Woonleningen

Je erft een woning, maar de hypotheeklening liep nog. Wat nu?

Je erft een woning, maar de hypotheeklening liep nog. Wat nu?
Je erft een woning, maar de hypotheeklening liep nog. Wat nu? Er zijn dan verschillende mogelijkheden voor jou als erfgenaam. We zetten ze voor jou op een rijtje.

Is er een schuldsaldoverzekering?

In dat geval zal (een deel van) de resterende leninglast gedragen worden door de verzekeringsmaatschappij. Dat scheelt natuurlijk een slok op de borrel. Als de erflater voor 100% verzekerd was, valt de lening zelfs volledig weg.

Hoeveel bedraagt de hypotheekschuld nog?

Blijft er nog een leningschuld over, dan is de vraag hoeveel die precies bedraagt. Gaat het om een klein bedrag, dan kan je dat mogelijk eenvoudig overnemen. Ligt het bedrag (veel) hoger, dan wordt het wellicht even puzzelen. In principe gaat een hypotheekschuld over op de erfgenamen … opgelet dus.

Wat is het saldo van de erfenis?

Een erfenis betekent niet altijd dat je alleen maar dingen krijgt. Soms bevat een erfenis ook heel wat schulden. Dan is het belangrijk om het saldo te kennen: is dit positief (meer baten dan schulden) of negatief (meer schulden dan baten)? Je hebt altijd het recht om een erfenis te weigeren. Zeker als er meer schulden dan baten zijn, is dit een realistische optie.

Wat met de successierechten?

Natuurlijk passeert ook de overheid aan de kassa als een erfenis verdeeld wordt. Afhankelijk van de grootte van de nalatenschap en van jouw band met de overledene betaal je meer of minder successierechten. Hiervoor kan je een woonlening voor de successierechten afsluiten.

Wat met de lening?

Zijn er nog openstaande kredietschulden, dan zal de erfenis gebruikt worden om die te betalen. Pas daarna kunnen de erfgenamen betaald worden. Als de erfenis niet volstaat om de openstaande schulden te dekken, dan kan je
  • de erfenis aanvaarden: je erft dan ook alle schulden.
  • de erfenis aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving. Dan wordt er een inventaris gemaakt door de notaris en worden de schulden betaald in zoverre die gedekt zijn door de erfenis.
  • de erfenis verwerpen: je erft dan niks, maar hoeft ook geen schulden te betalen.

Let ook op dat je eigen situatie door een erfenis kan wijzigen. Woon je in een sociale woning, dan kan het zijn dat je recht daarop komt te vervallen omdat je een woning erft. Laat je in alle geval bijstaan door een specialist. Wil je meer weten, contacteer dan het Credishop-kantoor in je buurt.

Ook interessant