Woonprojecten

Belfius Immo en DCA woonprojecten zetten volop in op een groenere toekomst

Belfius Immo en DCA woonprojecten zetten volop in op een groenere toekomst
In Boom, op de as Antwerpen-Mechelen-Brussel, startten Belfius Immo en DCA Woonprojecten zopas met de bouw van een nieuwe referentie inzake duurzaamheid op de Belgische residentiële markt. Niet alleen valt dit eigentijds complex van 97 appartementen op door zijn originele inplanting in de vorm van een klavertjevier, BRIG wordt ook vooral een van de eerste appartementsgebouwen in België met een eigen mini-elektriciteitscentrale die stroom produceert uit waterstof, een 100% hernieuwbare energiebron.

Het woonproject BRIG werd ontworpen door Binst Architects uit Antwerpen, een bureau met meer dan 45 jaar ervaring en expertise, bijgestaan door een actuele en dynamische aanpak, dat resoluut inzet op originele ontwerpen met een futuristische en tegelijk natuurlijke identiteit die zowel voor dynamiek als rust zorgt.

BRIG is gelegen op de kruising van de Bassinstraat en Hoek in de gemeente Boom en bestaat uit vier volumes van maximaal 6 bouwlagen (gelijkvloers en 5 verdiepingen) die zo tegenover elkaar ingeplant staan dat elke wooneenheid een maximum aan licht en uitzicht krijgt. De vier gebouwen vormen een klavertjevier en elk gebouw is omringd met een zorgzaam uitgekiende flora, zodat elk volume afzonderlijk in één van de seizoenen in de kijker staat. Zo wordt de beschikbare ruimte opengetrokken, niet alleen voor de toekomstige bewoners, maar ook voor de hele buurt. Voor de look & feel kozen de architecten voor een eigentijdse combinatie van architectonisch beton en gecoat aluminium, waarvan de gouden kleur zacht wisselt naargelang de lichtinval.

De residentie telt in totaal 97 appartementen (één, twee of drie slaapkamers, en een bewoonbare oppervlakte van 70 tot 120 m2, exclusief buitenruimte), allemaal met een eigen leefterras (én de meeste met uitzicht op de Rupel), alsook plaats om de auto vlot te parkeren en de fiets veilig te stallen. De prijszetting (1 slaapkamer vanaf 171.500 EUR) maakt dit een interessante investering zowel voor particulieren die er zelf in willen wonen als voor klanten die hun beleggingsportefeuille wensen te diversifiëren.

De naam van het project verwijst naar de brug die daar tot 1945 de linker- en rechteroever van de Rupel met elkaar verbond. Dankzij BRIG wordt dit opnieuw een plek van verbinding en ontmoeting. Niet tussen oevers maar tussen mensen, de gemeente Boom en de prachtige omliggende natuur.

80% van het geschatte elektriciteitsverbruik gedekt door de eigen waterstofcentrale

Het nieuwbouwproject gaat verder dan de laatste normen inzake duurzaamheid. Het overgrote deel van de wooneenheden wordt Bijna Energie Neutraal (BEN) en mede door de warmtekrachtkoppeling en warmterecuperatie is BRIG een CO2-neutraal project. Er komen ook groendaken alsook verschillende voorzieningen voor duurzame mobiliteit: een gelijkvloerse overdekte fietsenstalling, oplaadpunten voor elektrische (deel)wagens, enz.

Stroom produceren uit waterstof: hoe werkt een mini-elektriciteitscentrale
Maar het pronkstuk van BRIG wordt zonder twijfel de elektriciteitscentrale die stroom produceert uit waterstof, een 100% hernieuwbare energiebron. BRIG wordt een van de eerste appartementsgebouwen in België met zo’n zelfstandige mini-waterstofelektriciteitscentrale De lokaal geproduceerde groene stroom zal ongeveer 80% van het totale geschatte verbruik dekken, en dat aan een kwart van het huidige tarief voor traditionele elektriciteit. Bovendien zal ook de geproduceerde restwarmte worden gerecupereerd.

Franky De Wispelaere, CEO Belfius Immo:
“Belfius is al meer dan 25 jaar actief in de ontwikkeling van vastgoed voor de corporate en publieke sector en op de residentiële markt. Eind 2016 breidde het zijn activiteiten uit met projecten in residentieel vastgoed met als doel deze te kunnen aanbieden aan onze Belfius klanten. Of je er zelf in wil wonen of hiermee je beleggingsportefeuille wenst te diversifiëren, een appartement kopen is een investering op lange termijn die grondige kennis van zaken en financiële knowhow vergt. Met dit unieke woonproject weten onze klanten dat ze op betrouwbare partners kunnen rekenen en in duurzaam, toekomstgericht en waardevast vastgoed investeren dat aan strenge woon- en milieunormen beantwoordt en perfect kadert in de energietransitie”.


Luc Neefs, Bestuurder DCA Woonprojecten:
“Met BRIG wilden we geen bouwproject ontwikkelen voor de hedendaagse maatschappij, maar voor de samenleving zoals die er binnen tien jaar zal uitzien. Daarom werden heel wat nieuwe en vernieuwende duurzame technieken geïntegreerd. Zo zal het complex zijn eigen groene energie opwekken met behulp van een warmtekrachtkoppeling op waterstof en zo minstens 80% van zijn elektriciteitsverbruik dekken. Een unicum in Europa. Temeer omdat een deel van de restwarmte ook wordt gebruikt voor de vloerverwarming. Kortom: een ware groene pionier en een referentie op de residentiële markt.”

Ook interessant