Vooruitzichten 2021 voor vastgoedmarkt en renteverloop

  BE   30 december 2020 Bron: Belfius
Vooruitzichten 2021 voor vastgoedmarkt en renteverloop
Belfius Research verwacht dat de korte en de lange rente in 2021 bijzonder laag tot negatief zullen blijven, zolang de ECB vasthoudt aan haar inschikkelijk beleid. De markt verwacht zelfs dat de basisrente van de ECB nog meer dan 20 jaar negatief zal blijven. Een ongeziene situatie. Die overtuiging van de markt heeft ook te maken met de bodeminflatie, die in Europa op dit moment zelfs negatief is. De inflatievoorspellingen voor de komende jaren blijven ook ver onder de 2% die de ECB nastreeft.
De ECB zal haar flexibele muntbeleid de eerstvolgende jaren niet omgooien. Op 10 december besloot ze de monetaire teugels nog verder te vieren, verhoogde ze de envelop van het noodaankoopprogramma met 500 miljard euro en verlengde ze de looptijd van de nettoaankopen tot minstens maart 2022. Tot in juni zal de ECB zal ook goedkope leningen (TLTROs) blijven verstrekken aan de banken.

Impact van de pandemie en van de rente-evolutie op de vastgoedmarkt en de hypothecaire kredieten

Wat zijn de verwachtingen voor de woonprijzen in 2021? Doorgaans duurt het wat langer voor de vastgoedmarkt geraakt wordt door een economische schok. Meestal daalt het vertrouwen eerst, gevolgd door de activiteit, en zien we daarna pas het effect op de prijzen.
De economische recessie door Covid-19 zal zich op de woonmarkt vooral laten voelen door de schade voor het gezinsinkomen. We verwachten dat de groei van het inkomen in 2021 onder druk komt door het risico op toenemend banenverlies en meer faillissementen. Hierdoor houden we rekening met een gemiddelde daling van de residentiŽle vastgoedprijzen met 1,0 procent in 2021. De terugkeer naar een positieve inkomensgroei moet ervoor zorgen dat de prijzen vanaf eind 2021 weer klimmen, maar wel in een lager tempo dan de afgelopen jaren.

Wat zijn de verwachtingen voor de hypothecaire kredieten?

Belfius Research verwacht dat er minder hypotheekleningen zullen worden afgesloten dan vůůr de covidcrisis.
De huidige hypotheekrentes blijven laag. De gemiddelde rentevoet van een hypothecair krediet (looptijd > 10 jaar) zakte in juni voor het eerst onder de grens van 1,50%.
Als de rentevoeten blijven dalen, zal dat de vraag naar, en de prijzen van woongebouwen omhoogstuwen, vermits de gezinnen meer zullen kunnen lenen. Maar het positieve effect van de renteverlagingen is kleiner dan in het verleden, omdat de rentevoeten sowieso al bijzonder laag zijn.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo