Tuin

Hoe krijg je een perfect gazon?

Hoe krijg je een perfect gazon?
Een mooi groen gazon kan de sfeer in je tuin enorm verbeteren. Het is een prachtig zicht en ideaal om op te spelen of te ontspannen. Echter is het niet gemakkelijk om een perfect gazon te krijgen, meestal staat er onkruid tussen en zijn en kale plekken. Hoe krijg je een perfect gazon? In dit artikel lees je alles over het aanleggen en onderhouden van een gazon.

Een gazon aanleggen

Als je nog geen gazon hebt, dan zal je deze eerst moeten aanleggen. Dit is helaas niet zo simpel als een aantal tegeltjes eruit wippen en gras zaaien. Als je een gazon wilt aanleggen, is het belangrijk om te beginnen bij de bodem. Een goede bodemstructuur is namelijk essentieel voor een gezond gazon. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingstoffen bevat en dat de pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5 ligt. Je kunt de pH-waarde meten met een bodemtestkit.

Zorg dat je de bodem goed egaliseert, anders blijven er kuilen. Vervolgens kun je kiezen tussen het inzaaien van gras of het leggen van graszoden. Als je kiest voor graszoden dan heb je gelijk een mooi, egaal en onkruid vrij gazon. Graszoden vergen wel enige onderhoud tot de zoden goed geworteld zijn. Gras zaaien duurt langer en kan voor een minder gelijk gazon zorgen, het gras zal echter wel dieper wortelen.

Gazon onderhouden

Nu je een gazon hebt wil je deze ook perfect houden. Zo is het belangrijk om het gazon regelmatig te maaien. Zorg ervoor dat het gras niet te kort wordt gemaaid, want anders kan het verbranden. Daarnaast is het belangrijk om het gazon regelmatig te bemesten en te bekalken. Dit zorgt ervoor dat de bodem gezond blijft en het gras voldoende voedingsstoffen krijgt. Kalken kun je het beste net na de wintermaanden doen. Bemesten kun je het beste elk half jaar doen of vaker.

Kale plekken in het gazon

Soms kunnen er kale plekken ontstaan in het gazon. Dit kan bijvoorbeeld komen door vorstschade of door droogte. Om deze plekken op te lossen, kun je nieuw gras inzaaien. Maak de bodem goed los en strooi een mengel van aarde met graszaad gelijkmatig over de plekken. Druk het zaad lichtjes aan en geef de plekken regelmatig water.

Mos in het gazon

Mos in het gazon kan ontstaan door een gebrek aan voeding of licht. Om mos te verwijderen, kun je het gazon bestrooien met ijzersulfaat en vervolgens het gazon verticuteren. Hierbij wordt een speciale machine gebruikt om het mos en de viltlaag uit het gazon te verwijderen. Vervolgens kun je het gazon bemesten en bekalken en inzaaien om verdere groei van mos te voorkomen.

Onkruid in het gazon

Onkruid in het gazon kan ontstaan door een gebrek aan voeding of door een slechte bodemstructuur. Om onkruid te voorkomen, is het belangrijk om het gazon regelmatig te bemesten en te bekalken. Daarnaast kun je het onkruid handmatig verwijderen of gebruik maken van een onkruidbestrijdingsmiddel.

Ook interessant