Tuin

Maak je tuin lenteklaar en voorkom de meest gemaakte fouten

Maak je tuin lenteklaar en voorkom de meest gemaakte fouten
Hoog tijd om af te rekenen met al die herfst- en winterbladeren en opnieuw lentebloeiers in je tuin te verwelkomen! Maar hoe begin je er best aan? Tuinaannemer.be helpt je graag op weg om je tuin lenteklaar te maken… zonder in de volgende vijf valkuilen te trappen.

Fout 1: bomen verkeerd snoeien

Als het op snoeien aankomt, kan er veel misgaan, dat weet ook Wilfried Van Looy, tuinaannemer uit mol. "Een boom snoeien in het verkeerde seizoen kan snel verkeerd aflopen, vooral als je dit te vroeg in het jaar doet. Dat komt omdat je eigenlijk een wond maakt en die bij te lage temperaturen niet goed kan herstellen. Hetzelfde voor een verkeerd afgezaagde tak, dat kan ook grote gevolgen hebben. De meest gemaakte snoeifout is zomaar ergens de tuinschaar inzetten, zonder plan. Het is belangrijk om te weten waarom je snoeit: om de groei te bevorderen, om de vorm te veranderen, om een dode tak te verwijderen…"

Een tuinaannemer of boomverzorger kan je adviseren over de noodzaak om te snoeien, de beste periode om dat te doen en de manier waarop dat moet gebeuren. "Zeker het snoeien van hoge bomen laat je best over aan een professional. Het opkronen van bomen gebeurt wanneer de boom nog jong is, in de jeugd- en begeleidingssnoei. Bij volwassen bomen kan je wel een onderhoudssnoei doen wanneer dat echt nodig is. Leibomen moet je uiteraard regelmatiger snoeien. Tip: laat je snoeiafval ter plaatse verhakselen tot houtsnippers – een ideaal materiaal om goed te composteren of om in te zetten als bodembedekker."

Maak je tuin lenteklaar

Fout 2: hagen niet scheren

Het geheim van een mooie, volle haag? Regelmatig snoeien en onderhouden. "Hagen snoeien, doet groeien. Snoeien is vooral in het eerste levensjaar heel belangrijk voor je haag: zie het als een jaarlijkse verjongingskuur die voor licht zorgt, waardoor je haag binnenin niet kaal wordt. Je tuinaannemer informeert je graag wanneer je best welke haag of heg scheert. Over het algemeen volstaat één keer per jaar. Informele hagen moet je enkel snoeien als ze te groot worden of er slordig uitzien. Formele hagen vragen wat meer snoei, dat zorgt voor een compacte groei."

Maak je tuin lenteklaar

Fout 3: kalk en meststoffen combineren

Om mosgroei te voorkomen en de bodemstructuur te verbeteren, strooi je best een laagje kalk over het gazon. Dat helpt de verzuring tegen te gaan en maakt voedingsstoffen uit de grond los. Voor je je gazon bekalkt, meet je best de zuurtegraad. Laat je gerust bijstaan door een tuinaannemer: hij kan makkelijk inschatten hoeveel kalk je gazon nodig heeft én je adviseren over milieuvriendelijke bemesting. Let wel, kalken en bemesten gaan niet goed samen. Dat komt omdat calcium en stikstof met elkaar binden, waardoor het gras de voedingsstoffen niet zal opnemen. Dus, hoe vroeger je in de winter met kalk in de weer gaat, hoe vroeger je in het voorjaar je gazon kan bemesten.

Maak je tuin lenteklaar

Fout 4: algenaanslag agressief aanpakken

Na een natte winter heeft bijna alles in de tuin last van groene aanslag. Wilfried Van Looy: "Algenaanslag verwijderen is meestal het eerste wat tuinfans doen. In hun enthousiasme halen ze al snel de hogedrukreiniger boven of gebruiken ze zure schoonmaakmiddelen. Niet alleen kan je zo je terras of tuinpad beschadigen, je tegels worden ook poreuzer waardoor vuil zich net sneller gaat hechten. Een veilige en zeer efficiënte manier om algenaanslag te verwijderen, is bijvoorbeeld je terras stomen."

Fout 5: ondoordacht planten

Geen betere manier om je tuin een fris lentegevoel te geven dan met planten. Elke plant heeft trouwens zijn eigen bijdrage aan de biodiversiteit! Geef de borders in je tuin een lente-opkuis waarbij je oude planten wegdoet en waar nodig vervangt door nieuwe. Ook hier kan het advies van een tuinaannemer je helpen, ook om de biodiversiteit in je tuin te bevorderen. Wilfried Van Looy: "Een vaak gemaakte fout is te veel verschillende planten kiezen in te veel kleuren, waardoor je tuin heel onrustig wordt. Hou rekening met bloeivormen en probeer een balans te vinden tussen horizontaal en verticaal bloeiende planten. Verder besteed je, voor een spannende tuin, best ook wat aandacht aan variatie in bladvormen en bladstructuren. Kies voor vaste planten en heesters met verschillend blad. Tot slot mag je de groeigrootte en groeisnelheid van je tuinplanten niet onderschatten én de ondersteunende planten niet vergeten, zoals bodembedekkers."

Voor een overzicht van tuinaannemers in je buurt, check www.tuinaannemer.be.

Ook interessant