Tuin

Hoe krijg je meer vlinders in de tuin?

Hoe krijg je meer vlinders in de tuin?
Iedereen heeft er de mond van vol. De insecten hebben het moeilijk tegenwoordig. We zien de aantallen jaarlijks dalen en dat is niet goed voor het ecosysteem. En als het niet goed is voor het ecosysteem, is het uiteindelijk ook niet goed voor de mens. Samen met de andere insecten, zijn er ook steeds minder vlinders en zien we steeds minder verschillende soorten vlinders in de tuin. Hoe kunnen we daar met z’n allen iets aan doen? Want het is tenslotte ook leuk om op een mooie zomerdag deze prachtige wezens in de tuin te zien rondfladderen.

Voeding

De beste manier om de vlinders in stand te houden, is natuurlijk ze te voeren. Ze leven van nectar, net zoals de bijtjes die het overigens ook al moeilijk hebben. Het spreekt dus voor zich dat een tuin met veel bloemen noodzakelijk is. Vergeet daarbij niet dat in het vroege voorjaar en het late najaar de nectar het schaarst is. Dus bij de keuze van de bloeiende planten kan je er best rekening mee houden om ook te kijken naar vroege en late bloeiers. Vraag vooral goede raad aan uw tuinspecialist om op zoveel mogelijk momenten in het jaar bloemen te hebben. Een voedertafeltje kan ook soelaas brengen. Vlinders zijn verzot op fruit. Als je een fruitboom hebt, kan je het fruit dat eronder ligt best niet te veel opruimen. De vlinders willen hier ook nog wel eens graag van eten. Het spreekt voor zich dat pesticiden uit den boze zijn. De vlinders zullen net als het andere ongedierte dat bestreden wordt verdwijnen.

Niveau

Een tuin met verschillende hoogtes en laagtes is niet enkel mooi, het is ook ideaal voor de vlinders. Daarmee bedoelen we een tuin met zowel hoge struiken als lage beplanting en hoge en lage grassen. Zo kunnen ze zich goed oriënteren en kunnen ze ervoor kiezen om hoog te zitten wanneer ze op zoek zijn naar een partner of net laag te gaan zitten om goed beschut te zijn. Bovendien is een tuin met niveauverschillen ook mooi om naar te kijken. Als je wilt genieten van een mooie kleurrijke tuin is dat zeker een factor om rekening mee te houden. Je kan meteen leuke tuinsets kopen om extra te genieten van de bloemetjes en de vlinders.

Waardplanten

Wat de vlinders nog nodig hebben, zijn planten waar ze hun eitjes op kunnen leggen. Deze planten zijn de waardplanten. Als de eitjes uitkomen, zullen de rupsen van de blaadjes eten om te kunnen groeien en uiteindelijk een vlinder te kunnen worden. Waar vlinders van verschillende soorten nectar eten, ligt dat bij rupsen anders. Elke soort eet maar van 1 soort plant. Het is dus best om dit goed te bestuderen, wil je bepaalde soorten vlinders aantrekken en behouden. Bij de keuze van de planten kan je ook eens overleggen met de buren. Als zij aanvullende soorten in hun tuin aanplanten, kan je een vlindervriendelijke buurt creëren. Bovendien is het een aangenaam onderwerp om eens een gesprek met de buren over aan te gaan.

Opruiming

Als je de vlinders wil helpen, moet je vooral niet te ijverig zijn. Als je de tuin voor de winder helemaal opruimt, zou het kunnen dat de eitjes van de vlinders mee verdwijnen met het groenafval. Het is beter te wachten tot maart of april om dode stengels van planten te verwijderen.