Tuin

Tips voor jouw gazon na de natte zomer

Tips voor jouw gazon na de natte zomer
Een mooi groen gazon krijgen én houden is niet altijd even makkelijk. Vooral niet met het afgelopen droge, warme voorjaar en de natte zomer. Gelukkig is het nooit te laat om je grasveld nog eens flink onder handen te nemen. Door je gazon op de juiste manier te maaien kun je al veel voor elkaar krijgen. Hier lees je wat je wel en ook wat je beter niet kunt doen.

Waarom maaien

Het gras in je tuin groeit voortdurend en in de zomer vaak snel. Gras groeit namelijk het beste met veel zonlicht en water. Gelukkig heeft het de voorbije weken flink geregend, maar dat betekent wel dat je je gras niet vaak hebt kunnen maaien. Dat is een nadeel want door regelmatig te maaien wordt het gras niet te lang en overschaduwt het de nieuwe grassprieten niet. Die hebben namelijk al het zonlicht nodig om ook te kunnen groeien en een lekkere dichte grasmat te vormen zonder kale plekken. Maai je gras ook weer niet té kort in verband met de biodiversiteit.

Een goede grasmaaier

Gebruik een kwalitatief goede grasmaaier met scherpe maaibladen die je gras mooi afsnijden. Zo voorkom je ziektes en schimmelvorming in je grasmat. Bovendien kan een goede maaier het werk een stuk lichter voor je maken. Neem bijvoorbeeld de grasmaaiers van EGO, die hebben een lichtgewicht accu die uren meegaat zonder op te laden. Vooral bij grotere gazons kun je wel wat hulp gebruiken. De zitmaaier van EGO is van alle gemakken voorzien en heeft een handig stuur.

Wanneer maaien

Nu we weer richting het najaar gaan kun je wat minder vaak maaien dan in het voorjaar en de zomer. Vanaf september volstaat een keer per week. Wanneer de bodemtemperatuur onder de vijf graden komt, hoef je niet meer te maaien.

De beste tijd op de dag om je gras te maaien is de namiddag, van vier tot zes uur. De zon staat nu niet meer pal op het gras en dat is gunstig. Net gemaaid gras en de nieuwe grassprieten eronder zijn gevoeliger voor de felle zon. Ook verlaag je de kans op schimmelaanvallen aanzienlijk wanneer je vlak voor zonsondergang maait met een goede grasmaaier.

De ideale lengte

Elke gazon heeft zijn eigen ideale lengte. Siergras kan het beste lekker kort gemaaid worden. Speelgazon mag juist wel weer wat langer zijn.

Ook de seizoenen spelen mee in het bepalen van de lengte. In de warmere maanden van mei tot en met augustus kun je een lengte van ongeveer vier centimeter aanhouden. Een goede manier om je grasmaaier in te stellen is om niet meer dan één derde van de lengte van het gras te maaien. Er zijn grasmaaiers die je daar heel goed bij kunnen helpen. Bijvoorbeeld de duwmaaier van EGO waarbij je de maaistand heel eenvoudig kunt instellen. Ook vangt hij het gemaaide gras voor je op, of kun je ervoor kiezen om het gemaaide gras erachter uit te werpen.

Eggo - Tips voor jouw gazon na de natte zomer

Hoe maaien

Maai geen nat gras. Aan elkaar plakkend gras kan je grasmaaier verstoppen. Een bol gemaaide en aan elkaar geplakte grassprieten die blijft liggen kan ook zorgen voor gele plekken in je gazon. Ook kan nat gras niet mooi worden afgesneden.

Het is belangrijk om de richting van elke maaibeurt te veranderen. Zo voorkom je dat de grassprieten steeds dezelfde kant op geduwd worden en plat gaan liggen. Door steeds van een andere kant te maaien blijft je gras mooi omhoog groeien.

Afwerking

Vergeet de afwerking van je gazon niet. De randen van je gras kun je het beste met een grastrimmer bewerken. Deze grastrimmer van EGO bespaart je een hoop werk en frustratie omdat het een einde maakt aan het in- en uitvoeren van maaidraad. Hij werkt namelijk met sensoren die de lengte van het maaidraad controleren en deze automatisch op de juiste lengte houdt. Zo hoef jij je alleen nog maar bezig te houden met het resultaat van je werk; het groenste gras in de buurt.

Kijk voor meer informatie over de grasmaaiers van EGO met een lichtgewicht accu op www.egopowerplus.be.

Ook interessant