Ventilatie

Gezond leven begint bij een kwaliteitsvolle woning

Gezond leven begint bij een kwaliteitsvolle woning
Niet alleen onze voeding, lichaamsbeweging en levensstijl hebben een invloed op ons welzijn, ook de mate van comfort in onze woning. We brengen ongeveer 90% van onze tijd binnenshuis door en beseffen vaak niet wat dat voor onze gezondheid betekent. Hoe kunnen we zorgen voor een gezond binnenklimaat? Het RenovActive huis geeft een antwoord op deze vraag door in te zetten op natuurlijke ventilatie en daglicht.
Vensters, buitenste zonneschermen en binnengordijnen spelen een hoofdrol in het comfort van een woning:

Vensters zijn onmisbaar om een huis op een natuurlijke manier te verluchten, voor een goede kwaliteit van de binnenlucht en om een aangename omgevingstemperatuur te garanderen. Ze zorgen voor een maximum aan daglicht in de woning, zodat het welzijn van de bewoners stijgt.

Buitengordijnen zorgen voor een thermisch comfort in huis en houden de hitte buiten.

Bovendien is het dankzij binnengordijnen mogelijk de inval van daglicht te controleren en te profiteren van een visueel comfort.

Het RenovActive project integreert al deze elementen in de verschillende delen van het huis:

Leefruimten

Om een goede luchtkwaliteit in de leefruimten zoals de keuken, de badkamer of de woonkamer te garanderen, is het noodzakelijk om een aanvoer van verse lucht te voorzien als compensatie voor chemische stoffen en geuren die door elektronische apparaten worden vrijgegeven. De binnenlucht in gebouwen is namelijk bijna altijd méér vervuild dan de buitenlucht.

Verder zorgt het binnenlaten van natuurlijk daglicht in de woonruimten, dankzij een slimme combinatie van vensters, voor een groter ruimtegevoel en een warmere sfeer.

In het RenovActive huis worden natuurlijke ventilatie en de inval van daglicht vooral geoptimaliseerd door de twee elektronisch bediende INTEGRA® VELUX-dakvensters die naast elkaar in het trappenhuis, in het midden van het huis, werden geplaatst. Ze stimuleren de luchtcirculatie, zorgen voor natuurlijk licht en creëren een schoorsteeneffect dat de snelle verversing van de lucht in de hele woning garandeert. In de winter kan het zonlicht langs de dakvensters binnenvallen en zo de woning opwarmen. Gedurende warmere perioden openen de dakvensters automatisch om het huis af te koelen. De installatie van elektrische INTEGRA® buitenste zonneschermen aan de buitenkant van de woning zorgt voor een thermisch comfort dat zonnestralen tegenhoudt nog vóór ze het glas bereiken.

Om de natuurlijke ventilatie en de lichtinval op de benedenverdieping te bevorderen en te maximaliseren, werd een groot VELUX elektrisch INTEGRA® platdakvenster geplaatst in de bijbouw. Een elektrisch binnenvouwgordijn controleert de lichtinval en geeft een decoratieve touch aan de kamer.

Badkamer

De badkamer efficiënt verluchten is van essentieel belang om vocht te verminderen en schimmel te voorkomen. Een gemiddeld gezin voegt inderdaad dagelijks 10 liter vocht toe aan het binnenklimaat – gewoon door te leven, koken, douchen en slapen.
De plaatsing van voldoende glasoppervlakten in de badkamer is gunstig voor ons lichaam, dat vanaf ’s morgens daglicht nodig heeft voor een goede werking van onze biologische klok.

Het RenovActive huis biedt een natuurlijke ventilatie van de badkamer door middel van een verticaal venster dat zorgt voor een droog en gezond klimaat. Een mechanisch ventilatiesysteem garandeert bovendien een directe afvoer van vervuilde lucht en vochtigheid.

Het verticale venster werd gecombineerd met een VELUX-lichttunnel waardoor natuurlijk daglicht in de doucheruimte binnenvalt en de donkere hoeken van de kamer worden verlicht. Deze natuurlijke lichtinval, gekanaliseerd via een tunnel, zorgt voor verlichting tijdens de dag. Een lichtkit zorgt ervoor dat in de koker ook licht aanwezig is als het buiten donker is.

Kinderkamer

kinderkamerHet leervermogen van kinderen stijgt met 15% bij een goede kwaliteit van de binnenlucht. Wetende dat we bijna een derde van ons leven in onze slaapkamer doorbrengen, is het belangrijk om deze kamer optimaal te verluchten en de hitte te beperken om zo te genieten van een goede nachtrust.

Bovendien is voldoende licht bij het opstaan ideaal om de dag goed te beginnen.

Door de twee VELUX-dakvensters die op de zolder van het RenovActive-huis tegenover elkaar werden geplaatst, kan de lucht binnen een kwartier volledig worden vernieuwd en worden afgekoeld in de zomer. De combinatie van een manueel uitzetbaar dakvenster (dat een panoramisch zicht biedt op de tuin) en een elektrisch INTEGRA® dakvenster (dat automatisch opent of sluit op basis van voorgeprogrammeerde functies en uitgerust is met een elektrische buitenste zonnescherm) langs de straatkant, verzekert een thermisch en visueel comfort. Dit venster biedt te allen tijde een gezond en aangenaam binnenklimaat.

Beide dakvensters zijn voorzien van het manuele Duo binnengordijn, dat een verduisteringsgordijn en een vouwgordijn combineert, om zo van een maximum aan flexibiliteit te genieten bij het beheren van het licht in de kamer. De kinderkamer kan dus elk moment van de dag baden in het licht of volledig worden verduisterd.