Beveiliging

Hoe veilig is jouw huis?

Hoe veilig is jouw huis?
Je woning, doorgaans de plek waar we ons op ons gemak en ook veilig willen en moeten voelen. Of het nu gaat om inbraak, brand of andere schade, hoe veilig is ons huis eigenlijk? Wist je dat je ook zelf het nodige kunt doen om je woning extra te beveiligen tegen inbraak, brand en andere schade? Door het plaatsen van rookmelders op iedere verdieping en een koolstofdioxide meter bij de cv-ketel ben je al een heel eind. Daarnaast is het ook belangrijk te zorgen voor voldoende verlichting bij zowel je voor en achterdeur. Wanneer je kiest voor verlicht op bewegingssensoren verspil je geen onnodige energie en schrik je iemand sneller af.

Laat je huis checken

Online vind je tal van checklists waarmee jij eenvoudig zelf kunt checken of je huis veilig is. Door verschillende vragen te beantwoorden, heb je aan het eind een goed beeld of jouw woning veilig is tegen brand en ook inbraak. Vaak zijn deze punten ook voor een verzekeraar van essentieel belang om te bepalen of ze bepaalde schade wel of niet uitkeren. Wanneer je iets zelf had kunnen voorkomen, door bijvoorbeeld achterstallig onderhoud, dan kun je je voorstellen dat een verzekeraar hier wat aanvullende vragen over zal gaan stellen. Het kan dan zijn, dat wanneer je niet voldoet je opstalverzekering niet alle schade dekt. Hetzelfde geldt voor je inboedelverzekering. Wanneer jij denkt even snel een boodschap te kunnen doen en je deur open te laten, dan kan het zijn dat een verzekeraar doordat er geen sporen van inbraak aanwezig zijn vraagtekens bij heeft.

VerzekeringWanneer jij voor het eerst een huis gaat kopen of huren, krijg je hiermee te maken. Wanneer je een huis koopt, dan geldt enkel een inboedelverzekering, maar ga je een huis kopen, dan is ook een opstalverzekering verplicht. Wanneer jij je spulletjes goed wilt verzekeren, is het belangrijk dat je de juiste dekking kiest. Zorg er dus voor dat je de waarde van je volledige inboedel grof in beeld hebt. Op deze manier kun je een goede inschatting maken van welke dekking jij nodig hebt. Via Diks.nl kun je eenvoudig verschillende aanbieders met elkaar vergelijken, zodat je een duidelijk beeld hebt van welke verzekering het beste bij jouw past.

Dit kun je zelf doen

Je kunt zelf al ontzettend veel doen om je huis veilig te maken. Door te zorgen voor de aanwezigheid van bijvoorbeeld voldoende verlichting, schrik jij een eventuele inbreker eenvoudig af. Daarnaast is het plaatsen van een echte al dan niet dummy vaak een goede manier om ervoor te zorgen dat je ze buiten de deur houdt. Wil jij je huis optimaal beveiligen tegen brand, zorg er dan voor dat je op iedere verdieping een rookmelder plaatst. Dit is overigens ook vanaf 1 juli 2022 verplicht. Ga je een weekje op vakantie, vraag dan of iemand iedere dag eventjes je post wil weghalen, want dit is voor de meeste inbrekers vaak een indicatie dat er al enige tijd geen bedrijvigheid in huis gaande is.

Ook interessant