De Verbouwing

Hoe plannen we de elektriciteitsvoorzieningen?

Hoe plannen we de elektriciteitsvoorzieningen?
De kabels
Het maken van een goed elektriciteitsplan is erg belangrijk. Daarmee bepaal je waar de stopcontacten, schakelaars, lampen, ventilatoren, gordijnen, rolluiken, zonnewering en alarmsensoren worden geplaatst. Misschien nog belangrijker is het moment dat je dit plan klaar moet hebben. De aannemer voorziet namelijk alle kabels op de juiste plaatsen. Al deze kabels worden in de vloeren en muren weggewerkt. Dus voordat de vloerisolatie, vloerverwarming en chape wordt geplaatst moeten de leidingen en kabels er liggen!

Het is dus verstandig om in het prille begin van het project dit soort zaken uit te werken. In dit artikel zullen we de verschillende onderdelen van het elektrisch plan toelichten. Zoals we in een eerder artikel hebben besproken, gaan we de woning van “De Verbouwing” voorzien van een domotica systeem van Velbus. De buskabel voor de schakelaars is dus een heel belangrijk onderdeel van het elektrisch plan.

De bus

de buskabel voor de schakelaar
De buskabel
De buskabel kan in een lus geplaatst worden of in ster of zelfs een combinatie van beiden. Wij kiezen ervoor om 2 lussen te maken, zodat in geval van een onderbreking, de lus nog langs een andere kant bereikt kan worden.

De meest uitgebreide schakelaars van Velbus (oled) kunnen dankzij bladerbare knoppen tot 32 functies krijgen. Daarom hoeven we nergens dubbele schakelaars te voorzien. We plaatsen alleen schakelaars op de meest logische plaatsen. Later kunnen we nog bepalen of we daar enkelvoudige, dubbele, viervoudige of oled-schakelaars gaan gebruiken. Omdat we de domotica ook via een smartphone of tablet kunnen bedienen, gaan we het aantal schakelaars beperken.

De Velbus oled schakelaar
Velbus OLED schakelaar
Als we bepaald hebben waar we schakelaars gaan plaatsen, laten we de bus ook nog passeren langs het kantoor (voor connectie met de computer), de keuken (eventueel voor toekomstig gebruik), de buitengevel (voor bewegingsmelders, weerstations, …), de zolder (voor eventuele uitbreidingen in de bovenverdieping) en langs de verwarmingscollectoren. Voorlopig is de vloerverwarming nog niet gekoppeld aan de domotica, maar zo houden we de mogelijkheid open om het later eventueel nog toe te voegen.

Uitsparing voor stopcontacten en schakelaar
In de muren komen uitsparingen voor de stopcontacten en schakelaars

De stroomvoorziening

We denken goed na over de plaatsen en hoeveelheid stopcontacten. De meeste stopcontacten worden op de klassieke manier bekabeld, maar hier en daar zullen we stopcontacten rechtstreeks met de domotica verbinden zodat die uitgeschakeld kunnen worden. Dit is handig om sluipverbruik van bijvoorbeeld televisie en audio installatie te verminderen. Op dezelfde manier maken we de stroomvoorziening voor modem en router schakelbaar om deze vanop afstand te kunnen resetten. Voor de inductie kookplaat wordt er uiteraard ook een aparte (dikkere) kabel getrokken.

elektrisch plan
De kabels verdwijnen straks onder de vloer en achter de bezetting. De kabels voor de verlichting in de living gaan door het plafond naar beneden.

Het is ook esthetisch belangrijk dat de stopcontacten overal op dezelfde hoogte worden geplaatst. In “De Verbouwing” worden de stopcontacten op advies van de architect net boven de plinten geplaatst. Er worden ook verschillende stopcontacten buiten voorzien, op het dakterras en het terras in de tuin.

elektrisch plan
De kabels voor de stopcontacten buiten en verlichting liggen klaar om ingewerkt te worden in het dakterras.

De ventilatoren

Alle ventilatoren worden ook rechtstreeks naar de kast bekabeld, zodat ze gestuurd kunnen worden met de domotica. Er komen ventilatoren in de badkamers, kelder en in de berging bij de verwarmingsinstallatie.

Alarm

We overlopen ook alvast het hele huis met een specialist voor alarmsystemen om te kijken wat er nodig is. Voor het alarmsysteem geldt ook, als de kabels er al liggen, is het later makkelijk te installeren. Zelfs als er nog geen budget is voor een volledige installatie is het aangewezen de bekabeling te voorzien. We voorzien kabels voor bewegingsdetectoren, bedieningspanelen en magneetcontacten voor ramen en deuren.

En verder…

Volgende keer gaan wij verder in op het verlichtingsplan en sturingen van rolluiken, gordijnen en zonnewering.

Ook interessant