Energie

Elektriciteit vernieuwen: wat betekent dat?

Elektriciteit vernieuwen: wat betekent dat?
Het vernieuwen van de elektriciteit is nodig om risico’s te vermijden en de elektra zo goed mogelijk te laten werken. Er zijn enkele reden om de elektra te vernieuwen, waaronder een afgekeurde installatie of als onderdeel van een grote verbouwing. Maar wat is elektriciteit vernieuwen precies? Welke kosten zitten hier aan verbonden en wat wordt er allemaal aangepakt? Hieronder lees je er alles over.

Wat is elektriciteit vernieuwen?

Elektriciteit moet worden vernieuwd wanneer de elektrische installatie in huis is afgekeurd. Ook wanneer het niet is afgekeurd, maar wel uit een oud elektriciteitssysteem bestaat, wordt het aangeraden om de elektriciteit te vernieuwen. Na meer dan 30 jaar zal de kwaliteit van het elektra dan ook achteruit gaan.

Maar wat is elektriciteit vernieuwen?

Het spreekt voor zich: bij het vernieuwen van de elektriciteit wordt de gehele elektriciteit in het huis weer naar een moderne standaard gebracht. Hierbij wordt de elektriciteitskast vervangen, bekabeling opnieuw aangelegd en worden er nieuwe schakelaars en stopcontacten geplaatst. Uiteraard wordt ook de oude elektra verwijdert.

Het is belangrijk dat je dit tijdig laat uitvoeren wanneer je installatie is afgekeurd. Er zitten namelijk veel risico’s verbonden aan een verouderd en nieuw werkend systeem. Zo is er kans dat je of de andere inwoners van het huis worden geëlektrocuteerd, kan er kortsluiting of zelfs brand ontstaan. Kortom: trek snel aan de bel.

Weet je niet zeker of het vernieuwen van de elektra nodig is? Bij de onderstaande punten wordt dit sterk aangeraden:

 • De elektra in je huis is afgekeurd.
 • De zekering springt regelmatig af.
 • Wanneer je de elektra wil bezwaren of wil uitbreiden.
 • Wanneer je kiest voor een verbouwing van de gehele woning.

Elektriciteit vernieuwen: wat betekent dat?

Hoe gaat het vernieuwen van elektra in zijn werk?

Het vernieuwen van de elektra wordt gedaan in verschillende stappen:

 1. Er wordt eerst een elektrisch schema gemaakt. Hierin staat hoe de elektra moet worden gelegd en wat daarvoor nodig is.
 2. Vervolgens wordt dit plan getekend op de muren, zodat alles op de juiste plek komt.
 3. Dan worden de sleuven uitgesleept.
 4. De inbouwdoosjes worden ingemetseld.
 5. Nu is het tijd om de kabels op de goede plek te leggen.
 6. Als alles goed ligt moeten de buizen vast worden gezet in de muur
 7. Dit wordt vervolgens allemaal netjes afgewerkt.
 8. Als laatst worden de grote installaties vervangen, denk aan de meterkast.

Wat kost elektriciteit vernieuwen?

Het vernieuwen van elektriciteit kost bij het vervangen van alle elektra tussen de €8.000,- en €10.000,-. Hierbij wordt alles vernieuwd: de meterkast, bekabeling, schakelaars, stopcontacten en wanneer gewenst het installeren van domotica.

Het wordt altijd aangeraden dit door een elektricien te laten doen, maar je kunt zelf al enkele voorbereidende taken uitvoeren. Bijvoorbeeld slijpen en kapwerk, stopcontacten plaatsen of leidingen dichtstrijken.

Bij het vernieuwen van de elektriciteit zou je misschien ook kunnen profiteren van een verlaagd btw-tarief, een lokale of landelijke premie. Om te kijken of er lokale premies beschikbaar zijn kun je een kijkje nemen op Energiesparen.be.

Elektriciteit vernieuwen prijs

ElektriciteitswerkenGemiddelde prijzen
Prijs elektriciteit vernieuwen€8.000,- tot €10.000,-
Domotica systeem€6.500,-
Meterkast vervangen€350,- tot €550,-
Verlichting aanleggen€1.600,- tot €1.900,-
Stopcontact plaatsen€60,- tot €120,-

Elektriciteit vernieuwen in oude woning: is dat een goed idee?

Het is zeker een goed idee om de elektriciteit in een oude woning te vernieuwen. Vooral in oudere woningen zie je snel dat de elektrische installatie niet meer goed genoeg werkt. Dit is natuurlijk niet altijd het geval. Het is daarom verstandig om een elektrieker in te schakelen wanneer je in een oudere woning woont of van plan bent een ouder huis te kopen.

Ook wanneer je er al een tijdje woont, maar niet zeker weet of de installatie moet worden vernieuwd is het verstandig een erkende elektricien in te schakelen. Zo kun je een hoop problemen vermijden, een verouderd systeem brengt veel risico’s met zich mee.

Lees ook de tips voor nieuwe elektra. Laat je de elektriciteit vernieuwen? Dan kan dit ook worden gecombineerd met bijvoorbeeld het installeren van cv-ketels. Hierover lees je meer in dit artikel.

Ook interessant