Wedstrijden en awards

Negen genomineerden voor de Limburgse bouwawards!

Negen genomineerden voor de Limburgse bouwawards!
Bouwunie Limburg gaat opnieuw op zoek naar 'Het Beste Bouwteam' en de beste Limburgse architectuurprojecten. De jury heeft zes projecten en drie bouwteams geselecteerd die op de shortlist prijken. De winnaars worden bekendgemaakt op donderdag 6 juni tijdens een awardceremonie in Cultuurcentrum Muze te Heusden-Zolder. Van 13 tot 23 mei kan het publiek ook zijn stem uitbrengen voor de Publieksprijs.

In 2022 waren de eerste architectuurprijzen voor B+ architecten voor de herbestemming van de Sint-Albertusschool in Genk tot Buurtcentrum Londot en voor architect Hans Maes voor een woning in Houthalen. Het team achter Tennisclub Katteberg in Bilzen, getrokken door FCS architecten, TC Bilzen, Rogebo en Jaraco won de prijs voor het Beste Bouwteam.

Voor de editie van 2024 zijn de twee categorieën geherdefinieerd en wordt het vizier ook gericht op projecten buiten Limburg, weliswaar gerealiseerd door een Limburgs architectenbureau.

De genomineerden voor de Limburgse architectuurprijzen 2024 zijn:

Grote projecten

Kunstenhuis Timelab – A2O-architecten
Timelab is een kunstenorganisatie met veel vertakkingen naar tal van andere sectoren. Het Gentse pand is een voorbeeld van circulaire bedrijvigheid met een kritische kijk op de wereld. De 1800 m2 vervuilde fabrieksomgeving werd omgevormd tot een nieuwe stedelijke pool voor de stad van morgen. Een onvoorspelbare toekomst vraagt flexibiliteit en een open vizier. De elastische ruimte waar de functie een logisch gevolg is van de vorm werd de rode draad in het ontwerp. Het werd een groeiend ecosysteem waar circulaire stromen vorm geven aan de mogelijkheden van het open programma.

Wooncollectief Borgerhout – Architecten Broekx - Schiepers
Dit project in Borgerhout omvat 6 appartementen en 4 rijwoningen in twee aanpalende straten. Een ondergrondse parkeergarage overspant de volledige oppervlakte van het perceel. Het ontwerp komt tot stand rondom een collectieve tussenruimte. Een gemeenschappelijke tuin waar alle bewoners toegang tot hebben en elkaar kunnen ontmoeten. Deze functie van de buitenruimte wordt bestendigd door haar rol als circulatieknooppunt. Verder zijn via de tuin alle wooneenheden en hun private terrassen direct toegankelijk. Voor de appartementen komt die verbinding tot stand via een buitentrap. Elke woonst beschikt op die manier over een 'achterdeur' in de tuin en 'voordeur' aan de straat; een informele en een formele toegang.

Campus De Helix Maasmechelen – De Gouden Liniaal architecten
De nieuwbouw van het STEM-gebouw in Maasmechelen is een eerste in een reeks van nieuwbouwprojecten binnen het globale masterplan voor scholencampus de Helix, en moet vooral een flexibel en op termijn polyvalent inzetbaar gebouw worden. Wat vandaag klassen zijn, moet morgen een refter of een praktijklokaal kunnen worden. De basis van het grondplan is een regelmatige twaalfhoek ('dodecagoon'), waarbij in de buitenschil 12 'taartstukken' van elk 60 m² (=basisklas) geschakeld zijn rondom een centraal atrium. Enkel de 2 trappenhuizen zijn vaste kernen, alle overige ruimtes zijn vrij op te delen.

Kleine projecten

Boco Food Concepts – UAU Collectiv
Boco Food Concepts vroeg aan UAU Collectiv om een experimentele showkeuken te ontwerpen voor demonstraties en workshops met maximale ruimtelijkheid en beleving in een noordelijk georiënteerd pand. Het hele gebouw werd aangepast met behoud van de bestaande trappenpartij, waardoor een grote vide ontstond. Zo heeft men vanuit de keuken zicht op het volledige gebouw. De dubbelhoge vide zorgt voor veel neutraal licht. De bestaande trappenpartij fungeert als een architectonische belevingsroute met kijkopeningen en uitkijkplatforms. Esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid worden voor Boco Food Concepts op unieke wijze met elkaar verweven.

VOL-LEDIG – Magma
Om te kunnen voldoen aan de woonbehoefte van een gezin met drie kinderen, op een beperkt beschikbare oppervlakte, drong een zoektocht naar vierkante meters zich op. Het werd al snel duidelijk dat de nodige ruimte onder de grond moest worden gezocht. Het ingesloten karakter van de ondergrond en de noodzaak om licht en lucht te koppelen aan alle ruimtes leidde tot het idee van een omsloten patio. De generositeit die schuilgaat in de omsloten patio is subtiel maar continu. motivatie. De noodzaak om te koelen of verwarmen is minimaal. De patio zorgt niet enkel voor de ruimtelijke relaties tussen de binnenruimtes, licht en lucht maar laat ook toe dat de woning kan groeien naar gelang de seizoenen of behoefte aan meer of minder ruimte.

