Beveiliging

Vijf domoticatrends die in 2023 zullen verrassen

Vijf domoticatrends die in 2023 zullen verrassen
Domotica raakt steeds meer ingeburgerd in ons dagelijks leven. Het gebruik van slimme apparaten in onze huizen kan dan ook heel wat dagelijkse taken vergemakkelijken, en zorgen voor meer algemeen welzijn en comfort. De afgelopen jaren werd voorspeld dat de markt voor slimme thuisapparaten zou blijven groeien, voor 2023 wordt een exponentiële groei van 300% in slimme thuisapparaten voorzien, volgens schattingen van IDC. Veel consumenten blijven een meer geïntegreerd en handig ecosysteem willen om toegang te krijgen tot hun digitale diensten.

Domoticasystemen evolueren snel met de invoering van nieuwe normen en geavanceerde systemen, zoals de integratie van Matter-ondersteuning. Deze standaard wordt ontwikkeld om het beheer van smart home-apparaten samen te brengen, met de medewerking van grote merken als Apple, Amazon en Google. Dankzij de op-woningen-toegepaste technologie kunnen we nu al alles beheren, van verlichting en temperatuur in huis tot beveiliging en entertainment, allemaal via onze eigen mobiele telefoon. De nabije toekomst staat dus zeker nog in het teken van de integratie en interconnectie tussen verschillende slimme apparaten. Domoticamerken zullen zich moeten aanpassen aan Matter-ondersteuning, een basis voor het besturen van alle apparaten, waardoor de uitdaging van het vinden van compatibiliteitsoplossingen tussen zoveel systemen verdwijnt. Gebruikers zullen de verschillende slimme elementen in hun ruimte kunnen besturen via één enkel besturingssysteem, wat het beheer gemakkelijker en veiliger zal maken.De verbindingssnelheid zal de komende maanden exponentieel toenemen, zodat de connectiviteit van domotica zal profiteren in termen van efficiëntie en snelheid. Deze toename zal komen van de implementatie van de nieuwe WiFi 7 draadloze verbinding met een verviervoudiging van de snelheid, minder latentie en meer capaciteit, stabiliteit en efficiëntie. De connecties tussen slimme apparaten en consumenten zullen zo optimaliseren.

Duurzaamheid - in termen van energie-efficiëntie - zal het sleutelelement blijven dat alle technologische vooruitgang stuurt, en slimme huizen zullen worden geconsolideerd als de bouwstenen voor slimme en duurzame steden. Domotica wil veel milieuvriendelijker zijn en helpen het energieverbruik in woningen te verminderen, bijvoorbeeld door het gebruik van huishoudelijke apparaten of mogelijke lekken te monitoren. Veiligheid in slimme huizen zal ook centraal staan met de vervanging van conventionele wachtwoorden door biometrische herkenning, waardoor de beveiliging van apparaten wordt verbeterd met het eenvoudige gebruik van stem, gezicht of vingerafdrukken.

Ondanks de stijgende inflatie en de post-pandemische crisis zijn huishoudelijke apparaten niet in hun aankopen aangetast, omdat de implementatie van domotica de energiekosten in huis aanzienlijk kan verlagen. Volgens technologiemarktanalist Canalys zullen tegen eind 2023 naar verwachting wereldwijd ongeveer 3 miljard elektronische apparaten worden verkocht, waarvan 50% apparaten zijn die met gebruikers communiceren, zoals slimme luidsprekers met virtuele assistenten en afstandsbedieningssystemen.

Domotica in onze woningen is nog in ontwikkeling, maar consumenten hechten steeds meer waarde aan comfort en efficiëntie thuis, wat zorgt voor een groeiende evolutie van het segment. De verwachting is dat in het komende decennium het Smart Home ecosysteem van apparaten en standaarden zich zal consolideren en zijn gebruikers een veelheid aan mogelijkheden en voordelen zal bieden.

De toekomst van geautomatiseerde huizen wordt gekenmerkt door oplossingen die de veiligheid van mensen en de zorg voor het milieu garanderen. Nuki zet zich in voor deze doelstellingen en blijft daarom leider op het gebied van retrofit toegangsoplossingen in Europa en helpt gebruikers om de volledige controle over hun huis te krijgen.