Architectuur

Rinkkaai wint wedstrijd Wonen aan het park in Gent

Aan de Fabiolalaan, vlakbij het station Gent-­‐Sint-­‐Pieters, ontwikkelt het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf, sogent, een nieuw stadsdeel. Het gaat hier over een woonbuurt met meer dan 300 woningen, publieke -­‐ en buurtgebonden commerciële functies en de aanleg van publiek domein met o.a. een nieuw buurtpark. Voor de realisatie van dit alles ging sogent op zoek naar een private partner. Na een kandidatuurstelling kregen 3 teams (bestaande uit projectontwikkelaars met hun ontwerpers en adviseurs) de kans een projectvoorstel in te dienen. Het project RINKKAAI van de ontwikkelaarsgroep Alides / Nacarat / Cores Development kwam als winnaar uit de bus. Het nieuws werd op 25 september 2015 in een persvoorstelling bij sogent bekend gemaakt.

Het ontwerpteam van RINKKAAI wordt (voor architectuur en publieke ruimte) geleid door KCAP Architects& Planners (Rotterdam, NL), evr-­‐Architecten (Gent, B) en Omgeving (Antwerpen, B) – zij worden bijgestaan door een uitgebreide groep partners en adviseurs met o.a. Establis, VK engineering, Saison Menu, Fris in het Landschap en Common Ground.

Rinkkaai wint wedstrijd Wonen aan het park in Gent

RINKKAAI wordt een nieuw stadsdeel voor een grote diversiteit aan doelgroepen, een intergenerationele buurt met een ruime variatie aan woning typologieën voor zowel jonge gezinnen met kinderen, koppels, cohousing groepen en minder en meer zorgbehoevende senioren. Dit ontwerp zet (met o.a. een nieuw buurthuis, een gezondheidshuis, kinderopvang…) maximaal in op het laten ontstaan van een nieuwe gemeenschap, die verbonden is met elkaar en zijn omgeving. Door de locatie langs de Fabiolalaan en vlakbij het recreatiepark Blaarmeersen biedt het gebied een rustgevende groene context en legt het project verbindingen tussen stad en groen, wonen en ontspannen en de bestaande en de nieuwe buurt.

Het architectonisch concept voorziet in een ensemble van 6 compacte paviljoenen, met elk hun eigenheid maar toch met een duidelijk gemeenschappelijk DNA. Vorm, positie, hoogte en materiaalgebruik van de gebouwen worden afgestemd op de directie relatie met de omgeving. Door de stedenbouwkundige positionering en het laten verspringen van de gebouwen tegenover elkaar ontstaan groene tussengebieden en gevarieerde zichten vanuit elke woning.

Rinkkaai wint wedstrijd Wonen aan het park in Gent

Het project wordt volledig passief en BEN-­‐ (Bijna Energie Neutraal) klaar, door middel van een innovatief energieconcept waarbij o.a. warmte aan het water van de Leie, maar ook aan afvalwater wordt onttrokken. Ook sociale duurzaamheid, duurzame projectfinanciering en participatie en samenwerking met de buurt spelen in het duurzaamheidsconcept een belangrijke rol.

Tentoonstelling

Het ontwerp Rinkkaai wordt tentoongesteld in de ruimtes van sogent Voldersstraat 1, 9000 Gent. De tentoonstelling is dagelijks gratis te bezoeken. Dat kan tijdens de kantooruren (van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. Op zaterdag tussen 11 en 18 uur.

Ook interessant