Beveiliging

Helft van Belgen op vakantie vreest voor woninginbraak

Helft van Belgen op vakantie vreest voor woninginbraak
Na twee jaar van restricties, uitgaansverboden en herhaalde lockdowns krijgen Belgen hun vrijheid terug en plannen ze opnieuw volop hun vakantie. Bijna 6 op 10 Belgen op vakantie maakt zich echter zorgen om hun woning onbewoond achter te laten, zo blijkt uit een recent onderzoek uitgevoerd in vijf Europese landen door Netatmo en het YouGov Institute. Maar hoewel een beveiligingssysteem voor de nodige gemoedsrust zou kunnen zorgen, beschikt slechts een op vier over zo’n systeem.

Het aantal inbraken is de afgelopen twee jaar sterk gedaald in België, namelijk met 28,6% in 2020 ten opzichte van 2019. De terugkeer naar een meer normale manier van werken en bewegen kan bijgevolg leiden tot de vrees voor een verhoogd risico van inbraak bij onbewoonde woningen. Zo is volgens een onderzoek dat begin mei 2022 uitgevoerd werd onder 1.000 landgenoten door Netatmo en het YouGov Institute, de grootste bekommernis van de Belg op vakantie inbraak (46%), gevolgd door het risico op brand (29%), overstroming (21%) en een natuurramp (11%). Het is opvallend dat Belgen vooral tijdens de zomerperiode ongerust zijn om hun huis onbewoond achter te laten (32%). Zo liggen de cijfers beduidend lager voor andere schoolvakanties: slechts 2% maakt zich zorgen tijdens de paasvakantie.

Weinig bereidheid tot beveiliging

Ondanks de opvallende vrees voor woninginbraken is amper een vierde van de woningen van de bevraagden uitgerust met een beveiligingssysteem. Van diegenen die zo’n systeem niet hebben aangeschaft, vermeldt 13% als reden dat ze geen abonnement willen betalen. Daarnaast is de helft van de Belgen wel van mening dat hun woning onvoldoende beveiligd is, maar is slechts 13% van de Belgen van plan vóór de volgende zomervakantie een beveiligingssysteem te installeren. Van zij die hun woning zullen beveiligen, geeft de meerderheid de voorkeur aan doe-het-zelf-toestellen, die men zelf moet installeren en geen abonnement vereisen. Die resultaten bevestigen de huidige toestand van de markt voor beveiligingsproducten: Sinds de komst van intelligente en eenvoudig te installeren oplossingen kent de DYI-categorie elk jaar een groei van meer dan 20%.

Beveiligingscamera's van Netatmo

Door producten aan te bieden zonder abonnement en zonder verborgen extra kosten, wil de Franse leverancier Netatmo een oplossing aanreiken. Zo biedt het merk complete systemen die eenvoudig te gebruiken zijn en waarvoor geen abonnement of domoticabox nodig is. De Netatmo Slimme Binnencamera bijvoorbeeld herkent dankzij de gezichtsherkenningstechnologie opgenomen gezichten en maakt een onderscheid tussen familieleden en onbekenden. Als een onbekend gezicht wordt gedetecteerd, ontvangt de gebruiker een melding op de smartphone en gaat de Intelligente Binnensirene automatisch af om de inbreker af te schrikken. De Intelligente Buitencamera van Netatmo onderscheidt daarenboven mensen van dieren en voertuigen. De camera beschikt over een ingebouwde lamp en een sirene, die door de gebruiker op afstand kunnen worden geactiveerd bij het spotten van een indringer.

Helft van Belgen op vakantie vreest voor woninginbraak

Nieuwe functionaliteit en compatibiliteit

Om de veiligheid nog te verhogen, communiceren de twee camera's van Netatmo vanaf nu met elkaar, zodat de binnen- en buitensirene tegelijkertijd afgaan bij een inbraak op het terrein of in de woning van de gebruiker. De twee 110 dB alarmen schrikken zo inbrekers af. De gebruiker ontvangt daarnaast een melding op de smartphone via de Home + Security-applicatie en kan beslissen om al dan niet in te grijpen. Beide camera's zijn bovendien compatibel met Apple Homekit, Amazon Alexa en Google Assistant, waardoor de gebruiker aangepaste scenario's kan maken en de camera’s kan verbinden met andere aangesloten apparaten in huis.

Helft van Belgen op vakantie vreest voor woninginbraak

Beschikbaarheid

De Intelligente Buitencamera met Sirene van Netatmo is beschikbaar voor €349,99 op netatmo.com en op Coolblue en Bol.com. De Intelligente Binnencamera is verkrijgbaar voor €199,99 en het Intelligente Videoalarmsysteem (met de Intelligente Binnencamera, Openingsdetectoren en Binnensirene) voor €349,99 in dezelfde winkels.

De Home + Security app is gratis en compatibel met iPhones vanaf iOS 9 versie, en Android smartphones vanaf versie 5.0. De webapplicatie van Netatmo is beschikbaar op MAC en PC.

Ook interessant