Vastgoed

Woonlening afgesloten? Denk aan een schuldsaldoverzekering

Een lening is een onmisbaar hulpmiddel voor zowat iedereen die zijn droomhuis koopt of bouwt. Over het algemeen komen er weinig risico’s bij kijken. Toch kan een lening onder bepaalde omstandigheden een blok aan het been worden, bijvoorbeeld wanneer jij of je partner overlijdt en de last van de interest en kapitaalaflossingen te groot wordt. Een schuldsaldoverzekering beschermt je gezin bij langdurige ziekte en overlijden.

Wat is een schuldsaldoverzekering?

Een schuldsaldoverzekering is een tijdelijke overlijdensverzekering die wordt afgesloten in het kader van een hypothecaire lening. Wanneer je vroegtijdig overlijdt, zorgt de schuldsaldoverzekering ervoor dat het verzekerde maar nog niet terugbetaalde bedrag van de lening wordt terugbetaald aan de bank waar je het geld hebt geleend.

Schuldsaldoverzekeringen zijn de laatste jaren aan een sterke opmars bezig. Dat heeft onder andere te maken met de toenemende onzekerheid over de sociale zekerheid en pensioenen. Een schuldsaldoverzekering laat je toe om je lot in eigen handen te nemen en je nabestaanden te beschermen tegen torenhoge afbetalingen. In ideale omstandigheden heb je de verzekering uiteraard nooit nodig, maar wanneer er toch iets misgaat, is je gezin wel beschermd.

Belangrijke weetjes over de schuldsaldoverzekering

  • Een schuldsaldoverzekering is niet verplicht.
  • Je kiest zelf waar je de verzekering afsluit. Dat hoeft niet bij dezelfde instelling waar je je lening bent aangegaan.
  • Je bepaalt zelf welk percentage van het geleende bedrag je laat verzekeren.

Dekking

Informeer bij je bank of verzekeraar naar de mogelijke schuldsaldoverzekeringen. Door de grote concurrentie, kan het zinvol zijn om te vergelijken, want niet alle verzekeringen zijn hetzelfde. Ook de dekking kan sterk verschillen. Bepaalde schuldsaldoverzekeringen beschermen je gezin ook bij arbeidsongeschiktheid of onvrijwillige werkloosheid.

Ook interessant