Nieuwbouw

Woonerf De Weverij krijgt stilaan vorm

Woonerf De Weverij krijgt stilaan vorm
In juni 2015 stelde projectontwikkelaar en stadskernbouwer CORES Development Woonerf De Weverij aan de Antwerpsesteenweg in Sint-Niklaas voor: de herontwikkeling van een industriële site met een mix van betaalbare eengezinswoningen, budgetvriendelijke appartementen en erkende assistentiewoningen. Vandaag legt CORES Development, samen met schepen Christel Geerts, de symbolische eerste steen van dit nieuwe woonproject. Van de eerste verkoopfase, eengezinswoningen en erkende assistentiewoningen, is 85% verkocht. De tweede projectfase bestaat uit 36 appartementen en daarvan is ondertussen 65% verkocht. Vorige week is met de derde fase van het project een laatste aanbod aan erkende assistentiewoningen in verkoop gegaan.

Verloop werken

In januari 2016 is Verplancke Bouwonderneming begonnen met de voorbereidingswerken van fase 1. Momenteel zitten zij volop in de ruwbouwfase. De oplevering van de eengezinswoningen is voorzien in het najaar van 2017. De erkende assistentiewoningen kunnen begin 2018 in gebruik genomen worden.

“Als bedrijf uit het Waasland zijn wij uiteraard blij dat wij kunnen meewerken aan de realisatie van Woonerf De Weverij, één van de eerste grote inbreidingsprojecten in Sint-Niklaas, en zo mee kunnen zorgen voor extra kwalitatief woonaanbod” zegt bestuurder Gert Verplancke van Verplancke Bouwonderneming.

De werken voor de appartementen van fase 2 zijn door aannemer E. Rombaut gestart in augustus 2016. Onder dit gebouw bevindt zich geen ondergrondse parking waardoor er sneller gestart kon worden met de constructie van het gebouw. De oplevering van deze appartementen is gepland in het voorjaar van 2018. In het voorjaar van 2017 zal E. Rombaut ook de werkzaamheden voor de erkende assistentiewoningen van fase 3 opstarten zodat deze in de loop van 2019 kunnen opgeleverd worden.

“Deze werf in Sint-Niklaas is momenteel onze grootste werf” zegt Dirk Van Campenhout, directeur van E. Rombaut. “Dagelijks is hier een team van tientallen mensen aan het werk voor de realisatie van fase 2 van Woonerf De Weverij. Bij de start van de bouw van fase 3 gaat dat team uiteraard nog versterkt worden ”.

Woonerf De Weverij krijgt stilaan vorm

Betaalbaar en divers aanbod

Woonerf De Weverij omvat 209 wooneenheden met een mix van appartementen (vanaf 174.500 euro) eengezinswoningen (vanaf 239.500 euro) en erkende assistentiewoningen (vanaf 169.900 euro). De erkende assistentiewoningen worden aangeboden tegen een verlaagd btw-tarief van 12% en huurgarantie. Comfortdiensten en zorgverlening worden aangeboden door COMFORT Assist, de eigen beheerinstantie van de CORES Development..

Deze woonentiteiten worden aangevuld met een gemeenschappelijke groene buitenruimte (met een boomgaard en een petanqueveld) en een nieuw buurtpark naar een ontwerp van Avantgarden (met speelterreinen voor de (klein)kinderen, waterperkjes en enkele originele zitelementen).

“Wij vinden het als projectontwikkelaar belangrijk om woonaanbod te creëren waar de markt naar vraagt ” zegt Sophie Deprez, CCO bij CORES Development. “Dat betekent dat er in de nieuwe woonwijk plaats moet zijn voor verschillende woontypes en meerdere generaties. Wij durven dan ook zeggen dat Woonerf De Weverij de ideale omgeving is voor jong en minder jong. Gezinnen met jonge kinderen, alleenstaande starters en koppels waarvan de kinderen al het huis uit zijn moeten hier door en met elkaar kunnen wonen ”.

Woonerf De Weverij krijgt stilaan vorm

Reconversieproject

Woonerf De Weverij wordt gerealiseerd op een site die verweven is tussen de Lamstraat, de Antwerpsesteenweg en de Lindenstraat. Op deze site bevond zich vroeger de textielfabriek Schoeters – Bruggeman. De verwaarloosde industriële site wordt geconverteerd in een autoluwe woonwijk met meerdere gebouwen en een groen buurtpark. Niet alleen de naamgeving van de gebouwen  (Bobijntjes voor de woningen; Ververij, Teintuur, Twijnderij en Spinnerij voor de assistentiewoningen; Twijnderij, Lainerie en Broderie voor de appartementen) refereert naar het textielverleden, ook de ontwerpers lieten zich inspireren door de industriële geschiedenis van de site.

“Architectuur met een knipoog naar het industriële verleden”, zo omschrijven Eileen Mertens en Frank Daman van architectuurbureau INARCO het ontwerp. “Zo worden enkele van de gebouwen opgetrokken in een rode gevelsteen met grijze voegen, om te verwijzen naar de historische fabrieksgebouwen van de oude textielweverij. De grijze horizontale banden in beton lopen door in de uitkragende terrassen. Het buitenschrijnwerk en de balustrades zijn in zwart gekleurd en lopen als een rode draad doorheen het volledige woonerf.”

Ook interessant