Baksteenproducent Vandersanden neemt eerste eigen windturbine officieel in gebruik

  BE   2 december 2022 Bron: Vandersanden
Baksteenproducent Vandersanden neemt eerste eigen windturbine officieel in gebruik
Baksteenproducent Vandersanden heeft vandaag zijn eerste eigen windturbine officieel in gebruik genomen op zijn site in Lanklaar. De burgemeester van Lanklaar Sofie Vandeweerd (Open-Vld), Raf Jansen (COO bij Vandersanden) en Wim Thewissen (Group Manager Sustainability bij Vandersanden) waren hierbij aanwezig. “Ik ben enorm blij met dit mooie en symbolische moment: de volgende stap om onze duurzaamheidsambities waar te maken”, zegt Raf Jansen. De windturbine zal jaarlijks 10.000 MWh groene energie leveren, het equivalent voor het energieverbruik van 2.000 gezinnen.

Daarmee bouwt het familiebedrijf verder aan een groene toekomst. De afgelopen jaren investeerde Vandersanden namelijk al in onder andere zonnepanelen en het gebruik van warmtekrachtkoppeling om warmte en elektriciteit op te wekken. Deze windturbine past binnen de duurzaamheidsstrategie van Vandersanden. De burgemeester van Lanklaar Sofie Vandeweerd (Open-Vld), Raf Jansen (COO bij Vandersanden) en Wim Thewissen (Group Manager Sustainability bij Vandersanden) waren aanwezig bij deze officiële ingebruikname.

“Ik ben enorm blij met dit mooie en symbolische moment: de volgende grote stap om onze duurzaamheidsambities waar te maken”, zegt Raf Jansen, COO bij Vandersanden. “Het is dankzij de goede samenwerking met de betrokken partners, en met de ondersteuning van de gemeente en het provinciebestuur dat we deze belangrijke stap kunnen zetten op weg naar CO2-neutraal produceren in 2050.”

“Onze productieprocessen zo duurzaam mogelijk maken is bij Vandersanden de grootste prioriteit”, zegt Wim Thewissen, Group Manager Sustainability bij Vandersanden. “Wij denken namelijk niet in jaren, maar in generaties. Aangezien hernieuwbare energie de toekomst is, is het voor ons een logische volgende stap om naast zonne-energie nu ook windenergie in te zetten als duurzame energiebron. Ik ben dan ook enorm trots om deze mijlpaal vandaag met alle aanwezigen te mogen vieren.”

Baksteenproducent Vandersanden neemt eerste eigen windturbine officieel in gebruik

Oog voor de buurt

Vandersanden koos voor zijn windturbine een type met minimale geluidsbelasting. Daarnaast wordt de installatie uitgerust met een meetsysteem om de impact van de slagschaduw op elke afzonderlijke gevel te meten en te beperken tot een maximum van acht uur per jaar en dertig minuten per dag. Slagschaduw ontstaat wanneer de zon tegen de wieken van de windturbine schijnt. Doordat de wieken van de windturbine bewegen, doet de schaduw dat ook, wat hinderlijk zou kunnen zijn voor omwonenden.

”Ik ben enorm vereerd om aanwezig te zijn op de ingebruikname van de eerste windturbine van Vandersanden hier in Lanklaar”, zegt Sofie Vandeweerd, de burgemeester van de stad. “Al meer dan vijftien jaar levert het bedrijf grote inspanningen op het gebied van duurzaamheid. De windturbine is niet alleen een nieuwe stap vooruit voor hen, maar voor de hele sector. Vandersanden biedt hiermee inspiratie voor andere bedrijven in de streek. Ik kijk uit naar de volgende initiatieven die Vandersanden zal nemen op het gebied van CO2-neutraliteit.”

Productie van energieverbruik van 2.000 gezinnen

In november 2021 startte Vandersanden met de voorbereidende werken op zijn terrein voor de plaatsing van de windturbine. Alle bouwelementen, zoals de mastdelen en rotorbladen, zijn in de loop van april geleverd en begin mei werd de opbouw volledig afgerond.

De windturbine zal jaarlijks 10.000 MWh energie leveren. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van ongeveer 2.000 gezinnen. Ruim 50 procent van die opgewekte energie zal ingezet worden voor de activiteiten van Vandersanden op zijn site in Lanklaar. Het resterende gedeelte wordt als groene elektriciteit op het net aangeboden.

Baksteenproducent Vandersanden neemt eerste eigen windturbine officieel in gebruik

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo