Tuin

Eenvoudige trucs voor een duivenvrije tuin

Eenvoudige trucs voor een duivenvrije tuin
Duiven kunnen een ware plaag zijn in je tuin. Ze pikken aan je planten, laten overal uitwerpselen achter en kunnen zelfs ziektes verspreiden. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige trucs die je kunt toepassen om duiven op afstand te houden. In dit artikel geven we je enkele tips om je tuin duivenvrij te maken, zonder dat je daarbij schade aanricht aan de dieren.

1. Plaats een duivennet

Een van de meest effectieve manieren om duiven uit je tuin te weren, is door het plaatsen van een duivennet. Dit is een speciaal soort vogelnet dat je over je planten of moestuin kunt spannen. Het net zorgt ervoor dat de duiven niet bij je gewassen kunnen komen, waardoor ze op zoek gaan naar een andere plek om te eten. Een goede plek om een duivennet aan te schaffen is bijvoorbeeld bij Nettenshop, waar je diverse soorten vogelnetten kunt vinden.

2. Gebruik reflecterende objecten

Duiven houden niet van schitteringen en felle lichtflitsen. Door reflecterende objecten in je tuin te plaatsen, kun je duiven op een diervriendelijke manier afschrikken. Denk hierbij aan het ophangen van oude cd's, spiegels of aluminiumfolie. Hang deze objecten op strategische plekken in je tuin, bijvoorbeeld in de buurt van je moestuin of bloembedden.

3. Plaats neproofvogels

Duiven zijn bang voor roofvogels en zullen je tuin mijden als ze denken dat er een gevaarlijke vogel in de buurt is. Je kunt hier slim op inspelen door neproofvogels in je tuin te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een kunststof uil of een vogelverschrikker in de vorm van een roofvogel. Zorg ervoor dat je deze nepvogels regelmatig verplaatst, zodat de duiven niet doorhebben dat het om een nepexemplaar gaat.

4. Gebruik geurige planten

Duiven hebben een hekel aan sterke geuren. Door geurige planten in je tuin te zetten, kun je duiven op een natuurlijke manier afschrikken. Denk hierbij aan planten zoals lavendel, rozemarijn, knoflook of uien. Plant deze geurige soorten in de buurt van de plekken waar je de duiven wilt weren, zoals bij je moestuin of bloembedden.

5. Verwijder voedselbronnen

Duiven komen af op voedsel. Zorg er daarom voor dat je geen etensresten in je tuin laat slingeren en dat je afval goed afsluit. Ook is het belangrijk om vogelvoer op een manier aan te bieden waar duiven niet bij kunnen, bijvoorbeeld door het gebruik van een voedersilo in plaats van een voederplank.

6. Maak nestelen onmogelijk

Duiven nestelen graag op beschutte plekken, zoals onder dakranden of in dakgoten. Zorg ervoor dat deze plekken ontoegankelijk zijn voor duiven, bijvoorbeeld door het plaatsen van pinnen of gaas. Op deze manier voorkom je dat duiven zich thuis voelen in jouw tuin en zullen ze op zoek gaan naar een andere plek om te nestelen.

Met deze eenvoudige trucs kun je ervoor zorgen dat je tuin vrij blijft van duiven, zonder dat je daarbij schade aanricht aan de dieren. Zo kun je in alle rust genieten van je tuin, zonder je zorgen te maken over de overlast die duiven kunnen veroorzaken.