Verbouwen

De energieprijzen exploderen. Hoog tijd om te BENOveren

De energieprijzen exploderen. Hoog tijd om te BENOveren
De energieprijzen gaan door het dak. En het ziet er niet naar uit dat ze snel zullen dalen. Deskundigen verwachten dat de factuur voor gas en elektriciteit nog jarenlang erg hoog zal blijven. Op lange termijn hebben we maar één optie: ons verbruik drastisch naar beneden halen. Dat maakt BENOveren – renoveren met de klemtoon op energiezuinige maatregelen – interessanter dan ooit.

Maar hoe doe je dat: BENOveren? Dat lees je in de nieuwste editie van BENO, het gratis magazine dat elk voorjaar verschijnt met de steun van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) en dat zowel wil motiveren als inspireren.

Hoe ga je volgens de experten het best te werk als je dak niet, niet voldoende of niet correct is geïsoleerd? Behalve het dak, de muren en de vloer moeten ook de ramen goed isolerend en luchtdicht zijn: wat zijn de criteria? Wie nu renoveert, kiest beter niet meer voor een verwarmingssysteem op fossiele brandstof, maar waarvoor dan wél? Is investeren in een warmtepomp wel interessant? Wat is een epc, waarvoor is het verplicht, en hoe werkt het in de praktijk? Wat moet je doen als je regenwater ook wil gebruiken voor je douche of je bad? Hoe kan huisautomatisering zorgen voor een lagere energiefactuur? En hoe kan je je energiezuinige ingrepen het best financieren?

BENO 2022 verliest ook het wooncomfort en de esthetiek niet uit het oog. Hoe hebben Nele en Brecht hun stadswoning omgetoverd tot een woonst met heel veel licht en lucht? Waarop moet je letten bij de aankoop van dakpannen, een ventilatiesysteem en zonwering? Bakstenen kan je laten vermetselen, doorstrijken, verlijmen, dunmetselen en droogstapelen: wat is het verschil? En wat zijn de opvallendste nieuwe BENOvatieproducten, -systemen en -apps?

Het gratis BENO 2022-magazine is te verkrijgen op bouwbeurzen, bij verbouwgidsen en – magazines, in de kantoren van AXA Bank en in de lokale bibliotheek. Heb je het gemist? Dan kan je een papieren of digitaal exemplaar aanvragen via www.BENOmagazine.be.

Hoog tijd om te BENOveren

Ook interessant