Wedstrijden en awards

Winnaars eerste Limburgse Baksteenawards zijn bekend

Winnaars eerste Limburgse Baksteenawards zijn bekend
Tijdens een feestelijke awardceremonie op Corda Campus in Hasselt zijn zopas de eerste Limburgse Baksteenawards uitgereikt. BOUWUNIE Limburg gaat met deze prijs opnieuw op zoek naar ‘Het Beste Bouwteam’ en lauwert voor het eerst ook de beste architectuurprojecten. De architectuurprijzen waren voor B+ architecten voor de herbestemming van de Sint-Albertusschool in Genk tot Buurtcentrum Londot en voor architect Hans Maes voor het project ‘woningen M_R’ in Houthalen. Het Beste Bouwteam van 2022 is het team achter Tennisclub Katteberg in Bilzen, getrokken door FCS architecten, TC Bilzen, Rogebo, Jaraco.

De afgelopen jaren organiseerde BOUWUNIE Limburg de wedstrijd 'Het Beste Bouwteam', waarbij vooral de nadruk lag op de samenwerking en communicatie tussen de leden van een bouwteam bij de realisatie van een bouwproject. Met de Limburgse Baksteenawards gaat BOUWUNIE Limburg een stapje verder. Niet alleen gaat de organisatie in deze wedstrijd op zoek naar het beste bouwteam, maar ook naar het project dat het beste scoort op architectonisch vlak. De nieuwe architectuurprijs wordt uitgereikt in twee categorieën: residentieel en utiliteitsbouw. Tot slot wordt er ook nog een project in de kijker gezet door het brede publiek.

Winnaars van de architectuurprijzen

Residentieel

Winnaar: woningen M_R in Houthalen - architect Hans Maes

Architect Hans Maes ontwierp deze opvallend onopvallende woning die op subtiele wijze de conventies in vraag stelt. Door een slimme ingreep werd de ecologische voetafdruk van de woning drastisch verkleind. Architectuur zet Maes in om de poëzie van alledaagse elementen zoals zonlicht aan de oppervlakte te brengen.

Interessante architectuur geeft stof tot nadenken. Dat is vast en zeker het geval voor de woning die de jury als winnaar selecteerde. “Hoewel we toch enige moeite hadden met de volledig blinde voorgevel die de woning volledig afschermt van de straat en met de moeilijk vindbare voordeur, waren we wel onder de indruk van de manier waarop deze woning bewijst dat wooncomfort niet afhankelijk is van het aantal vierkante meters en dat je door enkele gerichte ingrepen en door bepaalde conventies in vraag te stellen toch een maximaal wooncomfort kan realiseren op een beperkte oppervlakte”, aldus de jury.

Utiliteitsbouw

Winnaar: Herbestemming van de Sint-Albertusschool tot Buurtcentrum Londot in Genk – B+ architecten

Het project betreft de totaalrenovatie en herbestemming van de St-Albertusschool in Genk naar een multifunctioneel en cultureel buurtcentrum in de wijk Zwartberg. Het is een laagdrempelig ‘open huis’ waar de buurbewoners elkaar kunnen ontmoeten en kwetsbare jongeren een thuis kunnen vinden. Het project is een toonbeeld van circulair bouwen en ruimtelijk rendement, en werkt op het snijpunt van de verschillende lagen in de geschiedenis van het gebouw.

“In dit project komen duurzaamheid, bouwbaarheid en vormgeving op een schijnbaar moeiteloze manier bij elkaar. De ontwerper is er magna cum laude in geslaagd om circulair bouwen en ruimtelijk rendement te integreren in een genereuze, karaktervolle én betaalbare architectuur. Het resultaat is een schoolvoorbeeld van hoe maatschappelijke relevantie niet ten koste hoeft te gaan van ontwerpkwaliteit en ontwerpplezier”, aldus de motivatie van de jury.


Eervolle vermelding: afscheidsruimte in Houthalen-Helchteren - architect Hans Maes

In deze categorie was er ook een eervolle vermelding voor de afscheidsruimte in Houthalen-Helchteren van architect Hans Maes. De afscheidsruimte op het kerkhof beperkt het programma tot de essentie: een dak, kolommen en twee wanden, allemaal uitgevoerd in staal afgewerkt met een witte tweecomponentenlak. Openingen geven het licht vrij spel om op de gebogen wanden: een subtiele verwijzing naar de andere wereld. De slanke constructie geeft het geheel een licht karakter tegenover de beladenheid van het afscheid nemen.

“Ware eenvoud is allerminst simpel, en in de beperking toont zich slechts de meester. De basisingrediënten van architectuur, vorm, ruimte, orde en licht worden hier ingezet voor een sobere en tegelijk gracieuze ruimte. In de soms wat beladen sfeer van de funeraire architectuur markeert deze afscheidsruimte een plek en biedt ze beschutting en samenhorigheid, zonder daarom zwaarmoedig te zijn. Tegelijk spreekt er een zekere immateriële lichtvoetigheid en optimisme uit, zonder behaagziek of ironisch te worden”, kinkt het bij de jury.


Het Beste Bouwteam

Winnaar: Tennisclub Katteberg Bilzen - FCS architecten, TC Bilzen, Rogebo, Jaraco

Na een jarenlange verkommering van het tenniscentrum in Bilzen, vond het stadsbestuur een groep van 10 investeerders-ondernemers bereid om een gloednieuwe infrastructuur te bouwen. Niet één maar 10 bouwheren stonden aan het roer van dit project. En toch: tussen de fundering en het eerste getapte pintje zat amper een periode van zes maanden. Het bouwteam dacht in oplossingen, niet in problemen met één doel voor ogen: de opening binnen de strakke planning halen. Het bereiken van het eindresultaat mag als een collectieve topprestatie worden beschouwd.

Publieksprijs

Winnaar: Jeugdverblijfcentrum De Kalei in Dilsen-Stokkem – Contour Architecten

Naast de juryprijzen kon ook het publiek zijn stem uitbrengen over de acht genomineerden heen. Van 3 tot 13 oktober kon er online gestemd worden en het bleek al snel een nek-aan-nekrace te worden tussen enkele kandidaten. Het was tot op de laatste dag razend spannend maar uiteindelijk trok Jeugdverblijfcentrum De Kalei in Dilsen-Stokkem van Contour Architecten aan het langste eind.

Het jeugdcentrum voor de Chirojeugd bevat vele architecturale kwaliteiten, zowel in zijn vormentaal als in zijn beleving met de groene omgeving. Het gebouw is opgebouwd uit drie betonnen ellipsen bekleed met houten balken. De vormentaal van het ‘klavertje drie’ is gegroeid vanuit het programma, efficiënt ruimtegebruik, energieverbruik en de integratie in de bosrijke omgeving.

Winnaars eerste Limburgse Baksteenawards zijn bekend
Publieksprijs 2022 - Contour Architecten

De jury

De winnaars van de Limburgse Baksteenawards werden bekendgemaakt tijdens een awardceremonie op 25 oktober. De jury selecteerde de winnaars op basis van een pitch van alle genomineerden. In de jury voor de architectuurawards zetelden: Rik Neven (Palindroom, juryvoorzitter), Peggy Totté (Architectuurwijzer), Bert Haerynck (Havana Architectuur), Koen Van Bockstal (BULK architecten / Universiteit Antwerpen), Tom Preuveneers (architect, juryvoorzitter Beste Bouwteam) en Bert Vandael (NAV Limburg).

Het Beste Bouwteam werd geselecteerd door de volgende juryleden: Tom Preuveneers (architect en juryvoorzitter), Stefan Willen (Orde van Architecten), Bert Vandael (NAV), Patrick Rosias (ie-Net), Dirk Van der Eecken (IC-CS), Marietje Vanderspikken (Made in Limburg), Eric Motmans (Bouwunie Limburg) en Jean-Pierre Schroeders (Bouwunie Limburg).

De Limburgse Baksteenawards is een initiatief van BOUWUNIE Limburg in samenwerking met vertegenwoordigers van de ingenieursvereniging ie-net, de Vlaamse Beroepsvereniging Van Veiligheidscoördinatoren, de Nationale ArchitectenVereniging Limburg (NAV Limburg), de Orde van architecten, Architectuurwijzer, Architectura en Made in Limburg. Daarnaast wordt de wedstrijd ondersteund door volgende partners uit de sector: Vandersanden, Nelissen Steenfabrieken, Wienerberger, Knauf, Federale Verzekering, Omnicol, CPE, Bouwinnovatie, Liantis/Unizo Limburg, Soprema en POM Limburg.

Ook interessant