Domotica

Het belang van efficiënte elektrische bekabeling in huis

Woningen in Nederland zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, en afgezien van de keuze voor een leverancier is netwerkbeheer in handen van een regionale provider. Dat eindigt in de meterkast, waar met een groepenkast het avontuur begint. Een zo efficiënt mogelijke bekabeling van de woning is niet alleen wettelijk vereist, maar ook van belang voor levensloopbestendig kunnen gebruik maken van alle elektrische toepassingen aangesloten op het net.

Wettelijke vereisten

In het bouwbesluit is met NEN1010 vastgelegd aan welke eisen draad en kabel dienen te voldoen. Deze norm wordt geregeld geüpdatet. Eisen gesteld aan de groepenkast (hoofdschakelaar, aardlekschakelaars, en groepenschakelaars) zijn normatief. Dit met het oog op veiligheid en gezondheid van de eindgebruiker. Brandveiligheid dient te zijn gewaarborgd, en is een reëel gevaar, zeker waar stroomsterkte achter elke groepenschakelaar op kan lopen tot 16A. Fase- en nuldraad dienen dan ook een doorsnede te hebben van minstens 2.5mm, schakeldraad tot 1.5mm. Het aanleggen van bekabeling is een arbeidsintensief karwei. Bij een nieuwbouwwoning kan dat vooraf gedimensioneerd worden en zijn kosten vaak lager dan bij een renovatieproject, waar gebruik moet worden gemaakt van bestaande leidingen, of deze opnieuw moeten worden aangelegd, met het nodige hak- en breekwerk.

Interferentie

Draad en kabel dient storingsvrij te zijn, en dat ook gedurende een langere periode te blijven. Als kernmateriaal is koper daarom het meest geschikt. Ondanks recente innovaties in de branche, Afumex Brazilië bijv. is actief met ommanteling uit suikerriet, biodegradable en duurzaam, is ommanteling veelal nog uit PVC, of XLPE/EPR. Als eindgebruiker is je keuze hier beperkt. Het plaatsen van een hoofdschakelaar voorafgaand aan aardlekschakelaars is voor bestaande woningen niet verplicht, maar past wel binnen een renovatieproject voorbereid op het nieuwe wonen.

Levensloopbestendig bekabelen

Nu mensen langer in de eigen woning blijven wonen, worden hoge eisen gesteld aan planning en uitvoering. Woonfuncties veranderen, domotica en nul-energiewonen doen hun intrede en elektriciteitsvoorziening is minder vanzelfsprekend dan voorheen. Op korte termijn wordt de slimme meter ingevoerd, waarmee de jaarlijkse meteropname tot het verleden behoort, en naast aflezen op afstand gaan zonnepanelen energie terugleveren. Nu woningen met een zo laag mogelijke EPC tochtdicht opgeleverd worden dienen warmtepompen en actieve ventilatiesystemen uiteraard gedurende langere tijd storingsvrij te blijven. Ook wordt geëxperimenteerd met ledverlichting op laagspanning (12V), wat slechts tot een lagere energierekening leidt wanneer daarvoor niet opnieuw hoeft te worden bekabeld.

Duidelijk is dat een goede planning van draad en kabel veel tijd en geld kan besparen achteraf.

Ook interessant