De Verbouwing

Plan de plaatsing van sanitaire leidingen goed op tijd

Plan de plaatsing van sanitaire leidingen goed op tijd
Bij een uitgebreide verbouwing heb je de kans om alle sanitaire leidingen te vernieuwen. Nieuwe geïsoleerde leidingen voldoen aan de strenge hedendaagse normen en leveren dus een energiewinst op te opzichte van oude leidingen, die vaak niet geïsoleerd in muren en vloeren zijn weggewerkt. Het is wel belangrijk om vooraf goed te plannen waar de leidingen komen te liggen, als de vloerisolatie en de chape eenmaal zijn gelegd, is het te laat. In onze "Verbouwing" is gekozen om de leidingen voor de bovenverdieping via een centrale kolom in de living/keuken naar boven te brengen. Op die plaats heeft de aannemer eerder ook al waterafvoer buizen geplaatst.

Alle leidingen voor het warme en koude water van de keuken en beide badkamers boven zijn met beugeltjes vastgemaakt op de betonnen vloerplaten. Ook voor de vloerverwarming boven zijn twee leidingen voorzien. Een toevoer- en een retourleiding. De vloerverwarmingsbuizen op de begane grond vertrekken vanuit de collectoren bij de cv ketel.

Plan de plaatsing van de sanitaire leidingen goed op tijd

Op de bovenstaande foto ziet u op de achtergrond de leiding voor het koude water voor de vaatwasser in het keukeneiland. Op de voorgrond gaan de verschillende leidingen langs de stalen kolom door het plafond naar de eerste verdieping. Deze leidingen gaan we straks nog inpakken met geluidsisolatie, zodat de afvoerbuizen geen geluidsoverlast in de living kunnen veroorzaken.

Plan de plaatsing van de sanitaire leidingen goed op tijd

De leidingen op de foto hierboven zijn voor het warme (rood) en koude (zwart) water voor de douche, lavabo en bad in de grote badkamer. De leidingen vertrekken vanaf een centraal punt in de ruimte, waar straks ook de collectoren voor de vloerverwarming worden geplaatst. Via deze centrale plaats kan men straks eenvoudig het water af- of aansluiten voor een bepaalde kraan. Dat is handig als de kraan ooit eens schoongemaakt of vervangen moet worden.

Plan de plaatsing van de sanitaire leidingen goed op tijd

In de kleine badkamer op de foto boven zijn enkele leidingen wel in de betonnen vloer geplaatst. De leidingen zijn voor het toilet, lavabo en douche.

Voordat we straks de vloerisolatie kunnen plaatsen, werken we alle leidingen weg in een egalisatie laag. Hierdoor is de vloer vlak en kunnen we de isolatieplaten eenvoudig plaatsen.

Plan de plaatsing van de sanitaire leidingen goed op tijd

In de berging komt het centrale hart van de watervoorziening van deze woning. Op de bovenstaande foto ziet u al een deel van de leidingen. Hier komt ook het regenwater toe dat voor de twee toiletten en de buitenkraan wordt gebruikt. Hiernaast komen straks de collectoren voor de vloerverwarming van de beneden verdieping te hangen. Alle collectoren zijn straks weggewerkt in een kast.

Ook interessant