Nederlanders kozen minder voor duurzame energie in 2019

  NL   18 maart 2020 Bron: EasySwitch Verstuur
Nederlanders kozen minder voor duurzame energie in 2019
In 2019 hebben minder Nederlandse overstappers voor een duurzaam energiecontract gekozen. Sinds 2015 steeg de vraag naar duurzame energiecontracten, maar in 2019 was dit voor het eerst niet het geval. Dit blijkt uit de jaarlijkse barometer* van vergelijkingssite EasySwitch.nl. Hier is te zien dat een kwart van Nederland (26%) een duurzaam** boven een niet-duurzaam energiecontract verkoos; een daling van acht procent ten opzichte van 2018.

Frederik van der Veen, CEO bij EasySwitch.nl, licht toe: ďEen verklaring voor de vraagdaling naar duurzame energiecontracten is dat het prijsverschil tussen groene en grijze energie het afgelopen jaar groter was dan het jaar daarvoor. Mensen die bewust voor duurzaam kozen, moesten in 2019 dieper in de buidel tasten dan de jaren ervoor. Kennelijk betekende dit voor veel mensen dat het goedkopere (grijze) contract toch won van het duurdere duurzame contract.Ē Onderstaande interactieve grafiek*** toont het prijsverschil tussen duurzame en niet-duurzame energie per maand in 2019:Utrecht groenste provincie

Uit de data blijkt dat Utrecht voor het vierde jaar op rij de meest groene provincie is, wat inhoudt dat de meeste overstappers hier voor een duurzame energieleverancier kozen (29%). Ondanks deze duurzame voorkeur is dit een daling van 10 procent, aangezien vorig jaar nog 40 procent hiervoor koos. Op plaats twee staat de provincie Groningen (28%, -4%), gevolgd door Noord-Holland (27%, -9%). Toch is geen van de provincies duurzamer geworden ten opzichte van vorig jaar, aangezien het aandeel duurzame overstappers in iedere provincie is afgenomen. In 2019 zijn Noord-Brabant (22%), Zeeland (22%) en Overijssel (24%) de provincies met de minst duurzame overstappers.Laagste gasprijs in twee jaar

Ook heeft EasySwitch.nl opgemerkt dat de gastarieven de laatste maanden extreem laag zijn en zelfs het laagste punt van de afgelopen twee jaar hebben bereikt. Daarnaast daalde de energieprijzen rond de jaarwisseling vanwege de vermindering op de energiebelasting die is verhoogd (naar Ä527 per huishouden) om te compenseren voor de gestegen belastingen het jaar ervoor. ďDaarom is het nu een goed moment om je energiecontract te vergelijken en een voordelig contract af te sluitenĒ, aldus van der Veen. Onderstaande interactieve grafiek*** toont de prijsontwikkeling van duurzame en grijze energiecontracten:*Sinds 2015 onderzoekt EasySwitch.nl het overstapgedrag van Nederlandse huishoudens in een jaarlijkse barometer. Zij onderzoeken o.a. hoeveel consumenten van energiecontract zijn overgestapt en hoe het overstapgedrag per provincie verschilt.
**Bij EasySwitch.nl is een energiecontract duurzaam als: het gas CO2-gecompenseerd is en de stroom van hernieuwbare Nederlandse bronnen komt. Op de website is dit te herkennen aan het label Ďduurzaamí. EasySwitch.nl vindt dat zij transparant dienen te zijn over de herkomst van de energie en als een consument voor duurzame voor energie kiest, zij dan ook echt duurzame energie moeten krijgen. Energiecontracten die niet voldoen aan deze duurzaamheidseisen en zijn 'vergroend' met een certificaat, krijgen bij EasySwitch.nl dan ook niet het label groen of duurzaam.
***De gegevens uit de grafieken zijn gebaseerd op een gemiddeld huishouden (3 personen, verbruik = 3500 kWh, 1500 m3 gas).


Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo