Belangrijke zaken die van invloed zijn op je hypotheek

  NL   7 januari 2021 Bron: Bouw & Wonen
Belangrijke zaken die van invloed zijn op je hypotheek
Bij het aanschaffen van een hypotheek komt veel kijken. Er zijn verschillende aspecten die van invloed zijn op wat voor een hypotheek jij uiteindelijk mag ontvangen. Je bespaart bijvoorbeeld al veel kosten door een huis verkopen zonder makelaar. Om voor geen onverwachte kosten te staan, delen we de belangrijkste zaken die van invloed zijn op je hypotheek.

FinanciŽle situatie

Misschien de meest invloedrijke factor op je maximale hypotheek: je financiŽle situatie. De hypotheekaanbieder wil namelijk zeker weten dat je het geld wat je leent ook weer kunt terugbetalen. Daarom kijken ze eerst naar je inkomsten en uitgaven en of deze in de toekomst nog gaan veranderen. Maar ze kijken ook nog naar andere factoren. Wat dacht je bijvoorbeeld van je studieschuld? Of een eventuele bouwdepot? Er komen misschien wel financiŽle aspecten bij kijken waar je van te voren helemaal niet aan had gedacht. Houd bijvoorbeeld ook rekening met een lease auto, doorlopend krediet en zelfs een telefoon abonnement.

Aard van het inkomen

Er zijn verschillende vormen van inkomsten waar de bank naar kijkt. Je hebt natuurlijk inkomsten uit dienstverband. Hierbij is het inkomen opgebouwd uit salaris wat een werknemer ontvangt van de werkgever voor uitgevoerde arbeidswerkzaamheden. Daarnaast is er ook de loonvervangende inkomsten. Hierbij is sprake van inkomen ter vervanging van oorspronkelijke inkomsten uit een loondienstverband of andersoortige inkomsten. En, niet te vergeten natuurlijk de zelfstandig ondernemers. Hierbij speelt vooral de bestendigheid en toekomstige verwachtingen van deze inkomsten een grote rol.

Hypotheekrente

Bij het bepalen van de maximale hypotheek speelt de hypotheekrente een belangrijke factor. Des te hoger de rente, des te moeilijker de rentelasten betaalbaar worden. Daar houden hypotheekbanken rekening mee door bij hogere rentes een lagere maximale hypotheek te verstrekken. De hypotheekrente wordt bepaald door de markt, de bank en de situatie van de klant. Hoe minder je leent ten opzichte van de marktwaarde van je woning, hoe lager het risico voor de bank.

Duurzaam wonen

Als je nieuwe huis duurzaam is, dan is er op hypotheekgebied meer mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld maximaal Ä 25.000 extra hypotheek krijgen voor de aankoop of het verbouwen van een Nulopdemeter-woning. Dat is een woning die meer energie opwekt dan verbruikt. Maar, ook voor het verduurzamen van een woning kun je tot Ä 9.000 extra hypotheek krijgen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo