Wedstrijden en awards

Wie wordt Dé Bouwschool van het jaar? Stem op jouw favoriete school of project

Wie wordt Dé Bouwschool van het jaar? Stem op jouw favoriete school of project
Elke secundaire school met een bouw-, afwerkings-, technieken- of houtrichting kon de voorbije weken een project indienen om mee te dingen naar één van de Bouwunie-Bouwschoolawards: Hout, Ruwbouw, Afwerking en Installatietechnieken. Uit de zo'n 50 ingediende projecten, selecteerde de jury eerder al 13 genomineerden, goed voor de helft van de punten. Nu is het aan het grote publiek.

Nog tot 31 maart kan je op je favoriete project stemmen via www.bouwschoolaward.be. Of je kan de Tiktok-video van de genomineerde school liken (via het platform van De Bouw Kijkt Verder). Want Tiktok-fenomeen Elias Verwilt (+700.000 volgers), peter van de campagne, maakte voor elke genomineerde een promofilmpje. Elke like is een stem.

Op 24 april, tijdens een grootse awardshow, maakt Bouwunie de winnaars bekend. Eén van die vier winnaars wordt die dag dan ook nog eens Dé Bouwschool van het Jaar. Bouwunie organiseert de wedstrijd 'Bouwschoolaward' om bouwscholen te belonen die via toffe en unieke projecten jongeren warm maken voor de bouwsector, laten kennismaken met de realiteit en de sector positief in de kijker zetten.

De genomineerde scholen zijn:

Categorie Hout

 • De Prins uit Diest: De houtafdeling bouwde Het-Goed-Gevoel-Huisje. Een tiny house waar leerlingen terecht kunnen voor een vertrouwelijk gesprek.
 • MOSA-RT uit Maaseik: 5 leerlingen bouwden een afscheidsplek bij de begraafplaats van Neeroeteren.
 • VTI uit Roeselare: de leerkrachten en leerlingen uit het 6e jaar namen de totaalinrichting voor een externe klant voor hun rekening

Categorie Ruwbouw

 • De Lage Kouter uit Kortrijk: Enkele leerlingen en leerkrachten van de opleidingen hout, metselaar en hoeklasser bouwden een vuurplaats op camping Coppens in Zweden
 • Spectrumcollege uit Beringen: Al 15 jaar lang bouwen het 5e en 6e jaar Ruwbouw met hun leerkracht en een ploegbaas van een partnerbedrijf 2 woningen per schooljaar.
 • VITO uit Hoogstraten: De bouwafdeling trokken in Gooreind nieuwe scoutslokalen op van de ruwbouw tot en met de dakconstructie.
 • 3Master uit Kasterlee: de leerlingen bouw pootten op school een gezellig marktplein in Italiaanse stijl neer. Leerlingen uit Hout, Groenvoorziening&Decoratie en Organisatie&Logistiek werken het project verder af.
 • Sint Jozef uit Geel: de derde graad ruwbouw zorgde voor een nieuwe kantine en kleedkamers voor de voetbalclub Blauwvoet-Oevel.

Categorie Afwerking

 • Guldensporencollege Campus Engineering uit Kortrijk: De afdeling schilderen-decoratie realiseert, samen met de afdelingen bouw en houtbewerking, een didactisch appartement-studio op ware grootte in de werkplaats schilderen-decoratie.
 • VTI uit Roeselare: een oud lokaal wordt opgedeeld in 4 ruimtes. Elke ruimte wordt ingekleed in een andere stijl: Franse, Engelse, Marokkaanse en Griekse stijl. De leerlingen proberen op die manier een hotel na te bootsen.
 • Sint Jozef uit Geel: Om de achteruitgaande instroom van leerlingen in de afdeling "schilderwerk en decoratie" tegen te gaan, ontwikkelde de school een techniekkoffer om het 6de jaar van de lagere school te laten kennismaken met het mooie van het beroep. De 2e en 3e graad ondersteunen de kinderen in hun creatie.

Categorie Installatietechnieken

 • VLOT! uit Lokeren: Op de speelplaats staan 2 zeecontainers die door de leerlingen moeten omgebouwd worden tot noodwoning, voorzien van alle nieuwste technologieën en materialen.
 • GO Technische Atheneum uit Keerbergen: De leerlingen leggen op het dak van de school zonnepanelen die moeten zorgen voor warm water voor heel de school.

De Bouwschoolaward is een initiatief van Bouwunie, met de steun van het Vlaamse Excellentiefonds.

Ook interessant