Energie

Doet jouw onderneming aan energiemanagement? Dit is waarom het belangrijk is!

Doet jouw onderneming aan energiemanagement? Dit is waarom het belangrijk is!
Energiebeheer is het proces van energiebesparing door monitoring en controle van energie, of het nu gaat om bedrijven, openbare en overheidsorganisaties of particuliere woningen. Gedegen energiemanagement is de sleutel tot het besparen van energie, en dus geld, in een organisatie. Bovendien creëert het meer bewustzijn over milieuvriendelijkere oplossingen en de ecologische voetafdruk van jouw onderneming. Interesse? We hebben hier de belangrijkste redenen op een rijtje gezet waarom jouw bedrijf een energiebeheersysteem nodig heeft.

Energiemanagement biedt een kader voor energiedoelstellingen

Wanneer er proactief wordt gewerkt om energie in beeld te krijgen, zal dit ervoor zorgen dat je bedrijf bewuster wordt van het energieverbruik. Een energiebeheersysteem zal je namelijk onschatbare gegevens verschaffen. Zo krijg je onder meer inzicht in jouw impact op het energienet en kun je beter nagaan welke bedrijfsactiviteiten de meeste energie verbruiken.

Dit biedt mogelijkheden om energiedoelstellingen meetbaar en realiseer te maken. Stroomlijn jouw hele bedrijf door organisatiebrede energiedoelstellingen vast te stellen en strategische beslissingen te nemen, die de financiële gezondheid van jouw organisatie bepaalt.

Procesverbetering en verspilling voorkomen

ankzij energiemonitoring kun je beter begrijpen hoeveel energie je gebruikt om productief werk te leveren. Vrijwel alle industriële processen waarbij elektromotoren worden gebruikt, maken gebruik van inefficiënte energiestromen, wat betekent dat er energie moet wordt geproduceerd dan jouw organisatie nodig heeft. Dit kun je optimaliseren met een energiemeter en maakt het mogelijk om gepaste maatregelen te nemen om het onnodige energieverbruik te voorkomen. Dit zal de energiekosten aanzienlijk doen dalen.

Door afval te elimineren en overtollige kosten te beperken, kunnen de constante bedrijfskosten worden verlaagd, wat ervoor zorgt dat je jouw bedrijf efficiënter kan beheren. Kortom, door efficiënter en zuiniger met energie om te gaan, bespaar je over de hele linie geld.

Het gemak van beheer

Wanneer een bedrijf besluit om een energiebeheersysteem te installeren, wordt de toegang verkregen tot tal van instellingen, tijdschema’s en autorisaties vanuit een centraal beheersysteem. De aard van de instellingen hangt natuurlijk af van de specifieke eigenschappen van de kerntaken van een bedrijf, maar met meerdere systemen in één toepassing wordt het mogelijk gemaakt om in één keer wijzigingen in het hele systeem aan te brengen. Neem bijvoorbeeld het besturen van een stroomtransformator die op meerdere instrumenten is aangesloten en een lagere weerstand creëert om gelijkstroom te meten. Dergelijke processen kunnen worden opgenomen in één systeem, waardoor het mogelijk wordt om elektriciteit op een eenvoudigere en efficiëntere manier te beheren.

Ook interessant