Energie

Slimme meet-en sturingsapparatuur doet energieverbruik dalen met 20%

Slimme meet-en sturingsapparatuur doet energieverbruik dalen met 20%
v.l.n.r. minister Demir, Sandro Lacovella ( CEO van ThermoVault), Carien Neven (Cordium) en bewoonster Annick
De energieprijzen gaan door het dak. Niet in het minst voor mensen die verwarmen met een accumulatieverwarming en elektrische boilers. Om de meest kwetsbare mensen te steunen, startte de Vlaamse regering in 2019 een pilootproject waarbij een zelflerende, geautomatiseerde sturing op de elektrische ruimte- en waterverwarming geplaatst werd in 200 sociale woningen. Dat project wordt nu uitgebreid naar 1.700 sociale woningen in Vlaanderen. Dankzij de tool, kan een huishouden jaarlijks tot 20% besparen op het energieverbruik.

In Vlaanderen worden 150.000 woningen verwarmd met accumulatieverwarming en elektrische boilers. De gebruiker van deze elektrische weerstandsverwarming worden momenteel geconfronteerd met een sterk verhoogde factuur door de stijging van de energieprijzen. In afwachting van een diepgaande energetische renovatie, kan de plaatsing van meet- en sturingsapparatuur soelaas bieden voor deze gezinnen. In 2019 startte Vlaanderen een pilootproject waarbij er in ruim 200 sociale woningen een zelflerende, geautomatiseerde sturing op de elektrische ruimte- en waterverwarming geplaatst werd. De resultaten toonden een energiebesparing van gemiddeld 16% op verwarming en ruim 20% voor warm water aan zonder dat het comfort verminderde. Aan de huidige prijs komt dit gemiddeld neer op een besparing van ongeveer 352 euro per jaar. Daarmee is de apparatuur, die op minder dan één uur wordt geïnstalleerd, terugverdiend op gemiddeld 15 maanden.

“Nu de energieprijzen door het dak gaan, kunnen alle beetjes helpen om de factuur te laten dalen, niet in het minst die van de meest kwetsbaren. Dit pilootproject heeft aangetoond dat er een serieuze energiebesparing gerealiseerd kan worden met een eenvoudig apparaat. Daarom rollen we deze techniek verder uit in meer dan 1.700 sociale woningen verspreid over Vlaanderen”, zegt minister Demir.

Het pilootproject bevestigt dat slimme meet- en sturingsapparatuur een enorm interessante technologie is om het energieverbruik te doen dalen. Om dat belang extra in de verf te zetten, bracht minister van energie Zuhal Demir een bezoek aan het pilootproject uitgevoerd door Thermovault, de Vlaamse scale-up die de sturing en regeling van elektrische boilers, accumulatoren en warmtepompen heeft ontwikkeld.

Gelet op de erg positieve resultaten en de beloftevolle technologie van eigen bodem wordt nu een volgende stap gezet. Bij zes sociale huisvestingsmaatschappijen (De Ideale woning, Woonhaven, WoninGent, Cordium, Woonzo, Woonpunt Zennevallei) werden 1.738 woningen in kaart gebracht met elektrische boilers op nachttarief, waarvan 635 ook worden verwarmd met accumulatoren. Al deze woningen worden nu voorzien van een energiebesparende sturing. Vlaanderen maakt hiervoor 455.000 euro vrij voor de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW).

Sociale woningbouw meer inzetten als katalysator voor innovatie, daar ga ik voor” stelt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele. “Met dit pilootproject zullen we nu bij zes sociale huisvestingsmaatschappijen de woningen voorzien van een energiebesparende sturing. Door technologische vooruitgang boeken we zo winst voor het klimaat en voor de portefeuille van de huurder.”

Weldra van toepassing in 150.000 woningen?

De techniek kan door iedereen met elektrische verwarming gebruikt worden, zo’n 150.000 woningen in heel Vlaanderen. Minister Demir lanceerde daarom eerder reeds een premie voor de installatie van apparaten die de bestaande apparatuur bij accumulatieverwarming, elektrische boilers en warmtepompen sturen om het energieverbruik van de afnemer te verminderen, elektrische belasting te verschuiven naar perioden waarin er een overvloed aan elektriciteit wordt geproduceerd of het eigenverbruik te verhogen. De premie bedraagt 50% van het factuurbedrag voor het sturingsapparaat met een maximum van 400 euro.