Vastgoed

Toekomst van wonen: ruimtes delen met de buren

Het is een mantra dat we al vaker gehoord hebben: om duurzamer om te springen met ruimte en grondstoffen, moeten we kleiner wonen, en dichter bij elkaar. Nu roepen ook projectontwikkelaars op om in kleine appartementen – mét gezamenlijke ruimtes – te gaan wonen. Het is de enige manier om nieuwbouw betaalbaar te maken voor jongeren en singles, zo klinkt het bij de sectororganisatie van projectontwikkelaars.

Voor almaar meer mensen is bouwen onbetaalbaar

Een eigen huis of appartement bouwen blijft de grote droom van veel mensen. Ook jongeren en starters fantaseren volop over een eigen woning. Een droom die, jammer genoeg, almaar moeilijker te realiseren is. Er is minder bouwgrond en de prijzen stijgen snel. Bouwen is op zich ook duur. En terwijl lenen goedkoop is, blijft het erg moeilijk voor jonge mensen om, met het spaargeld van enkele jaren en een stevige lening, hun bouwdromen te realiseren. Vandaag moet één op vijf jongeren en alleenstaanden hierdoor afhaken in hun zoektocht naar een gepast nieuwbouwappartement.

Kopen of huren? Of gewoon kleiner bouwen?

De sectororganisatie UPSI-BVS, die zo’n 150 projectontwikkelaars vertegenwoordigt, stelt een oplossing voor om nieuwbouw toch betaalbaar te maken: kleiner bouwen. Een appartement van 75 vierkante meter, nog eens tien vierkante meter kleiner dan het huidige gemiddelde, zou een pak haalbaarder moeten zijn voor starters en alleenstaanden, stelt UPSI-BVS. Ook vandaag al is de vraag naar kleine appartementen groot, zo blijkt. Een appartement van 75 vierkante meter is allesbehalve onhaalbaar, benadrukt men, want het gemiddelde in onze buurlanden Nederland en Frankrijk bedraagt amper 65 vierkante meter!

Een kleiner appartement kan toch aanvoelen als een volwaardige woning door gezamenlijke ruimtes te voorzien per verdieping of appartementenblok. Daarmee halen de projectontwikkelaars de mosterd bij fenomenen als cohousing en samenhuizen.

Kleine appartementen bouwen

Hoe wil het UPSI-BVS dit bereiken? De sector pleit in eerste instantie voor soepelere regels, omdat de huidige oppervlaktenormen voor woonkamers, keukens en slaapkamers te hoog liggen in Brussel, maar ook in heel wat Vlaamse steden en gemeenten. Ook de belastingen op nieuwbouw zouden omlaag moeten om bouwen opnieuw betaalbaarder te maken.

Ook interessant