Keukens

Het summum van een moderne keuken: een stijlvolle wijnkast

Het summum van een moderne keuken: een stijlvolle wijnkast
Ga je een keuken bouwen of verbouwen? Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat die mooie keukendeurtjes en trendy grepen kunnen worden geplaatst, moet de indeling namelijk worden bepaald. Ben jij een echte wijnliefhebber? Neem dan ook een wijnklimaatkast of wijnbewaarkast mee in het ontwerp. Het is een stijlvolle aanwinst voor je keuken én je haalt het beste uit je wijncollectie.

Een rode wijn komt het best tot zijn recht op kamertemperatuur. Dat is bepaald in lang vervlogen tijden, toen woningen nog niet waren voorzien van centrale verwarming. Met een gas-, kolen- of houtkachel werd de hele woning op temperatuur gebracht. Je kunt je voorstellen dat in die tijd de kamertemperatuur niet veel hoger lag dan een graad of 18. En laat dat nou de ideale serveertemperatuur zijn voor rode wijnen. Bij een hogere temperatuur komen de aroma’s van een rode wijn niet tot hun recht. En bewaar je een mooie rode krachtpatser als een Barolo in een hip wijnrekje bij de huidige kamertemperatuur, die toch al snel richting 20 of 21 graden gaat, dan holt de kwaliteit van de wijn achteruit. Zonde.

Twee soorten

Gelukkig zijn er moderne wijnkasten om je wijn, rood én wit, onder ideale omstandigheden te bewaren én te schenken. Bijkomend voordeel: ze zien er ook nog eens mooi, strak en luxe uit. En dat al vanaf tweehonderd euro. Voordat je een keuze maakt, is het belangrijk te weten dat er twee soorten wijnkasten zijn: de klimaatkast en de bewaarkast. We leggen je graag het verschil tussen de twee uit, zodat je weet met welk type je rekening moet houden in het ontwerp van je keuken. Staat er geen verbouwing op stapel, maar wil je wel het beste voor je wijnen? Naast moderne inbouwmodellen, zijn er ook prachtige tafelmodellen en vrijstaande klimaatkasten te koop.

Wijnklimaatkast

In een wijnklimaatkast, verkrijgbaar als inbouw- en als tafelmodel, bewaar je wijnen op de ideale serveertemperatuur. Deze variant wordt daarom ook wel serveerkast of wijnkoelkast genoemd. Daarnaast kent de klimaatkast nog een aantal voordelen: trillingen worden beperkt en zonlicht wordt door middel van UW-filterend glas geweerd. Met een uitgekiend bedieningspaneel stel je de klimaatkast in op de juiste temperatuur. Er zijn zelfs kasten met twee temperatuurzones. Zo breng je je rode wijnen en je smaakvolle witte wijnen, zoals die feestelijk champagne, perfect op temperatuur.

Wijnbewaarkast

Een wijnbewaarkast is een must have voor de liefhebber en de verzamelaar van grote bewaarwijnen. In de kast, met een capaciteit van 12 flessen oplopend tot meer dan 200, wordt het klimaat van een traditionele wijnkelder nagebootst. In deze omgeving, zonder trilling, temperatuurschommelingen en zonlicht, kunnen krachtige rode en witte wijnen nog vele jaren rijpen en zo mooie, complexe aroma’s ontwikkelen. Een groot temperatuurbereik, zoals in een wijnklimaatkast, heeft deze kast niet. De beste temperatuur om een wijn langdurig te bewaren is namelijk 12 graden. De perfecte omgeving dus voor uw grote Bordeauxwijnen of Italiaanse krachtpatsers.

Ook interessant