Tuinaanleg en onderhoud

Tips om je gazon te maaien

Tips om je gazon te maaien
Het maaien van gras is nodig om je gazon gezond en mooi te houden. Het gaat niet alleen om het netjes houden van je tuin; het zal ook de kwaliteit van je gras verbeteren. We begrijpen dat dit vaak een van de meest tijdrovende klussen in de tuin kan zijn en daarom hebben wij een aantal tips om je gazon goed te verzorgen. Benieuwd? Lees dan verder!

Neem een accu maaier

Een bosmaaier accu biedt je veel bewegingsvrijheid omdat hij geen snoer heeft. Zo kun je ook maaien op plekken zonder stroomvoorziening. Bovendien maakt zo'n maaier minder geluid, vergt hij minder onderhoud en stoot hij geen uitlaatgassen uit. Vaak kun je de accu van de maaier ook gebruiken voor ander tuingereedschap dat op een accu draait, zolang die van hetzelfde merk is. Hoe handig is dat?

Maai in de ochtend of laat in de middag

Het beste moment om je gazon te maaien is vroeg in de ochtend of laat in de middag of avond, als de zon niet zo sterk is. Probeer het maaien tijdens het heetste deel van de dag te vermijden, omdat het gras dan kan uitdrogen en stress kan ervaren.

Maai het niet te kort

Zet de maaihoogte van je grasmaaier op minimaal 5 centimeter. Als je het gras te kort maait, kan dat de wortels beschadigen en het gras gevoeliger maken voor ziekten en onkruid.

Maai regelmatig

Maai je gazon bij voorkeur elke week. Dit voorkomt dat het gras te lang wordt en zorgt ervoor dat het mooi gelijkmatig groeit. Bovendien voorkom je zo dat je later met een berg achterstallig werk zit.

Maai alleen droog gras

Maai je gazon het liefst als het droog is. Nat gras maaien is lastiger en kan je grasmaaier verstoppen. Zo ben je sneller klaar en voorkom je problemen met je grasmaaier.

Gebruik de juiste techniek

De juiste maaitechniek kan een groot verschil maken voor je gazon. Maai in rechte lijnen en zorg dat elke baan elkaar een beetje overlapt voor een net resultaat. Probeer scherpe bochten en draaien te vermijden, want die kunnen het gras beschadigen. Als je van een afstand kijkt, zie je dat dit soort schade niet mooi oogt.

Verwijder het maaiafval

Vaak laten mensen na het maaien het grasmaaisel op het gazon liggen, maar het is beter om dit op te ruimen. Zo voorkom je dat het gras verstikt en bevorder je de groei. Met deze zes tips ben je al goed op weg!

Ook interessant