Energie

7 tips om op een duurzame manier met de elektrische apparaten in huis om te gaan

7 tips om op een duurzame manier met de elektrische apparaten in huis om te gaan
Steeds meer mensen maken zich zorgen om hun ecologische voetafdruk. Dat uit zich op allerlei manieren. Zo kun je je steentje bijdragen door op een duurzame manier om te gaan met de elektrische apparaten die je in huis hebt staan. Dat is niet alleen goed nieuws voor de aarde, maar vaak ook voor je portemonnee. Met onderstaande tips weet je hoe je dit kunt doen.

1. Zet je elektrische apparaten helemaal uit in plaats van op standby

De meeste elektrische apparaten hebben een standby-stand. Dat kost echter ontzettend veel energie. Het beste is om de apparaten helemaal uit te zetten op het moment dat je ze niet gebruikt of als je gaat slapen. Dit lijkt misschien veel moeite, maar is vooral een kwestie van gewenning. Het is bovendien niet alleen duurzamer, maar scheelt ook behoorlijk op je energierekening. Ga je op vakantie? Controleer dan goed of alles uitstaat en zet ook je wifi-router uit.

2. Onderhoud je elektrische apparaten goed

Door je elektrische apparaten goed te onderhouden, verklein je de kans dat ze kapotgaan. Zo verleng je levensduur van je apparaten. Zoek per apparaat online naar tips hoe je dit het beste kunt onderhouden. Een diepvriezer vol met ijs is bijvoorbeeld ontzettend slecht voor de vriezer zelf én voor de energierekening. Ontdooi deze dus regelmatig.

3. Laat je oude apparaten repareren

Als een apparaat het begeeft, zijn we vaak geneigd om deze meteen weg te gooien. In de meeste gevallen is het beter om eerst te kijken of het apparaat nog gerepareerd kan worden. Alleen in het geval dat je oude apparaat ontzettend veel energie verbruikt en je van plan bent een veel zuiniger exemplaar aan te schaffen geldt dit niet. Dat is bij de meeste koelkasten, vriezers en drogers het geval, omdat deze de laatste jaren vele malen zuiniger zijn geworden. Dat het meestal beter is om je apparaat te laten repareren komt omdat het veel energie en grondstoffen kost om een nieuw product te maken.

4. Recycle kapotte apparaten

Is het apparaat echt niet meer te maken? Gooi het dan niet in de prullenbak. Zoek online naar een inzamelpunt bij jou in de buurt en lever het kapotte apparaat daar in. Bij sommige winkels kun je je apparaat alleen inleveren als je een nieuwe koopt, maar er zijn ook locaties die slechts inzamelen. Het is in ieder geval verboden om er geld voor te vragen, dus het is altijd gratis. De apparaten komen na het inleveren in handen van gespecialiseerde recyclebedrijven. Zij halen vervolgens verschillende grondstoffen uit de apparatuur, wat weer wordt gebruikt voor nieuwe apparaten. Het recyclen bespaart dus grondstoffen en zorgt voor minder afval. Bovendien voorkomt het dat er gevaarlijke stoffen en elektronica in het milieu terechtkomen.

5. Ga voor tweedehandsproducten

Kijk in je zoektocht naar elektrische apparaten ook eens naar tweedehands spullen. De productie van nieuwe producten is een zware aanslag op het milieu, dus je doet er goed aan om gebruikte apparaten een nieuw leven te geven. Ook hier geldt weer dat je voor apparaten als de koelkast en de droger meestal beter voor een geheel nieuw exemplaar kunt gaan. Bonusvoordeel van tweedehands kopen dat je de apparaten vaak voor een habbekrats scoort.

6. Kies voor duurzame producten

Als je een geheel nieuw apparaat aanschaft, let er dan op deze dat duurzaam is en weinig energie verbruikt. Hoe duurzaam een apparaat is, kun je achterhalen aan de hand van labels, keurmerken en vergelijkingssites. Wist je bijvoorbeeld dat de airfryer een duurzaam apparaat is?

7. Let op bij het dagelijks gebruik van je elektrische apparaten

Als je alle kleine dingen bij elkaar optelt, kan dit samen een groot verschil maken. Er is veel winst te behalen bij het dagelijkse gebruik van je elektrische apparaten, bijvoorbeeld:
  • Zet de wasmachine alleen aan als deze vol is en selecteer het programma met de laagste temperatuur.
  • Zet de vaatwasser alleen aan als deze vol is en selecteer het programma met de laagste temperatuur.
  • Zorg dat de koelkast niet onnodig vol is, want dan verbruikt het meer energie.
  • Haal de pluizen uit de filters van je wasdroger. Of nog beter: vervang je wasdroger voor een droogrek. Gebruik de droger hoe dan ook het liefst zo min mogelijk, drogers slurpen energie.
  • Laat apparaten (zoals je telefoon of laptop) nooit onnodig opladen.

Ook interessant