Tuin

8 grasmaaitips voor het mooiste gazon

8 grasmaaitips voor het mooiste gazon
Lijkt het gras bij de buren ook altijd groener? Wanneer je een mooi gazon wil betekent dat ook dat je tijd moet steken in de verzorging. In eerste instantie lijkt het misschien moeilijk, maar voor dat mooie gras kan je gemakkelijk zelf zorgen. Het begint allemaal bij het maaien van het gras. Met een paar eenvoudige tips zorg je er voor dat je met behulp van de grasmaaier het perfecte gazon creëert. Wij zetten de tips voor je op een rijtje, zodat je dit voorjaar vol goede moed van start kan gaan.

Tip 1: Maai alleen als het gras droog is

Het lijkt misschien logisch, gras moet gemaaid worden wanneer het droog is. Toch zijn er nog veel mensen welke in het voorjaar het gras maaien wanneer het niet helemaal droog is of wanneer er net een regenbui is geweest. Bij nat weer vormt het gras grote plakkaten. Daarnaast wordt het minder mooi afgesneden. Hierdoor krijg je verschillende hoogten in het gras wat natuurlijk niet mooi lijkt. Een ander nadeel aan het maaien met nat gras is dat de messen van grasmaaiers hierdoor sneller kapot gaan. Ook kan de maaier oververhit raken en vastlopen. Hier zit je niet op te wachten, want bijvoorbeeld accu grasmaaiers en motormaaiers zijn niet goedkoop.

Tip 2: Maai niet als het te koud is

De maaiperiode voor het gras ligt tussen maart en november, afhankelijk van de weersomstandigheden. Maai eind oktober of begin november voor het laatst en doe dat in ieder geval voorafgaand aan de eerste vorst. Het gras mag daarna net zoals de rest van de tuin genieten van een winterslaap. Alleen uit de bodem en de sprieten haalt het gras voldoende voedingsstoffen. Het gras heeft echt de rust nodig in de wintermaanden. Zorg er daarom ook voor dat wanneer het vriest en koud is het gras zo min mogelijk wordt betreden. Wanneer je het gras wel maait tijdens de koude temperaturen, dan maai je het gras kapot. Dat wil je natuurlijk ook niet.

Tip 3: Onderhoud de grasmaaier goed

Bij tip 2 kon je lezen dat het gras tijdens de winterperiode in winterslaap is. Hierdoor hoef je het gras niet te maaien en kan de grasmaaier in de winterstalling. Een ideaal moment om onderhoud te laten doen aan de maaimachine. Geef de grasmaaier een winteronderhoudsbeurt. Zorg er voor dat je de olie, bougies en het luchtfilter vervangt. Zo heb je de grasmaaier weer helemaal klaar voor het voorjaar!

Tip 4: Pas het maaien aan per periode

Wanneer de winterperiode voorbij is en de weersomstandigheden het grasmaaien weer toelaten, kan je uitgaan van de volgende momenten om het gras te maaien. Begin in maart rustig en maai elke twee weken het gras. In april mag het opgevoerd worden naar 1 keer maaien om de 10 dagen. In de maanden mei tot augustus neemt de zon steeds meer in kracht toe. Dit zal je ook merken aan de groeisnelheid van het gras. Maai minimaal 1 keer per week het gras. Vanaf september hoeft het weer wat minder en is 1 keer in de 10 dagen voldoende. Maai in november alleen nog bij zacht weer.

Tip 5: Vergeet de graskanten niet!

Heb je de grasmat weer mooi strak gemaaid? Top! Vergeet dan niet om ook wat aandacht te besteden aan de kanten. Gebruik hiervoor speciale grastrimmers, kantenmaaiers of grasscharen. Zo ziet je hele gazon er op zijn mooist uit!

Tip 6: Houdt de 1/3-regel in gedachten

Misschien klinkt het je niet bekend in de oren: de 1/3 regel bij het maaien van het gras. De 1/3 regel betekent dat je per maaibeurt maximaal een derde van de graslengte mag maaien. Hiermee zorg je er voor dat het gras zijn groeikracht behoudt. Ook wanneer je gras flink is gegroeid en overwoekerd is. Maai dan het gras meerdere keren om de het groeipunt intact te houden en de natuurlijke groei te bevorderen.

Tip 7: Zorg er voor dat de messen scherp zijn

De mooiste snede krijg je wanneer je het gras maait met scherpe messen. Zijn de messen van je grasmaaier bot? Dan zal het gras gaan scheuren en wordt het droog. Je grasmat zal in plaats van mooi groen een bruine gloed krijgen.

Tip 8: Kies de juiste grasmachine

Grasmaaiers zijn te koop in veel verschillende soorten. Denk hierbij aan accu-, elektrische- of hand grasmachines of motormaaiers. Goed advies bij de aankoop van een grasmaaier is daarom erg belangrijk. Dat kan bij De Boer Drachten. Zij zijn specialist in grasmaaiers en andere tuinbenodigdheden. Op de website van De Boer Drachten en in de winkel kan je verschillende grasmaaiers bekijken: www.deboerdrachten.nl/tuin-en-park/grasmaaiers