Verbouwen

Maak gebruik van sterke stimulansen voor energierenovaties in Vlaanderen

Maak gebruik van sterke stimulansen voor energierenovaties in Vlaanderen
Uit een recente enquête van de Confederatie Bouw blijkt dat eigenaars en kandidaat-eigenaars vooral willen renoveren vanwege de oplopende energieprijzen. Ook een beter wooncomfort en de klimaatuitdaging zijn belangrijke drivers. De Vlaamse Confederatie Bouw wijst daarbij op de extra stimulansen die de Vlaamse regering onlangs heeft aangekondigd. Die bieden huishoudens een duw in de rug om een energierenovatie aan te vatten. Naast bijkomende premies en 0% leningen voor energierenovaties, gaat het ook om administratieve vereenvoudiging en gericht advies. Zowel financiële ondersteuning als begeleiding zijn cruciaal, aangezien uit de bevraging blijkt dat voldoende budget en de nodige knowhow momenteel als de voornaamste hinderpalen worden ervaren bij eigenaars en kandidaat-eigenaars in Vlaanderen.

“Om energierenovaties en hernieuwbare energie aan te moedigen, heeft de Vlaamse regering medio maart bijkomende maatregelen aangekondigd: een sterker premiestelsel, aangepaste renteloze energielening en vanaf 1 oktober komt er 1 loket dat huishoudens ontzorgt en adviseert en de premie-aanvragen stroomlijnt. De lage en middeninkomens krijgen een stevige duw in de rug om de energie-efficiëntie van hun woning te bevorderen. De VCB ondersteunt ten volle deze renovatieturbo en overlegt met de bevoegde ministers over gerichte stimulansen voor eigenaars-verhuurders. Want met de nodige aanmoedigingen dienen we jaarlijks tot 19.000 huurwoningen energetisch te renoveren om tegen 2050 de volledige huurmarkt energie-efficiënt te krijgen. Essentieel voor de energiedoelstellingen van de overheid en noodzakelijk voor het wooncomfort en de energiefactuur van de huurders”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB.


Pakket aan maatregelen

Vanaf 1 oktober dit jaar kan je premie-aanvragen indienen bij ‘Mijn Verbouwpremie’. Een nieuw digitaal loket waar je alle steunmaatregelen rond wonen en energie terugvindt, alsook gericht advies en met de ambitie om aanvragen efficiënt af te handelen. Wie de afgelopen maanden heeft geïnvesteerd en nog geen premies heeft aangevraagd of wie nu investeert in een energetische renovatie kan de facturen bijhouden en vanaf oktober indienen bij ‘Mijn Verbouwpremie’. Zo kan je genieten van de nieuwe verhoogde premies. In het nieuwe stelstel kunnen de lage inkomens tot 50% van de renovatiekosten terugkrijgen geplafonneerd tot 25.000 euro. De middeninkomens kunnen tot 35% van de renovatiekosten terugkrijgen (i.p.v. 25% nu) geplafonneerd tot 17.500 euro.

Ook lanceert de Vlaamse regering ‘Mijn Verbouwlening’. Het gaat om een uitbreiding van de huidige 0%-energielening. Het bedrag dat huishoudens kunnen ontlenen wordt opgetrokken tot 50.000 euro en de looptijd tot 25 jaar. Daarnaast kan de maandelijkse leenlast beperkt blijven dankzij de terugverdieneffecten van energetische werken zoals bijv. isolatie, nieuwe verwarmingsinstallatie en PV-panelen, die de energiefactuur van huishoudens helpen verlagen.

Hernieuwbare energie loodst je door energiecrisis

Voorts voorziet de Vlaamse regering hogere premies voor de installatie van warmtepompen. Voor een elektrische lucht-water warmtepomp kan je tot 3.000 euro terugkrijgen. Bij een hybride lucht-water warmtepomp of hybride lucht-water warmtepompinstallatie gaat het om 2.000 euro. De installatie van dergelijke hybride warmtepomp of -installatie biedt heel wat voordelen bij een renovatie. Bij een hybride warmtepompinstallatie wordt bijv. een bestaande gasketel gecombineerd met een elektrische lucht-water warmtepomp. Niet alleen kan dit worden toegepast met de huidige verwarmingsinstallatie vaak bestaande uit radiatoren. Zeker in combinatie met de installatie van PV-panelen drukt dit de gasfactuur en stijgen de terugverdieneffecten aanzienlijk. Zulke korte termijn investeringen zijn niet alleen goed voor de portefeuille, maar ook de klimaatwinst is enorm.

Ook interessant