Nieuwbouw

1000 nieuwe bewoners op het Eilandje

In mei 2012 stelden CORES Development en Builprom hun prestigieuze project ‘Cadiz’ voor: een ingenieus woonconcept op het Eilandje van maar liefst 40.000 m², met plaats voor horeca, winkels, een supermarkt, een woonzorgcentrum, erkende assistentiewoningen en appartementen. De afgelopen maanden zijn de residentiële units in de 4 woontorens opgeleverd en de eerste bewoners hebben hun intrek genomen in het nieuwe gebouw aan het Kattendijkdok. Het gebouw, een ontwerp van POLO Architects en META architectuurbureau, vormt samen met het aansluitende Cadixplein het referentiepunt van de herontwikkelde Cadixwijk.

Cadiz – het kloppend hart van de Cadixwijk

Op de site van het voormalige douanegebouw in de Cadixwijk in Antwerpen ontwikkelden CORES Development en Builprom een woonconcept, met naast 216 appartementen ook ruimte voor een woonzorgcentrum, erkende assistentiewoningen, appartementen, horeca en winkels. Aan de binnenkant van het gebouw werd op de gelijkvloerse verdieping een groen binnenplein aangelegd en ondergronds is een ruime parking voorzien. Er werd op die manier niet alleen een geschikt klimaat gecreëerd om in de buurt horecazaken en winkels aan te trekken, die voorzieningen zitten ook geïntegreerd in het concept van het gebouw zelf. Door deze mix van functies profileert Cadiz zich duidelijk als het kloppend hart van de Cadixwijk.

De bouwwerkzaamheden aan Cadiz werden door de tijdelijke handelsvennootschap Besix-Vanhout in augustus 2013 gestart en de residentiële units werden de afgelopen maanden opgeleverd. De niet-residentiële kavels van het project zullen in de komende maanden verder worden afgewerkt. De Delhaize supermarkt aan het Kattendijkdok zal in het najaar van 2016 de deuren openen. Het woonzorgcentrum van GZA zal begin 2017 operationeel zijn en voor de oplevering van de 48 erkende assistentiewoningen is het nog wachten tot de zomer van 2017.

Met Cadiz zullen 800 tot 1000 nieuwe bewoners naar het Eilandje trekken. Nergens in Antwerpen werden sinds de Tweede Wereldoorlog meer dan 1000 inwoners in één keer een nieuwe woonplek geboden.

Peter Leyssens, Managing Partner van CORES Development over het Cadiz project: “We geloofden in ‘Het Eilandje’ en de Stad samen met ons. Het Eilandje had al 25 jaar de reputatie van een opkomende buurt, maar is dat pas echt geworden met de komst van het MAS. Cadiz heeft CORES zeker in de markt gezet. We zijn erin geslaagd een echte verkoopshype te creëren, alles was verkocht toen we begonnen te bouwen.”

1000 nieuwe bewoners op het Eilandje

Cadiz, stad in de stad

Cadiz is gebouwd op de site van het vroegere Douanegebouw. Hoewel het brutalistische gebouw van architect Etienne De Pessemier uit de jaren 1970 niet zonder kwaliteiten was, bleek het niet geschikt om woningen in onder te brengen. De structuur liet weinig mogelijkheden om iedere woning voldoende daglicht te schenken. Het gebouw lag bovendien in het midden van het bouwblok en was omringd door parkeerplaatsen en restgroen. Het ontbrak het gebouw aan de vereiste stedelijke kwaliteiten om leven te brengen in de nieuwe woonbuurt. Het erfgoed werd daarom afgebroken.

De opgave was complex: op een diep bouwblok een groot aantal wooneenheden realiseren, waarbij elke woning toch kan genieten van voldoende lichtinval en zicht. Tegelijkertijd moet het project leven brengen in het nieuwe stadsdeel. META architectuurbureau en POLO Architects ontwarden de knoop. Het resultaat is een opmerkelijk bouwblok met een typologie zonder precedenten in België.

Waterbuffering

Cadiz is een ontwikkeling waarbij voorzieningen werden getroffen om het hemelwater zo goed mogelijk op te vangen en de afvoer naar de riolering wordt tot een minimum beperkt. Er zijn bovendien groendaken en buffertanks aangelegd waardoor het gebufferde water kan worden hergebruikt in het complex.

1000 nieuwe bewoners op het Eilandje

Dokranden Kattendijkdok worden ontspanningsplaats

De aanleg van een nieuw wijkplein en de heraanleg van de omliggende straten maakt onlosmakelijk deel uit van het Cadiz-project. Pal naast Cadiz wordt het toekomstige wijkplein de ontmoetingsplaats bij uitstek. Het strekt zich uit van het centrum van de wijk tot aan het watervlak en moet de rust en kwaliteit bieden die een nieuw ontwikkelde woonomgeving verdient. Er wordt zoveel mogelijk verkeer geweerd en de dokranden van het Kattendijkdok worden als kwalitatieve gebruiksruimtes ingericht, zodat bewoners en bezoekers kunnen ontspannen aan het water.

Einde van de werken voorzien tegen einde van de zomer

De wegenwerken in de August Michielsstraat zijn afgerond en de weg is terug opengesteld voor alle verkeer. Ook de werken in de Napelsstraat zijn afgerond. Ten gevolge van onvoorziene omstandigheden in de ondergrond liepen de werken op de Kattendijkdok Oostkaai vertraging op. De voorlopige planning voorziet een einde van de werken van de huidige fase (centrale deel van de Kattendijkdok Oostkaai) tegen het einde van de zomer. De aansluitende verbindingen naar de Londenstraat en Mexicobruggen worden afgewerkt in het najaar van 2016.

Ook interessant