Nieuw woonproject tussen Demer en station in Diest

  BE   14 juni 2016 Bron: Cores Development
Aan de Turnhoutsebaan in Diest ontwikkelt CORES Development ‘De Blekerij’. De Blekerij is een woonproject met 68 appartementen, 2 eengezinswoningen en 2 handelspanden, verdeeld over 4 gebouwen. Dit nieuw woonproject maakt deel uit van de herontwikkeling van de stationswijk, die de schakel moet worden tussen het station en het centrum van Diest. De bouwwerkzaamheden starten in januari 2017 en de oplevering is voorzien begin 2019.

4 gebouwen tussen Demer en station

Het woonproject De Blekerij aan de Turnhoutsebaan in Diest bestaat uit 68 appartementen (waarvan 5 penthouses), 2 eengezinswoningen en 2 handelspanden. Gelegen op een terrein tussen het station en Demer is het de perfecte locatie om te profiteren van zowel de rust van de Demerdijk en de groene binnentuin als van de nabijheid van het station en het centrum van Diest.

Het architectuurontwerp is van de hand van De Architecten NV. Zij besloten om de appartementen en woningen niet in 1 groot massief bouwblok op te nemen maar te verdelen over 4 verschillende gebouwen met een wisselend aantal bouwlagen. De gekozen bouwmaterialen (rode baksteen voor de gevels, beton voor de terrassen en aluminium voor het buitenschrijnwerk) zijn dezelfde voor de 4 gebouwen maar toch is er gezorgd voor voldoende variatie in de architectuur van de gebouwen. Door de afwisseling in het aantal bouwlagen, de combinatie van horizontaal en verticaal gevelmetselwerk en de mix van inpandige en externe terrassen wordt de bebouwing luchtig en speels gemaakt.

Tussen de 4 gebouwen wordt een gemeenschappelijke binnentuin aangelegd. Deze tuin moet een oase van rust en een plek van ontmoeting worden. Centraal in de tuin wordt een wadi voorzien, voor de infiltratie van regenwater, met daarrond een tuinpad in hoogwaardig beton met natuurlijke kiezels. Dit pad biedt toegang tot de individuele tuinen van de woningen en de gelijkvloerse appartementen.

Nieuw woonproject tussen Demer en station in Diest

Er worden, omwille van de natuurwaarde nabij de Demervallei, inheemse bomen aangeplant. Naast een treurwilg als blikvanger zijn er nog meerstammige hazelaars voorzien, in combinatie met enkele rododendrons.

“De stad Diest wou een echt verhaal, een echte Demerarchitectuur met genoeg variatie in stijl en bouwlagen. Daarom hebben we het project architecturaal opgesplitst in een stijl voor het stationsplein, dat om een solide architectuur vraagt, en een stijl voor de Demerzijde. De rivier vraagt immers om meer openheid”, zegt Sofie Pittoors van De Architecten NV.

Herontwikkeling stationswijk

De Blekerij ligt in de stationsomgeving die helemaal opgewaardeerd wordt. Het strategisch project ‘Poort van Diest en Demer’ is een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant, de stad Diest en de NMBS Holding. De Lijn en het Vlaams Gewest worden ook nauw betrokken bij dit project. Het doel is om de stationsomgeving nieuw leven in te blazen en te ontwikkelen als een hoogwaardige woon- en werklocatie.

Het gebied moet een schakel worden tussen het station en de binnenstad en uitgroeien tot een volwaardig stadsdeel. Het stationsplein wordt verkeersvrij en de straat voor het station verkeersarm. Er komt een nieuw busstation, fietsenstallingen, een kiss & ride en een groot parkeerterrein.

Het gebied wordt een echt deel van de binnenstad, met extra ruimte voor woningen, bedrijven en stedelijke voorzieningen. De totale realisatie wordt gespreid over een periode van 10 jaar en zal dus rond 2020 afgerond zijn.

“CORES Development heeft veel ervaring met de herontwikkeling van oude industrieterreinen en de opwaardering van verwaarloosde stadswijken. We noemen onszelf ook eerder conceptontwikkelaar of Urban Landscaper dan projectontwikkelaar. We zijn dan ook blij dat we met ons eerste project in Vlaams-Brabant kunnen meewerken aan de herontwikkeling van de stationswijk in Diest.”, zegt Peter Leyssens, managing partner van CORES Development.

Nieuw woonproject tussen Demer en station in Diest

Verkoop

De 1-slaapkamerappartementen zijn te koop vanaf € 139.500, 2-slaapkamerappartementen vanaf € 179.500 en 3-slaapkamerappartementen ten slotte vanaf € 289.500. De 2 eengezinswoningen zijn beschikbaar aan een verkooprijs van € 349.500 terwijl de 2 handelspanden aan de Turnhoutsebaan starten vanaf € 119.500. Deze verkoopprijzen zijn exclusief btw en registratie- en notariskosten.

Om geïnteresseerde kopers optimaal te kunnen bedienen, werd er een lokaal verkoopkantoor ingericht naast de site aan de Turnhoutsebaan. Op woensdag is het kantoor geopend van 16u tot 19u en op zaterdag van 14u tot 17u. Geïnteresseerden die liever op een andere dag of tijdstip naar het kantoor komen kunnen een afspraak maken met één van de CORES sales managers via 03/820.82.82 of info@coresdevelopment.be.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo