Domotica

Automatisering thuis: knutsel zelf je eigen systeem in elkaar

Automatisering thuis: knutsel zelf je eigen systeem in elkaar
De term domotica zal velen inmiddels bekend in de oren klinken. Het is de term die wordt gebruikt voor het automatiseren van allerlei zaken thuis. Als je van gemak houdt, maar ook een veilig huis wilt waar zo zuinig mogelijk wordt gestookt, kan domotica je daarbij goed ondersteunen. Maar wie wat kennis van techniek heeft, hoeft geen bestaand systeem aan te schaffen. Je kunt namelijk ook zelf je eigen systeem in elkaar knutselen.

Apparaten aan elkaar koppelen

Onze woningen bevatten steeds meer elektronica. En steeds meer apparaten zijn op afstand te besturen, of kunnen door middel van sensoren in werking worden gesteld. Als je een slimme wasmachine hebt, kun je die laten draaien op het moment dat de elektriciteit het meest voordelig is. Ook de laadpaal voor de auto is vaak zo in te stellen dat je optimaal kunt profiteren van de laagste tarieven. Denk verder aan beveiligingscamera’s, verlichting die je volgens een bepaald schema wilt laten branden, enzovoort. Je zou hiervoor een PLC kunnen gebruiken. Over het algemeen worden deze kleine microcomputers ingezet om industriële processen aan te sturen, maar wat op de zaak kan, kan natuurlijk ook in het klein bij je thuis. Je koppelt als het ware allerlei apparaten aan elkaar en laat ze gecontroleerd hun werk doen.

Programmeertaal leren

Voordat je in staat bent om zelf een PLC te programmeren, zul je eerst de betreffende programmeertaal moeten leren. Hiervoor zijn cursussen beschikbaar, want heel eenvoudig is het allemaal niet. Maar als je eenmaal zo ver bent, kun je heel wat leuke dingen met zo’n apparaatje doen. Automatisch de zonneschermen laten zakken bij fel inschijnend zonlicht, bijvoorbeeld. Of verlichting inschakelen wanneer een beveiligingscamera iets detecteert. De mogelijkheden zijn enorm groot, mits je weet hoe je ermee moet omgaan. Hoe meer elektrische apparaten je op het systeem aansluit, hoe belangrijker de schakelkast in huis wordt. Om te voorkomen dat dit kloppende hart van je installatie oververhit raakt, kun je de ventilatie ervan ook door middel van de PLC laten aansturen.

Vrijheid van werken

Het mooie van een zelfgebouwd systeem voor de aansturing van je apparaten is de vrijheid van werken. Je kunt alles modulair opbouwen, al naar gelang je eigen wensen en het beschikbare budget. Met een PLC heb je een krachtig stuk elektronisch vernuft in handen. Het stelt je in staat processen op termijn te wijzigen naar behoefte.

Ook interessant