Energie

Renoveren voor een lagere energiefactuur

Renoveren voor een lagere energiefactuur
Je energiefactuur zo laag mogelijk houden is voor veel gezinnen troef. Niet alleen omdat het goedkoper, maar ook veel duurzamer is. Zo denk je aan je portemonnee en aan de planeet. Je kunt al zoveel mogelijk proberen te besparen door stille verbruikers uit te zetten, led lampen te gebruiken en je wasmachine minder te laten draaien. Maar wat als dit niet genoeg is? Soms is je woning gewoonweg slecht geïsoleerd of zijn er veel gaten en kieren die voor warmteverlies zorgen. Groene woningen worden de norm, daarom kun je ervoor kiezen om te renoveren met oog op een lagere energiefactuur.

Wat kan ik doen?

Sinds 2020 is dakisolatie en dubbele beglazing wettelijk verplicht, hier zal je niet onderuit komen. Verder kun je natuurlijk zelf kiezen welke energiebesparende renovaties je zult laten uitvoeren.

Isoleren

Een slecht geïsoleerde woning is niet comfortabel. Je huis koelt snel af nadat je de verwarming uitschakelt en in de winter duurt het een tijdje vooraleer je huis opwarmt. Allebei tekenen dat het hoog tijd is om te investeren in het isoleren van je woning. Het gebrek aan goede isolatie zorgt naast ongemak en gebrek aan comfort ook voor een hoge energierekening. Door dit wel goed te doen, zal je een wereld van verschil merken.

Vergeet niet om naast je muren ook je ramen en deuren onder handen te laten nemen. Je ziet ze misschien moeilijk, maar de kleinste gaten of kiertjes hebben een enorme impact op de temperatuur in huis. Er zijn verschillende soorten raamkozijnen die je woning kunnen beschermen, met elk hun voor- en nadelen. Je kan kiezen uit hout, pvc, aluminium en staal. Een plaatser ramen en deuren kan je helpen om de juiste keuze te maken. Zo kies je zeker voor kwalitatieve raamkozijnen die bij de stijl van je huis passen. Combineer het met twee- of drievoudige beglazing om de optimale isolatie van je woning te garanderen.

Hou rekening met de verplichte dakisolatie en vermijd boetes. Sinds 2015 worden er namelijk strafpunten toegekend als een woning niet aan deze norm voldoet.

Verwarming

Ongeveer de helft van je energieverbruik wordt opgeslurpt door je verwarming. Daarom is het belangrijk hier te kiezen voor een duurzame optie zoals een (hybride) warmtepomp. Verwarm hiermee op lage temperatuur. Door vloerverwarming of grote radiatoren kan de warmte toch efficiënt verspreid worden doorheen je huis.

Deze renovatie is cruciaal: niet enkel om je energiefactuur te laten dalen, maar ook om onze CO2-uitstoot te beperken en te streven naar een koolstofneutrale toekomst. Zeg dus vaarwel tegen verwarming via fossiele brandstoffen zoals stookolie en aardgas. Tijd om over te stappen op betere alternatieven.

Benoveren

De Vlaamse overheid heeft grote ambities: tegen 2050 elk huis of elk appartement even energiezuinig te maken als een energetisch performante nieuwbouwwoning van vandaag. Daarom lanceerden ze de campagne BENOveren, wat staat voor beter renoveren. Volgens de Vlaamse overheid (2017):

“Wie verstandig is ‘BENOveert’: renoveert beter. Met hogere ambities op het vlak van energieprestaties dus. En ook grondiger: goed gepland en met deskundig advies, zodat de verscheidene renovatiestappen in de meest logische volgorde worden uitgevoerd, en ook latere renovatiestappen haalbaar blijven.”


Met die insteek wil de overheid stimuleren om te renoveren met oog op de toekomst. Je kan je huis niet enkel mooier maken, maar ook verbeteren op verschillende vlakken zoals bouwtechnisch, comfort en energetisch. Je kan ook kiezen voor een ingrijpende energetische renovatie (IER) waarbij

  1. minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die het beschermd volume omhullen en die grenzen aan de buitenomgeving worden geïsoleerd én
  2. minstens de opwekkers om een specifiek binnenklimaat te realiseren volledig worden vervangen.

Meer specifieker: wanneer je je woning doordreven wil (na)isoleren, je verwarmingsinstallatie wil laten vervangen, een ventilatiesysteem wil laten plaatsen, … Dan wordt er gesproken over een IER, mits indiening van bouwaanvraag of stedenbouwkundige melding.

Investeer mee in de toekomst van Vlaanderen door te benoveren! Maar hoe betaal ik dat?

Budget

Je staat er niet alleen voor: de overheid beloont deze duurzame renovaties door subsidies toe te kennen. Dit bedrag hangt af van de aard van de werken en de plaats waar je woont. Daarnaast kun je een groene lening aan gaan bij de bank. Dit is een krediet dat wordt verstrekt om een milieuvriendelijke verbouwing of renovatie uit te voeren. Vergelijk zeker verschillende kredietverstrekkers om te ontdekken waar de hoogste rentekorting wordt aangeboden. Voor het plaatsen van zonnepanelen kan je ook rekenen op subsidies: elke particulier die vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen plaatst kan tot 1500 euro ontvangen.

Om de hoge kosten te dekken kun je er ook voor kiezen om de projecten te spreiden over een lange termijn. Het is handig om alles in een keer te laten renoveren, maar hierbij zal het prijskaartje snel oplopen. Plan daarom in wanneer je welke renovatie gaat uitvoeren: een paar kleine projecten per jaar of één grote; de keuze is aan jou.

In het kort

Door de hoge verwarmingskosten staat een slecht geïsoleerde woning gelijk aan het weggooien van geld, dat zal je ook wel merken op je energiefactuur. Renoveer daarom zo snel mogelijk en investeer in goede isolatie. Zowel voor je muren, vloeren als voor je dak. Eenmaal dat in orde is kun je op een duurzame manier verwarmen en je huis makkelijk op temperatuur houden. Om het kostenplaatje hiervan te drukken kan je aankloppen bij de Vlaamse overheid voor subsidies of bij je bank voor een groene lening. Uiteindelijk zal je woning veel comfortabeler zijn én je energiefactuur zal dalen. Aarzel niet om TrustUp.be in te schakelen voor het contacteren van een betrouwbare en bekwame vakman en investeer mee in een betere en ecologische toekomst voor jezelf en je medemens.

Ook interessant