“Een goede samenwerking tussen bouwheer, architect, ingenieurs en aannemers wint dus nog meer aan belang in de bouwsector. Maar ook de ruimte en de manier waarop in de toekomst gebouwd zal worden, verdient de nodige aandacht. Enerzijds is er de bouwshift die ervoor moet zorgen dat er tegen 2040 in Vlaanderen geen open ruimte meer wordt ingenomen en anderzijds is er de toegenomen aandacht voor de klimaatopwarming hetgeen op zijn beurt weer een invloed heeft op de manier waarop gebouwd wordt en welke materialen en technieken er gebruikt worden in het bouwproces. Naast duurzaam bouwen heeft nu o.a. ook het “circulair bouwen” zijn intrede gedaan in de bouwsector. Welnu, met de Limburgse bouwawards willen we ook stilstaan bij het fundament, d.i. het bouwproject zelf! Niet alleen willen we het beste bouwteam bekronen maar ook het project loven dat het best scoort op architectonisch vlak, rekening houdend met deze trends”.
“Bouwen is doorheen de jaren veelal een complex gegeven geworden. Het klassieke scenario waarbij iedere betrokken partij binnen zijn eigen tijdsbestek en eigen vakgebied zijn ding deed om vervolgens ingepast te worden in de grote hiërarchische puzzel is voorbij. Het is dan ook door zoveel mogelijk partijen, zo vroeg mogelijk met elkaar aan tafel te zetten dat men kan anticiperen op allerhande problemen en zo o.a. ook een betere controle heeft over termijnen en budgetten. Dit teamwerk – gestoeld op communicatie, vertrouwen en respect – is een katalysator en motivator om te streven naar kwalitatieve eindresultaten. We zijn alvast benieuwd naar welk Limburgs project het best Bouwteam aflevert.”
“Als het op architectuur aankomt zijn we wat te bescheiden in Limburg. Er zijn heel degelijke bureaus actief in onze provincie en er worden veel knappe projecten gerealiseerd, maar er wordt nog te weinig mee uitgepakt waardoor Limburg ondervertegenwoordigd is in nationale awards en publicaties. Met deze award trachten we die onnodige bescheidenheid te doorbreken. Nieuw in deze oproep is dat we een wijziging gebracht hebben in de categorieën waarbinnen projecten kunnen worden ingediend. We onderscheiden nu volgende 2 categorieën: projecten kleiner en projecten groter dan 500 m2. We stappen dus af van het onderscheid tussen residentieel en niet-residentieel. Andere nieuwigheid is dat Limburgse bureaus ook een project kunnen indienen buiten Limburg.“
“De bouw is en blijft een belangrijke speerpuntsector voor de Limburgse economie. Een sector met grote uitdagingen, maar veel innovatiepotentieel. Om toekomstproof te bouwen is efficiëntiewinst een cruciale factor. Met deze nieuwe bouwawards beloont Bouwunie Limburg het beste bouwteam, waar de samenwerking optimaal verlopen is. Een betere samenwerking, dat betekent sneller en efficiënter werken. De winnaars brengen ons dus een stap dichter bij een sterke, toekomstgerichte bouwsector.”