Kruisheren Maaseik – Archipelago architecten
Binnen dit project werden authenticiteit en de religieuze context volledig in balans gebracht met hedendaagse architectuur. In hartje Maaseik werd een nieuwe thuis gebouwd voor de paters van scholengemeenschap Mosa-RT. Het modern klooster omvat een indrukwekkende houten kloostergang. In dit project komen heden en verleden op alle vlakken perfect samen. Het project omvat 9 wooneenheden met aparte badkamer verdeeld over 3 verdiepingen, inclusief een zolder en een ingerichte geklimatiseerde archiefkelder, een aparte leefruimte en keuken, omringd door de binnentuin. De authentieke, houten kloostergang vormt de verbinding met de ingang van de naastgelegen kerk.

De genomineerden voor Beste Bouwteam 2024 zijn:

Nieuwbouw BEWEL – Bewel vzw, UAU Collectiv, Artem nv, Technieken Multis, Macobo-Stabo, Best Building Concept
Bewel, een maatwerkbedrijf met 2.200 medewerkers en 9 vestigingen in Limburg, heeft een nieuw innovatief en duurzaam hoofdkantoor in Diepenbeek gebouwd. Dit nieuwe kantoor biedt flexibele werkplekken en is ontworpen met input van medewerkers. Het consortium Artem, UAU Collectiv en Van Roey Services zal het ontwerp, de bouw, het technisch onderhoud en de energieprestaties verzorgen voor de komende 20 jaar. Het eindresultaat is een iconisch paviljoen dat in harmonie is met het landschap dankzij zijn 360° uitzicht over de natuur, en een site die de verkeersveiligheid bevordert door scheiding van vrachtwagens en auto's en voetgangers.

Villa Licata – Laurent Licata, R2Livin architects, 2B-Safe, Stuma
Villa Licatia is een totaalproject dat een woongedeelte combineert met een uitnodigende belevingsruimte. Het exterieur en interieur smelten harmonieus samen, het combineert een unieke sfeer van luxe en comfort. Hoogwaardige materialen en vakmanschap definiëren het interieur, terwijl luxueuze afwerkingen elke ruimte verfraaien. De eyecatcher van het project is een adembenemende bar die over twee verdiepingen oprijst, een ontmoetingsplaats en architectonisch hoogtepunt in één. De teamsamenwerking heeft geleid tot een harmonieus samenspel tussen vorm en functie.

ZEBRA 1 - Zebra VVZRL, Jamaer architecten, TDE bv Dominique Costers, AB Associates bv
Dit project behelst een multifunctioneel en flexibel kantoorgebouw voor de toekomst. Eenvoud in ontwerp en constructie, waarbij speciale aandacht ging naar flexibiliteit, verhoudingen en duurzaamheid op vlak van energie en materiaalgebruik. Met als inzet de bouwtermijn tot een minimum beperken slaagde het bouwteam, waarvan de teamleden nog nooit met elkaar hadden samengewerkt, erin om dit project tot een goed einde te brengen.

De jury

De winnaars van de Limburgse Bouwawards kennen we op 6 juni. De jury zal de winnaars kiezen op basis van een pitch van alle genomineerden. In de jury voor de architectuurawards zetelen Rik Neven (Palindroom, juryvoorzitter), Bert Haerynck (Havana Architectuur), Koen Van Bockstal (BULK architecten / Universiteit Antwerpen), Stefan Devoldere (UHasselt), Tom Preuveneers (juryvoorzitter Beste Bouwteam) en Bert Vandael (NAV Limburg).

Negen genomineerden voor de Limburgse bouwawards!
Jury architectuurawards

Het Beste Bouwteam wordt geselecteerd door Tom Preuveneers (juryvoorzitter), Detlef Andries (Orde van Architecten), Bert Vandael (NAV), Patrick Rosias (ie-Net), Jean-Pierre Van Lier (IC-CS), Martijn Helsen (POM Limburg), Marietje Vanderspikken (Made in Limburg), Eric Motmans (Bouwunie Limburg) en Jean-Pierre Schroeders (Bouwunie Limburg).

Negen genomineerden voor de Limburgse bouwawards!
Jury Het Beste Bouwteam

De Limburgse Bouwawards zijn een initiatief van Bouwunie Limburg in samenwerking met vertegenwoordigers van de ingenieursvereniging ie-net, de Vlaamse Beroepsvereniging Van Veiligheidscoördinatoren, Netwerk Architecten Vlaanderen Limburg (NAV Limburg), de Orde van architecten, Architectuurwijzer, Palindroom en Made in Limburg. Daarnaast wordt de wedstrijd ondersteund door volgende partners uit de sector: POM Limburg, Vandersanden, Nelissen Steenfabrieken, Knauf, Federale Verzekering, Omnicol, CPE, Bouwinspiratie, Liantis/Unizo Limburg, Soprema, Unilin, Cedral/Equitone en Ebema.

Ook interessant