Verbouwen

Toekomstgericht renoveren? Zo pak je het dit jaar aan!

Toekomstgericht renoveren? Zo pak je het dit jaar aan!
Waarom BENOveren in plaats van gewoon renoveren en hoe pak je een BENOvatie concreet aan? Welke premies kan je dit jaar aanvragen? Wat is de link tussen de lucht binnenshuis en het risico op gezondheidsklachten en coronabesmetting, en hoe kan je dat risico zo klein mogelijk houden? Waarom is een goed geïsoleerde, luchtdichte bouwschil zo belangrijk? Welke kosten komen er bovenop de aankoopprijs van een woning of appartement? Kandidaat-renoveerders krijgen al heel wat van hun vragen beantwoord op www.mijnBENOvatie.be en vinden nog meer informatie en inspiratie in de nieuwste editie van het gratis magazine BENO.

Tot en met oktober 2020 hebben de Vlaamse gemeentes zowat 16.000 renovatievergunningen goedgekeurd. Dat zijn er ongeveer 2.500 meer dan in dezelfde periode in 2019. Dat is goed nieuws voor het milieu – bestaande woningen en gebouwen zijn momenteel verantwoordelijk voor 40% van de totale uitstoot – én voor onze energiefactuur. Toch moeten er nog minstens dubbel zoveel woningen per jaar energetisch worden gerenoveerd om de EU-ambities te halen.

Daarom lanceerde de Vlaamse overheid in 2017 de campagne BENOveren, met de steun van tal van belangrijke actoren in de Vlaamse bouw- en verbouwwereld. De doelstelling: ons ervan overtuigen dat we best ingrijpender, energetischer, beter – vandaar de B in BENOveren – renoveren dan volgens de minimale energienormen van vandaag.

Vraag het nieuwe magazine BENO aan

Kandidaat-renoveerders vinden heel wat inspiratie en informatie in het gratis magazine BENO, een initiatief waarmee tal van belangrijke actoren uit de Vlaamse verbouwsector de Ik BENOveer-campagne van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap ondersteunen.

Toekomstgericht renoveren? Zo pak je het dit jaar aan!
In editie 2021 van BENO wordt opnieuw ingegaan op relevante vragen zoals: waarom is in coronatijden een gezond binnenklimaat crucialer dan ooit, waarom is een luchtdichte, goed geïsoleerde bouwschil zo belangrijk… Verder geeft het gratis magazine een overzicht van alle premies die in 2021 kunnen worden aangevraagd – er zijn er nog nooit zoveel geweest! –, bevat het een reportage over een woning in de Gentse rand die volledig naar BENOnormen werd gerenoveerd, maakt BENO 2021 een optelsom van hoeveel moet worden betaald bovenop de aankoopsom van een huis of appartement, krijg je tips over de vervanging van een oude cv-ketel, boiler of elektrische installatie, en word je wegwijs gemaakt in het aanbod gipskartonplaten, gevelafwerkingen in klei en systemen om regenwater te hergebruiken. Daarnaast worden nieuwe BENOvatieproducten en -apps voorgesteld.

Het gratis magazine BENO wordt vanaf eind februari 2021 het hele jaar door op meer dan 80.000 exemplaren verspreid via encartage bij verbouwmagazines en -gidsen, in de kantoren van AXA Bank, en via de lokale bibliotheek. BENO 2021 kan ook online worden doorbladerd en gedownload. Je kan het eveneens gratis per post laten opsturen na aanvraag op www.mijnBENOvatie.be.

Toekomstgericht renoveren? Zo pak je het dit jaar aan!

Stippel jouw energiezuinig renovatietraject online uit

Wil je concreet aan de slag gaan? Surf dan naar www.mijnBENOvatie.be.

Deze website gidst verbouwers doorheen het volledige renovatietraject: het dak, de buitenmuren, de beglazing, ramen en deuren, de vloer, verwarming en sanitair warm water, ventilatie, stroomopwekking, waterbehandeling, regenwaterrecuperatie, huisautomatisering en slimme verlichting.

Voor elk van deze renovatiemaatregelen vind je op www.mijnBENOvatie.be een schat aan informatie, concrete oplossingen, een overzicht van alle BENOvatiepremies en nuttig financieringsadvies.

Meer informatie: www.mijnBENOvatie.be

Ook interessant