen, waardoor je gazon langer groen oogt tijdens droge en hete zomers."

Trend 2: natuurlijke én strakke tuin

eel mensen willen een natuurlijke tuin, maar zijn bang dat er dan geen duidelijke vormgeving of logische indeling meer is. "Onterecht, want het architecturale is perfect te verzoenen met het natuurlijke: een natuurlijke tuin hoeft geen wilde of verwilderde tuin te zijn. Je kan werken met duurzame materialen en bewust kiezen voor klimaatrobuuste beplanting, zonder bijvoorbeeld perspectieven of niveauverschillen uit het oog te verliezen. Steeds meer mensen vragen naar een natuurlijke tuin, klimaatklaar, waarin elk seizoen iets te beleven valt. Waar het gazon vroeger een heel groot deel van de tuin in beslag nam, is dat nu minder. Ook kiezen mensen niet meer standaard voor 'alles kort gemaaid', maar bijvoorbeeld voor brede loopstroken, voegen ze bloembollen toe of houden ze bepaalde delen van het gazon lang, om dan in de zomervakantie weer tijdelijk kort te maaien zodat de kinderen extra speelruimte hebben. Bij de hagen zie je ook verandering: minder strak geschoren hagen en meer struwelen, gemengde hagen of losse hagen."

Trend 3: bloemrijk grasland

Wie een gazon aanlegt, kan bepaalde stroken ook laten inzaaien met bloemenweidemengsels. "Wel laat je je best professioneel adviseren als je een bloemenweide, bloemenakker of bloemrijk grasland wilt. Het is heel verleidelijk om zelf aan de slag te gaan, maar ik zie vaak teleurstelling omdat het resultaat na een of twee jaar plots achteruitgaat. Daarom kies je best voor inheemse bloemen en meerjarige planten. Naast een aangepast bloemenmengsel moet je ook rekening houden met de bodemomstandigheden in je tuin – hoe armer de bodem, hoe beter voor bloemen – en het maaibeheer. Een tuinaannemer kan helpen met zijn kennis van planten en grondsoorten. ​ In een bloemenakker moet je de bodem elk jaar licht bewerken en wat bloemen bijzaaien. En bij een bloemrijk grasland moet je op de juiste momenten maaien, om de grasdominantie te doorbreken. Bij een slim maaibeheer komen veel plantensoorten trouwens vanzelf, met een duurzaam bloemrijk grasland als resultaat."

Ecologische trends en tips voor je gazon

Ecologische tips voor je gazon

Tip 1: maai niet te kort

Tuinarchitecte Ann Muyldermans: "Hoe korter de grasspriet die je ziet, hoe korter ook de wortel. Terwijl je gras beter gewapend is tegen hitte en droogte als het langer is en de wortels dieper kunnen reiken om water op te nemen en vast te houden. Bij kort gemaaid gras geef je mos ook meer kans. Dus best je gazon niet te kort maaien als je het hele jaar een sterke, gezonde grasmat wilt."

Tip 2: hou van humus

"Bij de aanleg van je gazon moet je ook letten op voldoende humus in de bodem. Hoe meer, hoe beter, want humus werkt als een spons, waarbij het water opneemt, vasthoudt en stelselmatig afgeeft wanneer nodig. Hoe meer humus dus, hoe groter de waterberging in je tuin. Een tuinaannemer kan je adviseren en jaarlijks een laag humus toevoegen bij het onderhoud."

Tip 3: kalk niet (zonder bodemanalyse)

Naast te kort maaien, is te veel kalken en bemesten een vaak gemaakte fout. "Dat kalken is terug te brengen tot de problematiek van zure regen uit de jaren zeventig en tachtig, maar is vandaag grotendeels opgelost. Bovendien zijn de meeste bodems in Vlaanderen al te kalkrijk. Een te kalkrijke grond neemt ook geen andere voedingsstoffen op, dus dat is dubbel zonde. Laat daarom altijd eerst een grondontleding doen voor je eventueel zou kalken of bemesten."

Ook interessant