Keukens

Energie kosten laag houden met een nieuwe keuken

Energie kosten laag houden met een nieuwe keuken
Beeld: Connoman via Pixabay
Als je toe bent aan een nieuwe keuken is dit een mooie kans om direct te verduurzamen en je energiekosten laag te houden. Zo is aardgasvrij wonen de nieuwe trend wegens klimaatverandering, en is het dus verstandig om voor een inductiekookplaat te gaan. Lees snel verder voor meer energiezuinige tips waar je rekening mee kunt houden bij het plaatsen van een nieuwe keuken.

Kies voor een inductiekookplaat

Steeds meer huishoudens gaan van het gas af. Kies dus niet voor een gasfornuis in je nieuwe keuken maar laat een inductie kookplaat plaatsen. Deze elektrische kookplaat is het alle zuinigst en verbruikt minder dan een ‘gewone’ elektrische kookplaat of een keramische kookplaat. Daarnaast ziet een inductiekookplaat er strak en modern uit, waardoor het in ieder interieur goed tot zijn recht komt. Ook niet onbelangrijk: een inductiekookplaat is eenvoudig schoon te maken.

Verlichting in de keuken

Maak voordat je een nieuwe keuken gaat of laat installeren een plan voor de verlichting. Door de juiste verlichting op de juiste plek te plaatsen kun je wellicht met minder lampen af, waardoor je bespaart op de energiekosten. Kies voor duurzame LED verlichting, dat tegenwoordig in vele sfeervolle varianten verkrijgbaar is. LED lampen verbruiken tot 90% minder energie dan een halogeen- of gloeilamp.

Ventilatie in de keuken

Goede ventilatie in de keuken is onmisbaar. Bij het koken komen luchtjes, vocht en verbrandingsgassen vrij die je door goede ventilatie snel het huis uit krijgt. De beste oplossing is een afzuigkap boven de kookplaat. Voor het beste resultaat kies je voor een afzuigkap die de vervuilde lucht naar buiten blaast. Hierdoor wordt direct veel vocht naar buiten afgevoerd. Als je de ruimte hebt voor een aparte keuken heeft dit qua ventilatievoorzieningen de voorkeur boven een open keuken. Vaak heeft de keuken een plekje in huis in de buurt van een raam. Deze kun je open zetten om in combinatie met de afzuigkap al het vocht, vet en geurtjes te laten ontsnappen.

Zuinige keukenapparatuur

Vaak gaat de aanschaf van een nieuwe keuken samen met dat van nieuwe keukenapparatuur, zoals een koelkast, vaatwasser of een luxueuze wijnkast. Let bij aanschaf op het energielabel om de energiekosten laag te houden. A+++ is het meest zuinige energielabel. Als je een complete keuken koopt inclusief apparaten valt het aan te raden om expliciet te vragen naar de energielabels van de apparatuur dat je krijgt bijgeleverd. Meestal krijg je dit niet vanzelf te horen en zo heb je nog de kans om te onderhalen op het moment dat je niet tevreden bent met het energielabel van de apparatuur. Wat belangrijk is om te weten, is dat er een groot verschil zit tussen een energielabel A+ en A+++. Bij koelkasten scheelt het verbruik maar liefst 100%! Ga dus waar mogelijk voor het aller zuinigste label om zoveel mogelijk energiekosten te besparen.