Tuinaanleg en onderhoud

Het gazon maaien wanneer het nat is? Liever niet doen!

Het gazon maaien wanneer het nat is? Liever niet doen!
Met de komst van de lente ontwaakt ook ons gazon uit zijn winterslaap, en de eerste jonge grassprieten beginnen al enthousiast te groeien. Het is weer tijd om in de tuin aan de slag te gaan! Maar opgelet: veel tuinliefhebbers brengen zonder het te beseffen schade toe aan hun gazon.

Het handhaven van de juiste zuurgraad, bemesten, verticuteren

het gezond houden van een gazon kan behoorlijk uitdagend zijn. En na de uitzonderlijk natte start van 2024 verdient ons gras deze lente extra zorg. Hoveniers van Werkspot.nl (de betrouwbare manier om vakmensen te vinden) adviseren overenthousiaste tuineigenaren echter om hun door regen verzadigde gazons voorlopig met rust te laten. Het maaien van nat gras kan namelijk desastreuze gevolgen hebben, niet alleen voor de gezondheid van uw gazon maar ook voor uw maaimachine. Hoe verleidelijk het ook mag zijn, het is wijs om uw gras nog even te laten groeien.

Nadelen van het maaien van nat gras zijn onder meer:
 • Onregelmatig gesneden grassprieten door het hogere gewicht.
 • Grassprieten die afscheuren en beschadigd raken.
 • Grotere kans op schimmels door gescheurde grassprieten.
 • Grote kluiten gras die de maaimachine kunnen blokkeren en beschadigen.
 • Verhoogde kans op uitglijden door de natte grond.
 • Groter risico op kortsluiting door beschadigde snoeren van elektrische maaiers die in contact komen met water.

Een professionele hovenier op Werkspot.nl begrijpt de verleiding om het gras vroeg te maaien: "Na de winterperiode kriebelt het om je tuin weer op orde te brengen. Een verse maaibeurt laat je gazon er op het eerste gezicht gezond uitzien, maar vaak is het tegendeel waar! Hoewel regelmatig maaien essentieel is voor de gezondheid van je gazon, werkt het maaien van een nat gazon juist tegen. Het gras staat niet goed rechtop, wat een gelijke snede onmogelijk maakt. Hierdoor kan de maaier stukken missen, wat ongelijke plekken in je gazon veroorzaakt. Erger nog, de grassprieten raken beschadigd en scheuren in het grasblad maken je gazon vatbaar voor schimmelinfecties, die juist goed gedijen in natte omstandigheden."

"We adviseren daarom om de grasmaaier dit weekend nog even in de schuur te laten en te wachten op beter - en vooral droger - weer. Als je echt niet kunt wachten, volg dan deze tips om de kans op problemen te verkleinen:"


Tips voor het maaien van een nat gazon:

 • Slijp de maaibladen. Scherpe maaibladen vergroten de kans op een strak gelijkmatig gemaaid gazon. Goed geslepen bladen zijn bij nat gras extra belangrijk.
 • Verhoog het maaidek. Zet de snijbladen zo hoog mogelijk om verstopping te voorkomen en risico op schade aan je gras te minimaliseren.
 • Verwijder overtollig water. Doe je best om al het water van je gazon te verwijderen voordat je gaat maaien. Je kunt hiervoor een tuinslang gebruiken door deze over het gazon te slepen en als het ware als trekker te gebruiken.
 • Ruim direct op. Ruim gemaaid gras onmiddellijk op om de zuurstoftoevoer niet te blokkeren. Wees extra voorzichtig met een hark als de grond nog verzadigd is om wortels niet te beschadigen.
 • Ga rustig te werk. Houd je snelheid laag en consistent om de belasting op je grasmaaier te minimaliseren en het risico op schade te verlagen.
 • Reinig de maaier grondig. Zorg dat je maaier na gebruik goed wordt schoongemaakt, met verwijdering van alle grasresten en kluiten. Laat de machine daarna drogen in een goed geventileerde ruimte voor je hem opbergt.

Ook interessant